Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.01.2018.
22:24
Vestionline, N1 A

Dačićev prijem, Skat i Čepurin na suprotnim stranama sale

Vlasti u Srbiji danas bez reakcija na medijske navode da srpsko-ruski humanitarni centar definitivno neće dobiti diplomatski status. To navodi list Danas, koji napominje da nisu mogli da potvrde informaciju da je predsednik Vučić sa Vladimirom Putinom raspravljao o mogućim kompromisnim rešenjima.

Tanjug
Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin i funkcioner SPS Žarko Obradović

Međutim, spisak spornih pitanja koje Srbija ima sa Rusijom i Sjedinjenim Američkim Državama tu se ne završava - sa novogodišnjeg prijema šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića za medije i diplomate, ambasadori dve zemlje diplomatski poručuju ko je na potezu.

Na istom prijemu, ali na različitim stranama sale u kojoj se on održava. Ambasadori Amerike i Rusije stigli su u ministrastvo inostranih poslova Srbije u danu kada se ovdašnji mediji bave izveštajem Senata o uticaju Kremlja na Balkanu, a list Danas piše, pozivajući na izvore u vrhu vlasti, da Srbija neće dodeliti diplomatski status Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu. Američki ambasador o tome zna koliko i srpski mediji.

- Nisam video da je bilo nekih promena situacije u prethodnih nekoliko meseci. Iz štampe vidim da ima dosta spekulacija o centru u Nišu. Naša pozicija je dobro poznata i to je odluka koju treba da donese srpska javnost i vlast - smatra  ambasador SAD Kajl Skat.

I ruski ambasador smatra da je loptica u dvorištu Srbije. O navodima američkog Senata o, kako se kaže, malignom uticaju Moskve u ovom delu Evrope i potrebi da borba protiv toga krene baš iz Beograd, Aleksandar Čepurin nije bio raspoložen da govori.

Tanjug
Ambasadro SAD u Srbiji Kajl Skot na prijemu 

- Ja ne želim da ulazim u te stvari, da negde... Mi imamo dobru osnovu za razvoj saradnje, da je produžimo na tom putu - rekao je amabasador Rusije Aleksandar Čepurin.

Šta o svojoj poziciji između dve vatre i medijskim navodima o Humanitarnom centru u Nišu misle zvaničnici Srbije, danas nije bilo moguće čuti. Ministar spoljnih poslova stigao je da se pozdravi sa novinarima, ali ne i da odgovara na njihova pitanja.

- Sve sam rekao u govoru - poručio je Dačić.

A u govoru opšta mesta o uravnoteženoj spoljnoj politici. Dačić je pročitao sedam strana govora, koji je na ulasku u salu podeljen i stranim diplomatama. Tako su svi unapred znali šta će šef diplomatije reći, a mogli su i da ga prate dok govori.

- Čvrsto opredeljenje za razvoj ukupnih odnosa sa Rusijom, potkrepljeno je redovnim susretima visokih zvaničnika i sadržajnim razgovorima koje dve strane imaju, što je pokazala i nedavna poseta delegacije Vlade Srbije Moskvi, na čelu sa predsednikom Vučićem. Na bilateralnom planu postignut je napredak u odnosima sa SAD. Ostvarena je poseta predsednika Vučića Vašingtonu, što je bio dobar politički signal. Sa naše strane je upućen poziv da predsednik Tramp poseti Srbiju - rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u svom govoru.

Poslednji nekoliko događaja, uključujući i neizdavanje vize generalu Ljubiši Dikoviću, ukazuje na to, uveren je nekadašnji dopisnik iz Vašingtona Milan Mišić, da će se od Srbije tražiti jasnije opredeljenje.

- U pozadini je očigledno sazrelo američko uverenje da se Rusija previše proširila i da ima uticaja u Srbiji i da je vreme, kako je to formulisalo nekoliko američkih zvaničnika, da Srbija mnogo jasnije potvrdi da je opredeljena za ulazak u Evropsku uniju - kaže bivši dopsinik Politike iz Vašingtona Milan Mišić.

Jasniju sliku medijskih nagađanja mogli bismo, kaže, dobiti vrlo brzo. Jer ministar spoljnih poslova Srbije 9. februara putuje na Molitveni doručak u Vašingtnu, a ubrzo posle toga u Srbiju stiže i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. A do tada...

 -Hvala vam puno, srećna Nova godina, nemam čime da nazdravim osim vodom, da ste živi i zdravi - poručio je Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online