Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.01.2018.
12:22
Vestionline A

"Ruski centar u Nišu neće dobiti diplomatski status"

Srbija neće dodeliti diplomatski status Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, piše list Danas pozivajući se na izvore u vrhu vlasti.

youtube.com/Radio Slobodna Evropa
Rusko-srpski humanitarni centar

Prema navodima tog lista, na snazi ostaje odluka od 2014. godine kojom centar u Nišu nije dobio diplomatski status.

List navodi i da u vrhu vlasti nisu mogli da dobiju potvrdu informacija da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom raspravljao o tome da se nađe kompromisno rešenje koje bi podrazumevalo specijalni status za osoblje, ali ne i za tranzit robe, što je prema saznanjima "Danasa" zapravo i jedini problematični aspekt ovog pitanja za EU i SAD.

Činjenica je, razume se piše list, da važnost statusa za tranzit robe, koja bi, u slučaju dodeljivanja specijalnog karaktera, mogla da slobodno i bez ikakve provere ulazi i prolazi kroz Srbiju, jeste presudno i za rusku stranu, pa je teško predpostaviti da bih takvo rešenje bilo prihvatljivo.

Sumnja u špijunažu

Na zahtev za neometani tranzit robe zasnivaju se pretpostavke o tome da je cilj Centra da preraste u "špijunski", ili pak da se dalje u tom smeru razvija, o čemu uveliko govore i NATO zvaničnici.

Arne Sanes Bjornstad, norveški ambasador u Beogradu, otvorio je u nedavnom razgovoru za "Danas" upravo taj problematičan aspekt ove teme, ukazujući na to šta bi sve diplomatski status za Rusko-srpski centar u Nišu omogućio Rusiji.

- Koliko ja mogu da razumem, ključna prednost posedovanja punog diplomatskog statusa je u tome da možete uvoziti robu u Srbiju ili tranzitirati kroz nju bez prava srpskih vlasti da robu i kontrolišu. Može se reći da se deo sumnjičavosti uperene protiv Centra objasniti zahtevom da bude izuzet od nadzora od strane srpske vlast, koje verovatno nikada ne bi odbile uvoz ili tranzit robe za humanitarne potrebe - rekao je norveški ambasador za "Danas", ukazujuću na to da niko ne bi znao koja sve vrsta opreme i robe bi mogla da se nađe u Centru u Nišu.

On je dodao i da je na Srbiji da odluči da li želi ili ne da se povinuje ruskim zahtevima, ali će, kako je istakao, vereovatno mnoga pitanja biti postavljena u drugim evropskim metropolama, ukoliko bi Srbija dodelila Rusiji, kroz ovaj centar, pravo da uvozi robu u Srbiju ili tranzitira kroz nju bez nadzora koji se vrši nad drugim humanitarnim organizacijama, kao što je Međunarodna organizacija za migracije.

Podpredsednica Vlade Zorana Mihajlović nedavno je izjavila da odluka o dodeljivanju diplomatskog centra zavisi od procene premijerke Ane Brnabić, kao i da ona očekuje da to bude za šest meseci.

Sama premijerka je, pre dva dana, izjavila da će Vlada doneti odluku "u skladu sa najboljim interesima zemlje", napominjući da je srpska spoljna politika transparentna. Premijerka je kazala i da se strateško opredeljenje Srbije ka EU ne dovodi u pitanje, te da je jasno da će politika Vlade u svaom slučaju voditi ka tom cilju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online