Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.01.2018.
19:11
J. Arsenović - Vesti A

Kosovo u vrtlogu strasti

Ljudi mogu da pričaju ovo ili ono, ali mi vidimo koliko se predsednik Srbije Aleksandar Vučić bori da sačuva Kosovo i Metohiju...

Tanjug
Javne pohvale: Patrijarh Irinej

Ovu rečenicu nije izrekao neko od funkcionera Srpske napredne stranke, poznatih po tome što svaki javni nastup koriste za pohvalu i podilaženje partijskom lideru, već srpski patrijarh Irinej!
Nastup poglavara Srpske pravoslavne crkve, u kome govori samo pohvalno o predsedniku Srbije, desio se samo dan pošto je nekoliko državnih funkcionera i najbližih Vučićevih saradnika izvređalo mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Poslednji u tom nizu je potpredsednik Vlade Srbije, socijalista Branko Ružić, koji je čak pozvao crkvu da sankcioniše mitropolita.

- Dovoljno je ono što je patrijarh Irinej rekao o ulozi predsednika Srbije Aleksandra Vučića u borbi za naše nacionalne interese. Ako postoje sankcije na Sinodu SPC, mislim da je došlo krajnje vreme da Amfilohije bude sankcionisan - rekao je Ružić.

Đakon Ilić: Svi u crkvi slično misle

Hajka na mitropolita Amfilohija unapred je pripremljena i dokazuje da se vlast sprema da de fakto prizna nezavisnost Kosova i prihvati stolicu u UN za samoproglašenu državu Kosovo, ocenili su pokretači Apela za odbranu KiM.
Đakon Nenad Ilić, jedan od potpisnika Apela, smatra da se izjave mitropolita i patrijarha o predsedniku Vučiću dopunjuju.
"S jedne strane izražena je bojazan da se ne ide u dobrom pravcu, a s druge strane želja da onaj ko je na vlasti učini sve što je u njegovoj moći da ne dođe do onoga što niko ne želi", rekao je Ilić dodajući da po pitanju Kosova i Metohije, "svi u crkvi imaju slično mišljenje".

Mitropolit Amfilohije, podsetimo, izrazio je bojazan da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića vodi "izdaji Kosova i Srbije". Ta rečenica i njegov prethodni potpis ispod Apela za odbranu Kosova i Metohije, koji je i sačinjen u duhu mitropoliteve rečenice, bili su okidač za burne reakcije državnih funkcionera sa glavnom porukom da crkva ne treba da se meša u politiku i niz ličnih uvreda na račun nepodobnog mitropolita.

- Mislim da crkva ne bi trebalo da se bavi politikom i da se iz nje čuju političke poruke. To nije dobro ni za državu ni za SPC. Ono što je sigurno jeste to da nikome od nas ne pada na pamet da prizna Kosovo, to su gluposti. Mi se borimo da za to da i one zemlje koje su tu kvazidržavu priznale povuku takvu odluku - poručuje šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Kada posle svega patrijarh izjavi da treba da "Blagodarimo Gospodu što nam je podario čoveka koji se lavovski bori za srpski narod", onda je logično postaviti i pitanje da li su ovi disonantni tonovi između dva najuticajnija arhijereja samo potvrda duboke podele unutar SPC, gde mitropolit predstavlja "tvrdu" struju kad je reč o Kosova i Metohije?

Dačić: Vi me upokojiste, a ja vaskrsao

Reagujući na niz optužbi, među kojima i na onu da je Vučiću u više navrata držao opelo, mitropolit je to negirao, navodeći da je držao opelo Ivici Dačiću u vreme dok je bio premijer. Lider socijalista je to mitropolitivo priznanje iskoristio da veliča svoju političku dugovečnost.
- Sreo sam Amfilohija dve nedelje nakon tog opela na Oplencu i rekao sam mu: "Vi me upokojiste, a ja sam vaskrsao." Njegova retorika je odavno poznata i zato nisam iznenađen. Meni su mnogi držali opelo i prežalili me, ali na njihovu žalost, ja i dalje trajem - rekao je Dačić.

Dr Aleksandar Raković iz Instituta za savremenu istoriju smatra da su oprečne izjave dva crkvena visokodostojnika samo posledica toga što njih dvojica imaju različita mišljenja o kosovskoj temi, kao i o državnoj politici prema secesionističkoj pokrajini.

- Nikakvih tu ličnih sukoba među njima nema - smatra sagovornik "Vesti", koji je bio na proslavi Dana državnosti Republike Srpske u Banjaluci, kada je patrijarh pohvalno govorio o Vučiću.

Ostao je opor utisak u javnosti je da su javne osude i omalovažavanja između predstavnika SPC i srpskih vlasti samo još jedna potvrda dubokih podela u društvu i razlika u stavovima između svetovne i crkvene vlasti po pitanju kosovskog problema.

- Čitava ova situacija bila je grom iz vedra neba i nije trebalo uopšte da se dogodi taj sukob. Svi treba da budu obazriviji. I crkveni velikodostojnici, a posebno mlađi državni funkcioneri. Uprkos neopreznoj izjavi koju je dao, mitropolit Amfilohije je veliki srpski arhijerej, jedan od najvećih u istoriji, koji je mnogo učinio za KiM, i političari koji su ga vređali trebalo bi da mu se izvine - smatra Raković.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online