Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.01.2018.
18:11
J. A. - Vesti A

Maratonsko suđenje Miri Marković

Proces protiv Mire Marković i ostalih zbog zloupotrebe prilikom dodele državnih stanova samo je jedno od 533 suđenja za krivična dela koje traju duže od jedne decenije. Sporost i neefikasnost srpskog pravosuđa prate ovaj slučaj od početka. Od podizanja prve optužnice ročišta su odlagana više od 50 puta, a jedan od najčešćih razloga jeste nepojavljivanje svedoka. Lepeza razloga za odlaganjima ili započinjanja suđenja iz početka je široka.

EPA/Koca Sulejmanovic
Proces ušao u 15. godinu: Mira Marković

Tako je Više tužilaštvo u Beogradu duže od godinu dana ignorisalo zahtev suda da ispravi greške u optužnici protiv supruge bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića i još devet optuženih. Na kraju 2017. taj deo optužnice je zastareo.

"Zbog grešaka u novčanim iznosima iz optužnice, Viši sud je mesecima opominjao beogradsko Više tužilaštvo, koje je izmenjenu optužnicu dostavilo tek u oktobru 2017. Neke cifre jesu bile promenjene, ali se iznosi koji se pojedinim optuženim stavljaju na teret ponovo nisu poklapali", navodi Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

Od 2003. u Rusiji

Dan nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, 13. marta 2003, u Palati pravde u Beogradu trebalo je da počne suđenje protiv Mire Marković i još deset optuženih, zbog navodnih zloupotreba sa dodelom stanova. Markovićeva se nije pojavila na prvom pretresu - kasnije će se ispostaviti da je otišla u Rusiju, zbog čega joj se svih ovih godina sudi u odsustvu.

Od ukupno 12 osoba koliko ih je bilo optuženo na početku, petoro više nije na spisku jer su optužnice zastarele. Jedan od najstarijih nerešenih slučajeva u Višem sudu u Beogradu tako ulazi u 15. godinu i najmanje je pet puta do sada bio vraćan na početak. To je samo jedan u šumi sudskih procesa koji su se otegli u nedogled, a koji ukazuju na sporost i neefikasnost srpskog pravosuđa i možda još više na uticaj politike na pravosuđe. Po pravilu se zastarelost dešava u slučajevima gde su na optužnici osobe moćnih pozicija ili one koje su to bile ali i sada imaju posredne poluge za uticaj.

Pregovaračko poglavlje 23 koje se odnosi na pravosuđe jedno je od ključnih za Srbiju u procesu pridruživanja EU, ali se sa reformama u pravcu samostalnosti sudske vlasti, brzine i efikasnosti suđenja i dalje stagnira. Slučaj sa suđenjem Miri Marković samo je jedan od tih koji ukazuje na boljke srpskog pravosuđa.

Još na optužnici, a dokle će?

Osim Mire Marković, na optužnici su ostali Mihalj Kertes, bivši direktor Savezne Uprave carina, Branislav Ivković, nekadašnji ministar u Vladi Srbije, Jovica Stanišić, bivši načelnik resora Državne bezbednosti MUP-a Srbije, kao i nekadašnji funkcioneri državnog preduzeća za izdavanje nekretnina Dipos.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online