Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 04.01.2018.
13:08
N1, Vestionline A

Hojt Ji: Srbija da odluči na kojoj stolici želi da sedi

Zvaničnik američke administracije zadužen za jugoistočnu Evropu Hojt Brajan Ji je u intervjuu za N1 rekao da Srbija ima mogućnost da ubrza proces ka EU i da je na njoj odluka na kojoj stolici želi da sedi. Navodi da Beograd mora još jasnije da pokazuje partnerima u EU da se 100 odsto kreće ka članstvu, i da reforme sprovodi na najbrži mogući način.

Tanjug
Hojt Ji: Srbija još jasnije da pokaže da 100 odsto ide ka Evropskoj uniji

Hojt Brajan Ji je nedavno rekao da Srbija pokušava da sedi na dve stolice, što je izazvalo brojne reakcije u Srbiji. Upitan o tome, gost N1 je rekao da su SAD predane tome da Srbija ide ka evrointegracijama.

Mi se smatramo prijateljima i partnerima Srbije, a pravi prijatelji i partneri nisu oni koji govore ono što želite da čujete već ono što morate da čujete, dodao je.

- Mislim da, kao prijatelji i parteri Srbije, moramo Srbiji jasno reći da ona ima mogućnost da ubrza proces ka EU. To nije naša odluka, to je odluka Srbije. Moraju oni odlučiti na kojoj stolici žele da sede, mislim da oni moraju odlučiti kako brzo žele krenuti napred - naveo je.

SAD, kaže, veruju u važnu ulogu Srbije za stabilnost u regionu, i u to da je važna uloga i - saradnja Hrvatske i Srbije.

- Taj odnos se mora poboljšati u 2018. godini. Mislim i da Srbija i Hrvatska shvataju koliko je važno rešiti bilateralna pitanja i ojačati bilateralne odnose... Posotjala je politička volja da se razreše ovi problemi, ali došlo je do prekida i bilo je uspona i padova u tom odnosu. Postoji šansa da ove godine dođe do uspona. Mislim da vlade dve zemlje žele da poboljšaju odnose i mislim da je za to potrebna politička hrabrost. I to i Srbija i Hrvatska moraju naći, političku hrabrost bilo po pitanju nestalih, bilo po pitanju granica. Tada će obe zemlje moći da krenu dalje - naveo je.

Postoji volja u EU da prihvati nove kandidate, ako su te zemlje spremne na reforme, rekao je. Što brže Srbija i druge zemlje, koje žele da se pridruže EU - što brže sprovedu reforme, to će brže da se dođe do napretka u pridruživanju EU, istakao je.

- Mislim da predsednik Vučić je preduzeo neke veoma važne korake u pogledu jačanja demokratskih standarda u Srbiji, isto tako i u pogledu ekonomskog prosperiteta zemlje. Pokušava učiniti Srbiju članicom EU. To je težak put, Srbija treba da sprovede brojne reforme, ali mi verujemo da Srbija ostvaruje napredak, on se samo treba ostvarivati malo brže. Ono što je važno za Srbiju jeste da ona treba da nastavi još jasnije da pokazuje partnerima u EU da se 100 posto kreće ka članstvu i da čini sve što može kako bi sprovela reforme na najbrži mogući način - kaže Ji.

"Nema potrebe za Dejtonom 2"

Bivši gradonačelnik Dejtona predložio je novu incijativu povodom BiH - da se organizuje Dejton 2. "Mislimo da sada nema potrebe za "Dejtonom 2", ali mislimo da je nužno da se vlast u BiH fokusira na prioritete koji će dovesti do političkih i ekonomskih reformi i da se ubrza proces približavanju EU", naveo je, osvrćući se na to Hojt Ji.

Upitan o sporu Hrvatske i Slovenije oko granice na moru, rekao je da SAD znaju da on postoji dugi niz godina i da se radi o teškom pitanju. "Ali mi verujemo da su obe zemlje sposobne da reše to pitanje. Nećemo zauzeti stranu, jer verujemo da Hrvatska i Slovenija to same mogu rešiti. Traju plodonosni razgovori na visokom nivou i verujemo da će sve države u skoroj budućnosti doći do rešenja".

Naveo je da dve zemlje imaju puno toga zajedničkog, da su članice EU i NATO i da imaju mnogo zajedničkih interesa.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.01.2018. 16:40
A zašto nas treba da je briga šta kaže pomoćnik zamenika kafe kuvarice u nekakvoj Komisiji koja se za ništa ne pita (jer dobija gotove odluke duboke države)!
Četvrtak 04.01.2018. 18:05
Čemu tolika žurba sa njihove sstrane, kad su lepo rekli, da nema šansi, da Srbiju prime još desetak (optimstićki), do dvadeset (realno) godina!
Četvrtak 04.01.2018. 15:19
Хојт је у праву. Није све у реду са Србима кад као опцију разматрају Нато столицу!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online