Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.01.2018.
16:55
Tanjug A

"Srbija neće dozovoliti da niko ne odgovara za ubijanje i mučenje Srba"

"Srbija ne može da dozvoli da Srbi budu uvek narod koji je dozvoljeno ubijati i mučiti, a da za to niko ne odgovora", poručuje potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović povodom pretnji albanskih političara iz Prištine uoči početka rada Specijalnog suda za zločine OVK.

Tanjug
Nebojša Stefanović

Ministar za Tanjug ističe da očekuje od međunarodne zajednice da reaguje na te pretnje, a pre svega da se o njima izjasne SAD i EU, kao oni koji su, kaže, "bili najveći podržavalac Prištine u njenim nastojanjima".

- Važno je da se izjasne o tome šta oni kažu kada ti ljudi koje podržavaju kažu da će, ukoliko se bude tražila pravda i gonili zločinci, stvarati nove terorističke formacije koje će opet ubijati ljude - istakao je Stefanović.

Veoma je važno, dodaje ministar, da znamo šta Evropa misli o tome, kako bi i mi mogli da se odredimo po nekim pitanjima.

- Ako se Srbija trudi da sudi svakom ko je ratni zločinac, da u našoj zemlji ima pravično suđenje, koje će vratiti pravdu i žrtvama, normalno je da želimo da se to dešava na teritoriji cele Srbije, pa i za zločine počinjene nad Srbima. Ne možemo da dozvolimo da Srbi budu uvek narod koje je dozvoljeno ubijati, seći, mučiti, oduzimati im organe i da za to niko ne odgovara, da, kada se počne tražiti pravda, pronalaze načine da se preti i odlaže početak suđenja i formiranje tribunala - kazao je on.

Stefanović istovremeno ističe da je formiranje tog Suda zakasneo potez, imajući u vidu sve što je učinjeno da bi se zločinci zaštitili, zbog čega je pitanje kakve će uopšte domete imati.

- O pritiscima na svedoke, njihovom nestanku, ubijanju, uklanjanju forenzičkih i drugih dokaza, o tome šta se sve dešavalo u poslednjih 20 godina, mogli bi tomovi da se napišu. To je, svakako, pitanje za najveće sponzore takozvane nezavisnosti Kosova - ističe ministar Stefanović.

Ministar inače navodi da MUP pažljivo prati razvoj svih događaja na Kosovu i Metohiji, kako bi sprečio eventualno prelivanje nestabilnosti i terorističkih akcija preko administrativnih linija s pokrajinom.

Na pitanje o saradnji sa kosovskom policijom, Stefanović kaže da je ona "veoma složena":

- Tu saradnju počeli smo preko UNMIK-a, onda preko Euleksa i pokušavamo preko svih kanala, ali i sa lokalnim bezbednosnim organima prištinske strane da uspostavimo neku vrstu saradnje koja će garantovati sprovođenje zakona - kazao je on, ali i naglasio da to "ne ide lako".

Uprkos tome, biće nastavljeni napori, kako nijedan kriminalac, zloupotrebljavajući i određene političke pozicije, ne bi mogao da nađe utičište bilo gde na teritoriji Srbije, pa tako ni na KiM, zaključio je ministar Stefanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online