Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.01.2018.
19:41
Vestionline, b92.net A

Gde je Evropa u 2018, a gde smo mi na putu ka Evropi?

Bugarska je prvog januara preuzela od Estonije šestomesečno predsedavanje EU, a evropska perspektiva Zapadnog Balkana jedan je od prioriteta te zemlje.

youtube.com/Politicarenje 011
U februaru će biti predstavljena nova strategija proširenja Evropske unije, a srpski pregovarački tim očekuje da Srbija bude tretirana “u skladu sa rezultatima”

Podsećamo, Bugarska je pre 10 godina postala članica Unije i sada im je prvi put da će predsedavati Uniji, piše portal "B92.net".

Izazovna 2017. godina, izbori u nekoliko najvažnijih država Starog kontinenta, Bregzit... Srbija je sa šest otvorenih poglavlja relativno zadovoljna, kaže ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, ističući da u 2018. očekuje otvaranje bar još tri poglavlja. 

Pročitajte još:

EPA/Vassil Donev

"Rumunija i Bugarska bile kao mi, a sad..."

- Poglavlja 33, 9 i 13. Radimo ubrzano, a već je u završnoj fazi poglavlje 18 - statistika, 28 - zaštita potrošača i poglavlje 4 - slobodna trgovina - ističe Joksimovićeva. 

U februaru će biti predstavljena nova strategija proširenja Evropske unije, a srpski pregovarački tim očekuje da Srbija bude tretirana “u skladu sa rezultatima”. 

 - Tu će se dati smernice daljeg razvoja evrointegarcija Srbije i Crne Gore i značajno će biti pratiti i dinamiku, kao i usaglasiti naše zakonodastvo sa zakonodavstvom Evropske unije i druge akte koji su nam nužni ka tom putu ka EU - kaže Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku. 

- Ja sam to rekla partnerima - ne možete sada na Srbiji da ispravljate prethodne greške koje ste počinili jer će proces izgubiti kredibilitet - dodaje Joksimovićeva. 

A tokom tog procesa za Brisel je važna i implementacija sporazuma Beograda i Prištine. Trebalo bi da finalni sporazum bude potpisan na kraju pregovaračkog procesa, ali.... 

- Čula sam najave unošenja nekih novih rokova, neke nove dinamike oko procesa dijaloga, nisam sigurna da je to pametno i ne bi valjalo da se ruši okvir dijaoga - kaže Joksimovićeva. 

Ipak, evroskepticizam je prošle godine bio u porastu. To nije ništa čudno, kažu poznavaoci prilika 

- Verovatno zbog sveobuhvatnih reformi što ostavlja određene krugove nezadovoljnim u okviru tog procesa - navodi Đukanović. 

Ono što je činjenica i što će morati da se promeni - implementacija svih donetih zakona na terenu i dalje je naš najveći problem.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online