Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 15.12.2017.
23:11
Vestionline A

Suroi: Kosovo mora da izađe sa slepog puta...

Kosovske vlasti moraju da po pitanju demarkacije sa Crnom Goru pronađu rešenje koje će Kosovo izvesti sa slepog puta, navodi Veton Suroi.

J. L. Petković
 

Suroi je konstatovao da Kosovo sada ima međunarodno priznatu granicu sa Crnom Gorom i da je ta granica zahvaljujući potpisima zvaničnika obe države sada deo međunarodnog prava.

- Kosovo u rukama nema instrumente međunarodnog prava kojim bi dovelo u pitanje tu granicu. U trenutku kada je Sporazum o demarkaciji dobio potpise predstavnika vlasti na Kosovu, Skupština Kosova može da (sporazum) ratifikuje ili ne, ali to ne menja sporazum - navodi publicista i jedan od najpoznatijih kosovskih političkih analitičara. 

On je ocenio da se Crna Gora ponašala dostojanstveno i sa izraženom kulturom dobrosusedstva. 

- Ni u jednom trenutku nije politizovala ovo pitanje niti ga je pretvorila u pitanje za promenu odnosa prema Kosovu. Pored državničke zrelosti, postoji još jedan običan razlog za takvo ponašanje pošto, kako izjavljuju crnogorski zvaničnici, to je pitanje je završeno i predstavlja unutrašnje pitanje Kosova - piše Suroi. 

- U sadašnjoj situaciji Vlada Kosova je Skupštini uputila Zakon o ratifikaciji demarkacije i izveštaj komisije koja je imala za zadatak da utvrdi greške prethodne komisije. Pošto izveštaj komisije nema zakonski karakter, on je samo za informaciju. Skupština Kosova treba da se izjasni o zakonu. To znači da u Skupštini neće biti novog predloga - ocenjuje Suroi. 

To, kako navodi, znači da će se Skupština kao i 2015. godine izjasniti o predlogu Zakona. 

- Za sada dve stvari nisu promenjene. Srpska lista neće glasati za ratifikaciju Sporazuma jer bi to bilo priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države koja uređuje granice sa susednim zemljama. Alijansa za budućnost Kosova, partija kosovskog premijera, najavila je da takođe neće glasati zbog ubeđenja da je Sporazum iz Beča na štetu Kosova - smatra Suroi. 

U ovakvoj konstalaciji snaga, kako je ocenio, Zakon o ratifikaciji neće dobiti potrebne dve trećine glasova. Ako zakon ne bude usvojen, to za Crnu Goru nema nikakvih pravnih posledica niti otvara put za novi sporazum.

POVEZANE VESTI

Subota 16.12.2017. 00:33
Са слепог пута, па наравно а најбољи пут им је тај који води у Албанију. Само шизофреничари могу да живе у земљи коју не воле и где их нико не воли.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online