Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.12.2017.
18:05
Danas A

Zašto se vlast toliko plaši Đilasa?

Moglo se pretpostaviti da odluka Dragana Đilasa da uđe u trku za gradonačelnika Beograda neće proći bez reakcije Srpske napredne stranke. Ni Socijalistička partija Srbije nije zaostala za naprednjacima u napadu na bivšeg koalicionog partnera u glavnom gradu.

www.mc.rs
Dragan Đilas

Iracionalni strah vlasti

Međutim, broj reakcija iznenadio je mnoge.

Lavina komentara, osuda i kritika na lični račun Đilasa, njegovog dosadašnjeg rada i pozadine isticanja kandidature za analitičare, osim slabosti naprednjaka i socijalista, znači i njihov strah od rezultata koji bi bivši gradonačelnik mogao da ostvari.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da su reakcije SNS i SPS znak straha i da njima nesvesno Đilasu daju na značaju i priznaju njegovu snagu.

- Čak i za poznavaoce srpskih političkih prilika, bila je iznenađujuća ova histerična i gotovo nekontrolisana reakcija iz redova vladajuće koalicije na samu najavu mogućnosti da se Đilas uključi u trku. Nema praktično nikog ko igra bilo kakvu ulogu u aktuelnoj vlasti, a da se u poslednja 24 časa nije najstrašnijim rečima i uvredama obrušio na Đilasa - a što, rekao bih, najviše govori o gotovo iracionalnom strahu koji vlast ima od njegove kandidature - navodi Vukadinović.

Kampanja vlasti biće bespoštedna

Politikolog Nikola Mladenović za Danas kaže da prve reakcije na ozvaničenje kandidature Đilasa podsećaju na dobro poznate tehnike medijske antipropagande u Srbiji u proteklih nekoliko godina.

- To su listom argumenti ad hominem protiv ličnosti opozicionara. To je socijalni populizam u kojem se protivnici brendiraju kao "tajkuni". To je pretežno negativna kampanja prema takozvanoj "bivšoj vlasti", umesto pokazivanja, veoma slabih, rezultata sadašnje vlasti. Ovo je samo uvod u kampanju koja će se izvesno tek intenzivirati. Ona će verovatno biti bespoštedna, kao što su i predsednički izbori pokazali - ukazuje on.

Prema njegovim rečima, i vlasti i opoziciji jasno je da će rezultat u Beogradu uticati na vlast u Srbiji.

- Gubitak glavnog grada bi bio neprihvatljiv za koaliciju na vlasti iz više razloga. To bi u značajnoj meri ograničilo moć vlasti. Ne samo da bi time bila osvojena formalna moć, već bi opozicija bila u boljem materijalnom stanju, ljudi bi bili ohrabreni da demonstriraju svoje nezadovoljstvo stanjem u Srbiji i proširio bi se potencijalni domen medijskih sloboda. Zbog ovoga će stranke republičke vlasti mobilisati sve svoje potencijale da ograniče pretnju - smatra Mladenović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online