Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 08.12.2017.
15:30
Vestionline, Tanjug A

Vučić: Samo zbog Putina obraćaju pažnju na Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uoči predstojeće posete Moskvi, poručio je ruskom narodu da treba da znaju da zvaničnom Beogradu nije uvek lako, ali da je Srbija jedina zemlja među onima koje teže članstvu u EU koja nikada nije glasala protiv Rusije i koja nikada nije i neće uvesti sankcije Rusiji.

Tanjug
Vučić uoči odlaska u Rusiju

Odnosi sa Rusijom su prioritet Srbije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Tass.

- Ali to nije samo pitanje naših tradicionalnih odnosa, kao što neki tvrde. To je pitanje našeg budućeg odnosa, pošto vidimo Rusiju kao jednog od ključnih partnera u budućnosti, a ne samo u prošlosti sa njenim velikanima kao što su Dostojevski, Jesenjin i Puškin, koje bi vam pomenuo i svaki Amerikanac. Mi smatramo Rusiju kao našeg partnera na političkom, ekonomskom i svakom polju - istakao je predsednik Vučić.

Srpski predsednik kaže da je za razvoj srpsko-ruskih odnosa uvek više zaslužan ruski predsednik Vladimir Putin nego mi.

Ljudi u Srbiji poštuju i vole Rusiju, ali mi smo mala zemlja i samo zahvaljujući Putinovom liderstvu, pažnja se obraća na Srbiju.

- Ako se setimo prethodnika Vladimira Putina, Srbija jedva da je postojala za njih, pošto su Jeljcinovi sastanci sa predsednikom (Slobodanom) Miloševićem bili veoma retki - podsetio je.

- Putin nije značajan samo za ruski narod, već tokom svog mandata on vodi brigu i pokazuje pažnju i srpskom narodu i mi smo mu veoma zahvalni na tome - rekao je predsednik Vučić.

Za Srbe, kako je dodao, sastanak sa liderom bratske Rusije je uvek izuzetno važan događaj.

- Nadam se da ću na našem sastanku razgovarati o globalnim pitanjima i da ću još jednom zahvaliti Ruskoj Federaciji na njenoj podršci teritorijalnom integritetu Republike Srbije. To nisu prazne reči, već istinska zahvalnost - kazao je predsednik Srbije.

"Srbija nikad neće uvesti sankcije Rusiji" 

Objasnio je i da Srbija nije i neće ni u budućnosti uvesti sankcije Rusiji.

Uz podsećanje da je to već puno puta do sada rekao ne samo ruskim medijima, već i svima drugima, predsednik Vučić je ponovio da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji i, kako je rekao, nijedan pritisak ne može da nas natera da promenimo ovu poziciju.

- Želeo bih da se obratim narodu Rusije i kažem jednu stvar koju političari već znaju, ali je važno i da obični građani znaju: Nije uvek lako za Srbiju, ali setite se da je Srbija jedina zemlja među onima koje teže članstvu u EU koja nikad nije glasala protiv Rusije ni na jednom međunarodnom sastanku i koja nikad nije uvela nikakve sankcije - rekao je Vučić.

Beograd se, istakao je, suočava sa ozbiljnim pritiskom zbog svojih dobrih odnosa sa Moskvom.

- Ponekad kad učestvujete na nekim sastancima na Zapadu, o vezama između Rusije i Srbije od dva sata razgovara se sat i 45 minuta - naveo je srpski predsednik.

"Srbija ne planira da se pridruži NATO-u, to ne krije"

Vučić je naveo i da je Srbija na evropskom putu, ali da nema nameru da se pridruži NATO-u dodajući da Srbija planira da kupi najmanje šest ruskih vojnih helikoptera i sistema vazdušne odbrane.

- Srbija je na evropskom putu, ali razlika između Srbije i drugih zemalja u regionu je u tome što Srbija ne želi da se pridruži NATO-u. Mi smo izabrali put vojne neutralnosti i ja sam to nedavno rekao liderima država članica NATO-a. Mi to ne krijemo - izjavio je Vučić.

Predsednik Srbije je, takođe, naveo da je pre 10 dana bio u sedištu NATO-a u Briselu i da je 29 lidera država članica Alijanse informisao da naša zemlja nema nameru da se pridruži tom savezu.

- Srbija će održati svoju vojnu neutralnost. To je bila politika Srbije i tako će biti i dalje - istakao je Vučić.

Podsetio je da je Srbija dobila šest ruskih vojnih aviona mig-29, koji su podvrgnuti procesu modernizacije, izrazivši očekivanje da će oni biti u punoj operativnoj gotovosti u roku od nekoliko meseci.

- Uz to, želimo da kupimo oružje - najmanje šest vojnih transportnih helikoptera i sistema vazdušne odbrane - rekao je predsednik Srbije.

Naglasio je da je Srbija nezavisna i vojno neutralna zemlja, te da stoga mora biti snažna u vojnom pogledu kako bi mogla da brani svoju teritoriju.

- Nadam se da ću o tome i o mnogim drugim temama razgovarati sa Vladimirom Putinom - zaključio je Vučić.

Srpski predsednik će, najavljuje agencija, boraviti u poseti Moskvi od 18. do 20. decembra, a tokom posete će se sastati sa ruskim predsednikom Putinom.

Agencija navodi da se očekuje da će dva lidera razgovarati o širokom nizu bilateralnih i međunarodnih pitanja.

POVEZANE VESTI

Petak 08.12.2017. 22:38
Malo si lagio našu braću.Daćeš ti i svoje gaće za tu po,sranu EU.Pa bar će se naći na istom-pos,rane gaće i po,srana EU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online