Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.12.2017.
18:11
D. Dekić - Vesti A

Šta donosi budžet Srbije za 2018: Narod buši novu rupu

Narednu, 2018. godinu, prema Predlogu budžeta Srbije obeležiće dodatno stezanje kaiša osiromašenih građana, dok je Vlada Srbije bila izdašna prema sebi kao Deda Mraz.

printscreen
Seci uši, krpi budžet: Štedi se na sirotinji

Poslanik opozicionog Dosta je bilo i profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Pavlović kaže da je očigledna namera vlasti da nastavi s politikom štednje započetom 2014. godine, ali ukazuje i da to ide preko grbače građana.

- Izdaci za socijalnu zaštitu se smanjuju, a rastu za subvencije, kao i za troškove same Vlade Srbije koji su uvećani za 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, odnosno s 10 na 15 milijardi dinara (sa 83 na 125 miliona evra). Ko tu štedi - pita Pavlović.

printscreen

Raja puni kasu

Vlada očekuje naredne godine od naplate poreza 988,6 milijardi dinara, što je oko 8,3 milijarde evra. U Ministarstvu finansija kažu da će naplata PDV-a doneti 503,4 milijarde ili 4,23 milijarde evra. Tako će gotovo polovinu poreskih prihoda doneti obični građani svakodnevnom kupovinom.

Predlogom budžeta za narednu godinu uvećani su prihodi koji će iznositi 9,89 milijardi evra, ali i rashodi koji će premašiti 10 milijardi evra.

Ruke mogu da trljaju ministar odbrane Aleksandar Vulin i policije Nebojša Stefanović. Njihovi resori ove godine će dobiti više para, profesor Pavlović primećuje da se porasli i izdaci za Bezbednosno informativnu agenciju (BIA). Međutim, te sreće nije resor poljoprivrede kom sledi skoro ista suma kao prošle godine.

Strancima 99 miliona evra

Profesor Dušan Pavlović je naveo i rast izdataka u Predlogu budžeta za privlačenje stranih investicija, naročito za one od posebnog značaja.
- Tu spadaju strana preduzeća, koja će dobiti čak 11,9 milijardi dinara (oko 99 miliona evra) - obelodanio je Pavlović.
Međutim, Željko Veselinović kaže da ne ide baš sav taj novac strancima.
- Umesto da se pomognu domaći ulagači ili ozbiljni investitori iz inostranstva, nađen je način da se kroz legalne tokove provuče novac i da deo ode nekim investitorima, a deo strankama ili možda čak i političarima - tvrdi Veselinović.

A. Čukić

Vulin nije krio da će mu kasa biti punija, a prema Predlogu budžeta sledi mu 70,5 milijardi dinara ili oko 588 miliona evra. Taj novac će otići i na dalje naoružavanje vojske i remont tehnike.
Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da tu nema dovoljno novca za ozbiljnije povećanje urušenog standarda pripadnika vojske.

- Remont deset migova i nabavka šest Erbasovih helikoptera dogovoreni su još 2016, a dolaze na naplatu kroz budžet za narednu godinu. Novac za finansiranje nabavke i remonta aviona i helikoptera podmiruje se iz budžeta i to je zapravo razlika u odnosu na prošlu godinu - kazao je Radić za "Vesti".

Lider Udruženih sindikata Srbije Sloga, Željko Veselinović, nije protiv ulaganja u vojsku, ali smatra da vlast preteruje s kupovinom naoružanja.

Premijerki "sitniš"

Premijerka Ana Brnabić nije dobila najviše novca Predlogom budžeta. Njoj je pripalo oko 215 miliona evra, a Ministarstvu spoljnih poslova Ivice Dačića 265 miliona evra.

Sa 1,14 milijardi evra u kasi, zadovoljan je ministar rada, zapošljavanja i boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević. Budžet ovog resora za 2018. je bio za nijansu veći nego prošle godine, ali i za 330.000 evra manji nego 2016.

Prvi sindikalac Sloge kaže da ga najviše boli upravo socijalna dimenzija državne kase.

- Naši radnici su najugroženiji u svakom smislu. Nezaposlenost nam je najveća u Evropi, primanja najniža, a istraživanja su pokazala da smo siromašniji od pola zemalja Afrike. Vidimo da se i pored toga oni koji vode državu drže devize iz filma "Maratonci trče počasni krug": "Sve svoje ostavljam sebi" - ocenio je naš sagovornik.

On smatra da je vlast sebi dodelila značajno više novca jer se sprema za beogradske izbore, a da je moguće da planiraju u vanredne parlamentarne.

Novi krediti od 5,6 milijardi evra

Plan Vlade je da ove godine uzme još 5,6 milijardi evra kredita. Tim novcem će se pokriti budžetski deficit (manjak) i vraćati glavnice ranijih dugova.
Planirani manjak u budžetu za 2018. je oko 238,6 miliona evra, odnosno 0,6 odsto BDP-a. To je za 342 miliona evra manje od deficita planiranog budžetom za ovu godinu.
Najviše kredita biće uzeto kod biće uzeto kod kineske Eksport-import banke: 2,42 milijarde dolara i 1,44 milijarde kineskih juana. Da bi otplatila glavnicu dugova država planira dobiti projektne i programske zajmove u tri valute.
2,79 milijardi dolara
2,13 milijardi evra
1,43 milijardi kineskih juana

V. Sekulić
Sledi bura u skupštini: Saša Radulović

Dva troška za isti posao

Lider opozicionog Dosta je bilo Saša Radulović već je najavio stotine amandmana u skupštini na Predlog budžeta ove nedelje, iako je taj dokument od 710 stranica dostavljen poslanicima u petak. Pritom, u kompjuterskom formatu koji ne može da se pretvori u tabele i tako ubrza pregled.

DJB smatra da se pare razbacuju preko budžeta, između ostalog i tako što se različite institucije bave istim poslom i za to dobijaju novac.
Navodi se primer da je Kancelarija za Kosovo za narednu godinu dobila 50 miliona evra, ali istovremeno i Kancelarija za pregovore sa privremenim institucijama u Prištini za koju je planirano 308.000 evra. Međutim, mnogo je drastičniji primer troje ministara bez portfelja, ali sa puno para.

Demografija (Slavica Đukić-Dejanović) 5 miliona evra

Regionalni razvoj (Milan Krkobabić) 7,083 miliona evra

Inovacije (Nenad ) 4 miliona evra

Svaka od ovih aktivnosti, kaže profesor Dušan Pavlović, već postoji u opisu nekog drugog ministarstva.

- Na ova tri parazitska ministarstva bez portfelja bacamo naredne godine 16,083 miliona evra. Ukupan budžet za naučne istraživače iznosi 108 miliona evra. Mogli bismo da ukinemo parazite u Vladi i povećamo standard istraživača za 15 odsto - kaže profesor Dušan Pavlović.

Njegov utisak je da vlastodršce ne zanima borba protiv korupcije, jer će Državna revizorska agencija dobiti manje para, Savet za borbu protiv korupcije gotovo isto, a Agencija koja se bavi istim poslom tek malo više.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online