Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.12.2017.
09:11
Vestionline, Dojče vele A

"Srbija ne mora da kaže, samo da prihvati da je Kosovo nezavisno"

Prvi potpredsednik kosovske vlade i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio u intervjuu za "Dojče vele" (DW) da Srbija ne mora da kaže da priznaje Kosovo, već samo da "postupi tako", dok je izbegao da direktno odgovori na pitanje da li postoji plan za stvaranje Velike Albanije.

EPA//Valdrin Xhemaj
Bedžet Pacoli

On je izneo tvrdnju da je "realnost da Srbija može da utiče na region", da Kosovo ima "dugu granicu sa Srbijom" i da u Prištini žele da imaju "dobre odnose sa Srbijom".

U intervjuu vođenom na srpskom jeziku, Pacoli je, na direktno pitanje da li zaista očekuje da će Srbija "jednog dana" priznati nezavisnost Kosova, odgovorio: "Uvek sam govorio da oni ne moraju to reći, ali neka postupe tako".

"Dačić i Vučić su bili ljubazni"

DW navodi da je on istakao da "jako puno veruje" u mogućnost normalizacije odnosa, tvrdeći da kosovska strana već nekoliko meseci ne reaguje na "takozvane provokacije" i da je srpskim političarima dozvoljen neometan dolazak na Kosovo.

Pacoli je kazao da je poslednji put u Beogradu bio 1998. godine kada se sastajao i sa Slobodanom Miloševićem.

Na pitanje kada bi mogla da usledi nova poseta, on je rekao da se već kratko sretao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

- Nemam ništa protiv njih, imali smo kratke sastanke, oni su bili ljubazni. Nadam se da će takvih sastanaka biti sve više. Da li ću posetiti Beograd, zavisi od dobre volje i Kosovara i Beograda - tvrdi Pacoli.

"Neće biti podele Kosova"

Upitan o mogućoj podeli Kosova, Pacoli se pozvao na Ahtisarijev plan gde je precizirano da ne može biti podele Kosova niti pripajanja drugim državama.

- Vreme kada su se menjale granice je već završeno - rekao je Pacoli.

DW navodi da on nije direktno odgovorio na pitanje da li postoji plan za stvaranje Velike Albanije.

- Kosovo će imati fantastične odnose sa svim zemljama u regionu, pogotovo sa Albanijom. Imamo zajedničke vladine konferencije, idemo na usvajanje zajedničkih dokumenata, omogućićemo slobodno kretanje ljudi bez prepreka. Svi smo upravljeni prema Evropi i znamo da jednog dana granice neće imati smisla - kazao je Pacoli.

On je, pored toga, odbio da odgovori na pitanje novinara DW o kritikama da plaća priznanja nezavisnosti Kosova, pogotovo malim i siromašnim državama.

- Ja ne bih odgovorio na to pitanje jer mi malo izgleda banalno - kazao je Pacoli.

DW navodi da je Pacoli, u vezi problema Prištine da pet članica EU ne priznaje nezavisnost, naveo da "Kosovo nije krivo za ono što se dešava u Španiji niti za probleme koje imaju druge države koje nisu priznale Kosovo".

"Ubedićemo Rusiju da prizna Kosovo"

Na pitanje o odnosima sa Rusijom, Pacoli je rekao da je Kosovo mala zemlja koja mora imati prijatelje svuda.

- Mi ne biramo blokove, istočne ili zapadne. Treba nam otvoreni horizont. Mi smo moderna zemlja i hoćemo da moderno živimo u modernom svetu gde se kreću ljudi, ideje, kapital i roba. To hoćemo za Kosovo svuda, a u tom pogledu i sa Rusijom. Mi ništa nemamo protiv Rusije, to je država koju cenimo i mi ćemo se postarati da imamo dobre odnose - naveo je Pacoli.

Na opasku DW da se Rusija oštro protivi nezavisnosti Kosova, Pacoli je odgovorio da je "to politika".

- Naša je stvar da ubedimo Rusiju da nisu u pravu, da i imamo pravo da živimo ovde, imamo prijatelje i budemo nezavisna država - kazao je Pacoli.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.12.2017. 13:36
Од куд овоме оволика памет??? Можда има илирске гене?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online