Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.12.2017.
00:10
A. Vučićević - Vesti A

Ima li kraja ponižavanju srpskog Parlamenta: Dočekasmo i policiju u skupštini!

Poslednji u nizu skupštinskih skandala, slučaj "miš", u kojem je lider Dveri Boško Obradović mišem za računar gađao poslanika SNS-a Aleksandra Martinovića na sednici administrativnog odbora, doveo je prvi put policiju u Narodnu skupštinu Republike Srbije.

Tanjug
Ugrožena sloboda govora: Boško Obradović sa poslanicima Dveri

Pored učesnika slučaja "miš", policijski službenici su u skupštinskim prostorijama uzimali izjave i od svedoka. Boško Obradović je istakao da nikakvog nasilja nije bilo.

Ne priznaje Vučićev sud

- Ne priznajem Vučićev sud, već samo sud naroda - odrešit je Boško Obradović za koga je nedopustivo i skandalozno da se policija meša u politički život u Srbiji i saslušava poslanike u Domu Narodne skupštine.

- Ono što se desilo na sednici administrativnog odbora jeste naš odgovor na nasilje vlasti i naša borba za slobodu govora i slobodu misli. Mi smo prisiljeni da se borimo da vlast u potpunosti ne uguši glas opozicije. Nikakvog nasilja nije bilo. Podneo sam krivičnu prijavu protiv Martinovića zbog pretnji koje sam dobio toga dana na sednici, jer mi je rekao: "Kad izađeš odavde za ovo ćeš da mi platiš" - rekao je Obradović.

Narodni poslanik, predstavnik SNS-a Vladimir Orlić oštro je osudio postupak vođe Dveri. Za Orlića je slučaj "miš" promocija fašističkih i metoda fizičkog obračuna s političkim neistomišljenicima, "koje je preduzeo bivši režim preko svojih udarnih pešadinaca". Pritom, nije poštedeo nikoga iz opozicije.

Tanjug
Golo nasilje: Aleksandar Martinović i Slaviša Orlić

Vlasti kriva opozicija

- Srbija je trebalo da primeti da se ni Dragan Đilas, niti njegov saradnik Aleksandar Šapić, pa Vuk Jeremić, Saša Janković i Dragan Šutanovac nisu udostojili da osude ono što je apsolutno neprihvatljivo i nema veze sa demokratijom. Oni su svi jednaki u pravdanju golog nasilja.

Političko nasilje

Napetost u skupštini posledica je ne samo stranačke netrpeljivosti, već i načina na koji se ona vodi. Boško Obradović ukazuje da opozicioni poslanici godinu i po dana trpe političko nasilje vladajuće većine: isključivanje mikrofona, kažnjavanje, oduzimanje reči, isključivanje sa sednice.

Obradović je udario u lice predsednika odbora zato što mu je politički neistomišljenik i zato što se uplašio za svoj lični džep, jer je dobio kaznu. Danas je mnogo manje hrabar, jer pokušava da nas ubedi da se ništa nije dogodilo i da Srbija ništa nije videla - rekao je Orlić.

Uvrede i slični incidenti tako više nisu rezervisani samo sa rijaliti programe koje svakodnevno možemo da gledamo na nacionalnim televizijama. Oni su se odavno preselili i u Narodnu skupštinu republike Srbije, pa građani pored Zadruge i Parova mogu svakodnevno da uživaju i u skupštinskom haosu.

Kamen izbačen sa sednice

Ovaj skandal samo je jedan u nizu onih koji su u poslednje vreme potresali Skupštinu. Pre mesec dana Boško Obradović je sa još dvoje pripadnika Dveri upao u kabinet predsednice Skupštine Maje Gojković, koja je dan kasnije pokazivala modricu.

Početkom oktobra, Obradović je u sali za sednice držao kamen s Kosova i recitovao pesmu Đure Jakšića "Otadžbina" (I ovaj kamen zemlje Srbije...). Maja Gojković je potom rekla da unošenje kamena nije dozvoljeno, te je iznet iz sale.

Krajem 2016. godine u holu Skupštine je bilo veselo kad se lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović latio gitare i izveo Bajagin hit "Pada vlada", čime je izrazio svoja očekivanja za ovu godinu.

Samo mesec dana pre toga Radulović je bio i akter slučaja Pinokio. On je tokom izlaganja tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića izvukao hartiju s crtežom Pinokija kom je izrastao nos, čime je ukazivao da Vučić laže. Na drugom papiru pisalo je: "Govornik vređa."

To se odnosilo na uvrede koje je Vučić uputio Raduloviću rekavši mu da Americi duguje milion dolara poreza, kao i da se u vreme dok je bio ministar nije zadržavao u kancelariji više od dva sata dnevno. Na to je Vučić odgovorio: "A, Raduloviću, vidim da ste danas poneli svoj portret."

Razbijen nos i čupanje kose

Ipak, pravi skandal majstor je lider radikala Vojislav Šešelj. Još se prepričava slučaj iz 2000. godine kada je Šešelj iznet iz sale za sednice. Polivanje vodom Dragana Maršićanina i čupanje kablova s govornice dugo je bilo neprevaziđeno.
* I poslanica SRS-a Nataša Jovanović polila je 2002. predsednika parlamenta Natašu Mićić, a zatim počupala skupštinske kablove.
* Prilikom raspada na naprednjake i radikale Tomislav Nikolić je 2008. godine počupao za kosu Srboljuba Živanovića, jer mu je psovao majku.
* Krvavo je bilo i 2009. kad je Srboljub Živanović razbio nos poslaniku SNS-a Igoru Bečiću.
* Radikalka Gordana Pop Lazić 2009. skinula je cipelu u sali i njom gađala Gordanu Čomić.









 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online