Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.11.2017.
18:11
D. Dekić - Vesti A

Deda Mraz od 800.000 evra!

Novogodišnje bleštavilo širom Beograda okićenog još od kraja septembra i dva puta skuplji doček nego prošle godine koštaće oko 800.000 evra. To je ceh koji gradski oci iz redova naprednjaka ispostavljaju građanima.

N.Đurović
Ceh plaćaju građani: Odavno okićena Knez Mihailova ulica

- Beogradska zima 2018. biće kao nikada do sada - obećava Mali, a najavljeno je da će prvi put biti organizovan bal penzionera, Božićno seoce kod Hrama i Dundu lutke.

Manifestacija Beogradska zima iziskuje sume od kojih se osiromašenim običnim Beograđanima ledi krv u žilama, ali to ujedno donosi donosi radost nekim estradnim zvezdama koje će za jednu noć pokupiti ukupno skoro 145.500 evra. Skupo slavlje gradonačelnika Beograda Siniša Mali vidi kao odličnu priliku za zaradu, a proročki mu se javlja da će biti prihod biti više nego dobar.

Pare odoše Nemcima

Muzičarima bogatstvo

Aca Lukas 50.000 evra
Riblja čorba 36.000 evra
Željko Samardžić 25.000 evra
Van Gog 17.700 evra
Ortodoks kelts 8.400 evra
Ničim izazvan 8.400 evra
Zana 7.500 evra

- Ne mislim da je mnogo ako bismo očekivali najmanje 25 miliona evra prihoda. Evo, vi mi recite, kad bih nekoj privatnoj firmi, na primer Mikiju iz Skaj mjuzika rekao "uložiš toliko - dobiješ toliko", pa ko bi odbio takav posao - pitao je gradonačelnik novinare podrazumevajući da znaju nekog Mikija i čime se bavi.

Urednik antikorupcijskog portala Pištaljka Vladimir Radomirović pita kakvu to zaradu gradonačelnik očekuje ako glavnu zvezdu novogodišnjeg programa Acu Lukasa (honorar 50.000 evra) zastupa nemačka firma. Radomirović kaže da će Grad Beograd uplatom para Lukasu praktično finansirati nemačku privredu.

Gradonačelnik Mali je pre dve godine za doček najavljivao najezdu turista iz Bugarske. Iako je kod komšija prosečna plata bila 370 evra, Siniša Mali je tvrdio da će u Beograd stići njih 90.000 koji će trošiti 300 evra dnevno. Međutim, sada na pitanje da li opet računa na Bugare , gradonačelnik odgovara da očekuje turiste iz celog regiona.

N.Đurović

Sumnjiv konkurs

Gradonačelnik negira da je konkurs za rasvetu namešten, ali je portal Pištaljka obelodanio da je ove godine, kao i 2016, tender raspisan tako da nijedna druga firma, osim grčke, nije imala šanse da dobije posao. To je uočljivo iz detaljnih opisa svih tipova ukrasa i njihovih crteža navedenih u konkursu Javnog osvetljenja, koji odgovaraju samo firmi Fotodijastasi, čiji je zastupnik u Srbiji Keep Light. Oni su Pištaljki zapretili tužbom, ali je sve na tome ostalo, a Radomirović objašnjava da je Pištaljka u ovom slučaju baratala isključivo činjenicama.

Medija centar Beograd
Ne putuje se zbog lampiona: Vladimir Radovanović

Turiste na lampione

Međutim, Vladimir Radomirović za "Vesti" kaže da sudeći prema izboru pevača za doček fokus gradskih vlasti nije na stranim turistima.

- Sumnjam da strance zanimaju Lukas i Riblja čorba, a pri tom su njihovi honorari previsoki za srpske uslove - ocenio je naš sagovornik.

Sve veći trošak

Poslednji doček Nove godine za mandata bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa koštao je oko 37.500 evra. Od dolaska SNS-a na čelo Beograda, svake godine je trošak uvećavan.
- Slavlje 2015. koštalo 68.500 evra.

- Doček 2016. plaćen 184.000 evra.
- Ulazak u prošlu godinu koštao 413.000 evra.
- Cena proslave 2018. 800.000 evra.

Radomirović ne veruje ni u tvrdnju gradonačelnika Malog da bogatija novogodišnja rasveta dovodi nove turiste i donosi zaradu zbog čega je čak najavio da će u svetleće ukrase narednih godina biti još više investirano.

- Priču o dovođenju turista na osnovu rasvete gradska vlast prethodnih godina nije potkrepila brojkama. Ni koliko ih je zaista bilo, niti je dokazano da su došli baš zbog rasvete. Pa evo, da pitam vaše čitaoce, putuju li oni negde zbog prazničnog osvetljenja i ukrasa? - kaže Radomirović.

Pokriće iz budžeta 

Po medijima se stalno priča o punoj gradskoj kasi Beograda, čime je unekoliko unapred opravdano novogodišnje trošenje. Međutim, 19. oktobra je Vlada iz tekuće budžetske rezerve izdvojila 100 miliona dinara (800.000 evra) za Beograd, s obrazloženjem da su smanjeni prihodi u gradskom budžetu. Upada u oči da je reč o onoliko novca koliko košra novogodišnje praznovanje.

Beograd novi ukrasi koštaju blizu 170 miliona dinara. Još 17,5 miliona dinara košta reparacija starih. To je ukupno više od milion i po evra, ali će ukupan rashod biti poznat kada se uračuna potrošnja struje. Za četiri meseca 2016. je potrošeno 15-ak hiljada evra, a Mali sada najavljuje 60 odsto manji račun jer je reč o LED rasveti.

Slavlje kreće već sutra i trajaće puna dva meseca, do kraja januara.

Medija centar Beograd
Besmisleno poređenje: Zlatko Minić

Slavlje samo za birače

Za uvećani trošak nema opravdanja, kaže za "Vesti" Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija. On smatra da je besmisleno što je gradonačelnik uporedio Beograd s metropolama poput Pariza i Londona.
- Može se reći i smešno jer tamo nisu kićene bandere i ne peva Aca Lukas. Očito je to koncepcija za domaću publiku, odnosno pravljenje predizbornog ambijenta - ukazuje Minić da slede i beogradski lokalni izbori.
On smatra da strane turiste ne privlače ukrasi i Aca Lukas.
- Strani turisti na internetu navode da su im najzanimljiviji kafanski život i kulturne znamenitosti. Ne kažem da nam novogodišnja rasveta ne treba. Njena funkcija je da probudi praznično raspoloženje i motiviše na kupovinu poklona, ali sve gubi smisao ako se postavi u septembru. Pri tom je skupo plaćena i nabavka je nameštena jednoj firmi - ukazuje Minić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online