Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.11.2017.
00:55
Đ. Barović - Vesti A

Srbija kupuje nove konzulate

Troškovi ambasada i konzulata po svetu uskoro će biti znatno skresani, a među prvim novinama koje se uskoro mogu očekivati je novo konzularno odeljenje ambasade Srbije u Beču. Ovo za "Vesti" otkriva Ivica Tončev, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova zadužen upravo za pitanja dijaspore i diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije.

V. Sekulić
Troškovi pod lupom: Ivica Tončev

Tončev je pre samo nekoliko meseci u intervjuu za "Vesti" najavio nekoliko novina u radu MSP-a, a posebno kada je reč o boljem odnosu države prema svojoj dijaspori. U razgovoru za naš list Tončev odgovara šta je sve urađeno od obećanog.

- Započeli smo sa vanrednim nadzorima u našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Ambasade i konzulati bukvalno dan pre našeg dolaska budu obaveštene da stižemo, a naš zadatak je da utvrdimo činjenično stanje stvari i kroz izveštaj predložimo mere na koji način se može povećati funkcionalnost, ali i smanjiti troškovi. Ovaj nadzor je rutinska stvar, ali poslednje dve decenije je primenjivan samo kada se nešto neprijatno desi. Cilj je da predupredimo stvari. Do sada smo obišli našu ambasadu u Bratislavi i Konzulat u Beču, a izveštaj sa konkretnim predlozima uskoro će biti na stolu ministra. Istovremeno, očekujem da ćemo do kraja godine obići još najmanje dve ambasade.

Najavili ste i obračun sa prekomernim trošenjem novca unutar naših ambasada i konzulata?
- Zloupotrebe su mahom kod iznajmljivanja stanova. Nema logike da neki službenik ambasade iznajmi stan od 250 kvadrata. Pa on ni u Srbiji ne živi u tolikom prostoru. Uveliko pripremamo izveštaj koji će se baviti ovim problemom sa rešenjem da se napravi kategorizacija za svako radno mesto unutar DKP-a. Ubuduće će biti jasno propisano do koliko kvadrata stana može da zakupi ambasador ili generalni konzul, koliko njihovi zamenici, a koliko činovnici ambasada ili konzulata. Na ovaj način država će uštedeti znatna sredstva.

Da ne nabrajamo, ali više je slučajeva kada su neki apartmani papreno plaćani novcem poreskih obveznika Srbije?
- Garantujem da se takve stvari više nikada neće dešavati. Biće jasno propisano do koje sume se neki stan može iznajmiti, i to će biti predmet provere. Kada u jednom gradu stan može da se iznajmi i za 1.500, ali i 500 evra, tada će biti potrebni jaki argumenti da se dozvoli prva opcija. Tu više neće biti "okretanja glave".

Žalbe dijaspore

Da li se i na šta žali dijaspora?
- Te pritužbe su gotovo svakodnevne, ali u većini slučajeva, 80 odsto one su neosnovane ili Ministarstvo spoljnih poslova nije prava adresa. Često su građani izrevoltirani što zbog zakonskih procedura nešto ne može da se brzo ostvari, pa misle da je to propust naših službenika. S druge strane, postoji i problem nepoznavanja zakona zemalja u kojima se živi. Evo, u Austriji imamo puno slučajeva gde su porodice kažnjene zato što su deke i bake spavale u istom krevetu sa svojim unucima. U našoj kulturi i tradiciji to je sasvim normalno, ali austrijski propisi su tu više nego strogi. Zbog toga ćemo preko Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja pokušati da ovaj problem rešimo sa resornim austrijskim ministarstvom. Neko će reći da je to smešan primer, ali je on za te porodice koje su kažnjene od životnog značaja.

Kako planirate da rešite problem što se u istom gradu, na primer, plaćaju ambasada, rezidencija i kulturni centar koji su na različitim lokacijama? Zar nije logično da se sve bude na jednom mestu?
- Problem je što je Srbija nastavila praksu velike države kakva je bila SFRJ, pa tako u mnogim evropskim gradovima na jednoj adresi imamo ambasadu, na drugoj kulturni centar, a na trećoj rezidenciju. I sve to država plaća. Na ovu temu smo razgovarali i sa predsednikom Vučićem i on je i predložio da je onda mnogo praktičnije da u ključnim zemljama Evrope i sveta sa kojima Srbija planira diplomatske odnose i u narednih 50, 100 godina, kupimo ili sagradimo objekat u kome će sve to biti na jednom mestu. U Londonu imamo rezidenciju koja je u vlasništvu Srbije i ambasadu koju zakupljujemo. Zar nije logično da objedinimo ta dva objekata i ne plaćamo nešto ako ne moramo?

Rampa kod Niša

Nedavno ste optuženi da navodno lobirate kako bi se odustalo od izmeštanja naplatne rampe kod hotela Nais u Nišu?
- Ovo je izmišljena, smešna afera. Zamislite da neko lobira kako se neka naplatna rampa ne bi izmestila, zato što je pored neki hotel? Pa toliko je uspešnih hotela pored auto-puta, a da nisu ni blizu naplatne rampe. Kada je od početka do kraja izmišljena priča onda zaista nemam šta tu da komentarišem.

Šta ste ustanovili vanrednim nadzorom u Bratislavi i Beču?
- Nismo naišli na propuste u radu, ali ću predložiti da Srbija u Beču dobije nov konzulat odnosno konzularno odeljenje pri ambasadi. Zaista je nedopustivo da se u gradu u kome je najveći broj Srba u rasejanju, naše predstavništvo koje je faktički i najopterećenije, nalazi na trećem spratu zgrade gde čak ne postoji ni parking, a ni mogućnost da se postavi zastava Srbije. Pri tome, to je neuslovan prostor i ljudi su opravdano nervozni, treba im mnogo više vremena da završe svoj posao. Automatski tako stvaraju lošu sliku o sopstvenoj državi i želji da im bude od pomoći.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online