Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.11.2017.
00:11
D. Dekić - Vesti A

Da li pokretu Saše Jankovića preti raspad: Pokret gnevnih članova

"Niti smo pokret, a ni slobodni građani", obrazložio je ostavku u Pokretu građana Srbije jedan od osnivača i dosadašnji član Predsedništva Srđan Škoro.

Tanjug
Od eufroije do razočarenja: Saša Janković

Pre njega "nesloboda slobodnih" odvela je iz PSG i više uvaženih javnih ličnosti, o čemu su neki poput Zorana Ivoševića, dugogodišnjeg sudije Vrhovnog suda, prvi put javno progovorili za "Vesti".

Iz stranke iznikle krajem proleća iz "Apela 100" intelektualaca podršci bivšem zaštitniku građana u trci za predsednika Srbije otišli su ili se distancirali proslavljeni košarkaški trener Dušan Duda Ivković, akademik Dušan Teodorović, glumci Branislav Trifunović, Nikola Kojo, Bojana Maljević, novinarka Biljana Lukić, kompozitorka Kristina Kovač, Predrag Voštanić iz kraljevačkog Lokalnog fronta...

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević, potpisnik "Apela 100" intelektualaca za podršku kandidature za predsednika Srbije, kaže da je PSG-u prišao iskreno, da nije bio član nijedne partije, a njegov jedini angažman do tada bio je poziv DS-a krajem 2016. da sa stručnjacima radi na izmeni Ustava Srbije.

Zahvalnica za odmetnika

Predsedništvo PSG-a konstatovalo je ostavku Srđana Škora i zahvalilo mu na ličnom doprinosu.
- Mi ne čupamo grkljane, već se zahvalimo - prokomentarisao je u najkraćem Janković.
Pokret je u saopštenju dostavljenom "Vestima" saopštio da će se odupreti pokušajima tabloidizacije rada i da će se baviti samo ozdravljenjem društva i države od pogubne štete koju im nanosi aktuelna vlast.

- Na sastancima na kojima smo dogovorili rad na malom segmentu o vladavini prava i pravosuđu, bio je i Saša Janković, i mada je tako znao sve o našem radu, kada je Aleksandar Vučić pozvao na unutrašnji dijalog o Kosovu, Janković izriče neistine i lažno optužuje DS, pa tako i mene da prihvatamo Vučićev poziv. Zbog takvog istupa kritikovao sam ga na sastanku PSG-a i ponovio mu da se protiv Vučića borim, ali su neki skočili u Jankovićevu odbranu. Kako smatram da slobodni građani treba slobodno da govore, a ja sam tokom diskusije tri puta prekidan, odluku o svom izlasku iz PSG-a sam obrazložio rečima da bih bio slobodniji van Pokreta slobodnih građana, a i članstvo bi bilo slobodnije bez mene - kaže Ivošević.

Javnost je proteklih dana šokirao Srđan Škoro koji je Jankovića i njegovu suprugu Slavicu uporedio sa bračnim parom Milošević- Marković, ocenivši da bi "stvaranje novih Slobe i Mire" odvelo Srbiju u propast. Jankovićevu suprugu, zaposlenu u biblioteci Ministarstva policije, ovaj dugogodišnji novinar optužio je da upravlja pokretom na neprimeren način, a da se odluke donose nedemokratski.

- Ljudi su se okupili da bi napravili bolju i pristojniju Srbiju, ali je ono što radi bračni par Janković daleko od toga. Od pokreta je stvoreno mini-preduzeće Slavice i Saše Jankovića u kojem se favorizuju poltroni - rekao je Škoro, istakavši da bez straha nastavlja borbu za slobodnu i demokratsku Srbiju i ne razmišlja o drugoj političkoj opciji.

Škorova "tabloidnost" zasmetala je univerzitetskoj profesorki Srbijanki Turajlić koja kaže za naš list da je zaprepašćena tim "bezobrazlukom i nevaspitanjem".

- Razumem da neko promeni mišljenje, ali ne razumem zašto nije seo za sto da porazgovara sa ostalim osnivačima, već ga tabloidno saopštava po novinama - ocenila je Turajlićeva, zapitavši koja je svrha i korist takvog Škorovog istupa.

Kada je sa 16 odsto glasova i podrškom oko 600.000 građana na aprilskim predsedničkim izborima, drugoplasirani Janković krajem maja osnivao PSG, jedno od rukovodećih mesta pripalo je akademiku Dušanu Teodoroviću. On se krajem leta povlači, rekavši da je u PSG-u bio "dok smo bili mi, a kada je to mi prešlo u ja, tu više nema šta da traži".

Ponovo je progovorio posle Škora, uz izvinjenje što kasni sa obrazloženjem o napuštanju PSG-a i zamolio Jankoviće da odu.

Osnivači "na broju"

Dešava se, raziđu se ljudi, nepodudarnost naravi... napisao je novinar "Vremena" Teofil Pančić kada je PSG u septembru napustilo troje osnivača. Konstatovao je da je i dalje unutra 90-oro osnivača, zar ne?
- Ma kakvi, još je i bolje, svih 93 je na broju. Kako?! Lepo: objasnio je Janković da je već primljeno novih troje osnivača. Pazite dobro, ne novih troje članova, nego novih troje osnivača, pa je brojno stanje među osnivačima nepromenjeno - ironičan je bio Pančić.

- PSG ne pripada bračnom paru Janković. Najiskrenije ih molim da napuste pokret - naveo je on, dodajući i svoje utiske o netransparentnom poslovanju, bezidejnosti, neefikasnosti i nepoštovanju dogovorenog...

Vremenom se uverio da Janković, koga je najiskrenije podržao, ne poseduje radne i kreativne sposobnosti, ni moralne vrline za predsedavanje PSG-om koji pokušava da istinski promeni lice Srbije.

Aktuelna dešavanja u PSG-u, prema rečima Zorana Panovića, istraživača "Demostata", zbunjujuća su za građane, jer se ta mlada stranka predstavila javnosti kao "partija pristojnih ljudi" i, inače, podigla moralnu lestvicu.

Još jedan odlazak iz vrha stranke naš sagovornik vidi kao test za mladu političku organizaciju nastalu pre pola godine.

- Dečje bolesti osipanja, ali i druge kao što su partijski sukobi i sudari sujeta, imale su i druge stranke. Da li će u tom političkom darvinizmu Pokret pokazati vitalnost i žilavost, pa prevazići problem i ojačati, ili se urušiti, videćemo u narednom periodu - ocenio je Panović za "Vesti".
Prilika za to mogla bi da bude Skupština osnivača PSG-a, ovog vikenda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online