Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.11.2017.
19:11
D. Dekić - Vesti A

Besni rat klanova SNS

Građani Niša su uznemireni posle slučajeva spaljivanja automobila funkcionera lokalnih vlasti. Za četiri dana izgoreli su automobili naprednjačkih funkcionera, zamenika gradonačelnika Miloša Banđura, pa direktora Tržnice Gorana Đorđevića. Banđur ne krije sumnje da je požar podmetnut, dok Bane Jovanović, lider grupe građana Niš moj grad, tvrdi da je reč o ratu političkih klanova u redovima niške vlasti.

Vesti
Nesrećni slučaj ili zavera

Momir Stojanović, čelnik grupe građana Iskreno za Niš i penzionisani vojni general, smatra da su kriminalni krugovi veća vlast od aktuelne niške vlasti. Posle ova dva automobila, planuo je i treći, ali o tom slučaju policija ne daje nikakve informacije, dok je Demokratska stranka zatražila hitnu sednicu lokalnog parlamenta s temom bezbednost u gradu.

Ovakvih obračuna, kaže Bane Jovanović za "Vesti", nije bilo u Nišu ni 90-ih nemirnih godina, ni tokom svakodnevnih zimskih protesta 1996. Bilo je svađa i prepucavanja vlasti i opozicije za govornicom niške skupštine, ali bez nasilja.

- Očito je još malo para ostalo u nekoliko gradskih preduzeća koja mogu da zapošljavaju i raspisuju dobre tendere, pa se bore za njih klanovi SNS-a. Pri tom zastrašuju novopostavljene direktore kako bi se vratili poslovima i tenderima svojih prethodnika na toj poziciji - pojašnjava Jovanović borbu "tri zaraćena klana unutar vlasti".

Žrtva ili krivac

Miloš Banđur je u SNS-u od osnivanja, a kako su objavile "Južne vesti", osuđen je u Kosovskoj Mitrovici na šest meseci zatvora, zbog pronevere 45.000 dinara sindikata Fakulteta tehničkih nauka. Tada je tvrdio da je proces montiran, a Apelacioni sud je ukinuo presudu i vratio na ponovno suđenje. Zbog partijske neposlušnosti 2015. mu je izglasano nepoverenje, a spasao ga je potpredsednik SNS-a Bratislav Gašić.

On smatra da su naprednjaci, koji su morali da ustupe funkcije u gradu partijskim kolegama, pokušali vanrednim stanjem u gradu izazovu lokalne izbore u Nišu i da tako povrate pozicije i privilegije.

- Samo se potvrđuje naša priča da se lokalna vlast već šest godina bavi razrešenjem ličnih interesa i uveliko besni rat političkih klanova u redovima lokalne vlasti - naveo je Jovanović.
Momir Stojanović ukazuje za "Vesti" da lokalna vlast otvoreno koketira s kriminalnim krugovima.

- Ti krugovi imaju veću vlast od lokalne vlasti koju vuku za nos, prave spletke i sukobe, pa umesto da gradska vlast suzbije delovanje kriminala, oni vode vlast - tumači Stojanović.

Vranjski recept

- Politička borba se ne sme pretvoriti u mafijaške obračune i nasilje, a za to je na vladajućoj stranci je najveća odgovornost - saopštavaju iz Dveri. Narodna stranka Vuka Jeremića takođe smatra da je reč o politički motivisanom činu i unutarpartijskom obračunu SNS-a u Nišu "koji se prelio na niške ulice". Serija paljenja vozila pre Niša se više godina unazad odigravala u Vranju, a na meti su bili političari i biznismeni.

Najoštrijom osudom reagovali su Demokratska stranka i Dveri, zapitavši šta da očekuju građani Niša ako se takve stvari dešavaju "drugom čoveku" grada. Demokrate su zbog serije paljenja vozila zatražile hitnu sednicu niške Skupštine posvećenu bezbednosti u gradu. Banđur smatra da je reč o osveti, pošto je prilikom nedavnog konkursa za izbor direktora u Nišu izneo sumnje da neki kandidati ne ispunjavaju uslove.

Mada je 2016. postao zamenik gradonačelnika Niša ispred SNS-a, pre mesec dana je dobio opomenu pred isključenje iz SNS-a. Goran Đorđević kome je takođe zapaljen automobil, nedavno je došao na čelo Tržnice, a njegovo ime bilo je na listi najboljih i za Vodovod, Medianu, Toplanu i Parking servis.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online