Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.11.2017.
18:59
Vestionline A

NUNS i NDNV: Sramna odluka Tužilaštva o odbacivanju prijava protiv napadača na novinare na Vučićevoj inauguraciji

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas da je odluka Tužilaštva u Beogradu o odbacivanju krivične prijave za napad na novinare tokom inauguracije Aleksandra Vučića sramna i da predstavlja dokaz da pravosudni sistem u Srbiji ne radi u skladu s pravom i pravdom, već isključivo u interesu vlasti i vladajućih stranaka.

Vesti
Svađa na ulicama Beograda za vreme Vučićeve inauguracije (Foto: Arhiva)

Napadači snimljeni na fotografijama - nema osnova sumnje

Dva udurženja ocenila su da obrazloženje odluke predstavlja "poseban cinizam i zamagljivanje više nego evidentnih činjenica koje su građani Srbije imali priliku da vide u medijima na fotografijama koje su prikazali nasilje aktivista Srpske napredne stranke nad novinarima" tokom polaganja zakletve predsednika pred Skupštinom Srbije 31. maja 2017. godine.

Prvo osnovno javno tužilaštvo je, nakon analize dokaza, odbacilo krivične prijave novinara napadnutih ispred Doma Narodne Skupštine na dan inauguracije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, saopšteno je iz tog tužilaštva.

Kako se navodi na sajtu, tužilaštvo je zaključilo da ne postoje osnovi sumnje da je bilo koje lice izvršilo krivična dela "ugrožavanje sigurnosti" ili "nasilničko ponašanje", niti bilo koje drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, pa je naložilo policiji da pokrene prekršajne postupke.

Iz tužilaštva navode da su 2. i 6. juna 2017. godine u prostorijama Prvog osnovnog javnog tužilaštva ispitana sva lica koja su smatrala da su oštećena.

Jedan od napadača - blizak ljudima "Saleta Mutavog"

Sve njihove izjave tužilaštvo je tretiralo kao krivičnu prijavu protiv NN lica, te je sproveden jedinstveni postupak.

Ispred Skupštine Srbije 31. maja napadnuta je novinarka lista "Danas" Lidija Valtner, saradnik agencije Tanjug, novinarka Radija Beograd, kao i novinari Insajdera i Vajsa, i učesnik protesta "Protiv diktature".

Kako piše list "Danas", četiri meseca se čekalo na podatke iz MUP-a, jer napadi na novinare Insajdera i Vajsa nisu snimljeni.

Predstavnici vlasti su govorili da su za napade odgovorni "provokatori", a po istraživanju KRIK-a, jedan od redara SNS-a koji je maltretirao i udaljavao građane i novinare sa protesta je Borko Aranitović, blizak grupi ljudi oko ubijenog vođe navijača Aleksandra Stankovića, zvanog "Sale Mutavi".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online