Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.11.2017.
13:38
Vestionline, Tanjug A

USAID projekat poboljšao uslove poslovanja u Srbiji

Američka agencija za međunarodni razvoj i Vlada Srbije obeležili su uspeh USAID projekta za bolje uslove poslovanja - sedmogodišnje inicijative vredne 19,5 miliona dolara, koja je pomogla Srbiji da postane bolje mesto za poslovanje, a na skupu u Muzeju nauke i tehnike bili su potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i ambasador SAD Kajl Skot.

Tanjug
Mihajlović i Skot na konferenciji

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je izjavila danas da su saradnja privrede i države i politička volja za sprovođenje reformi, ključni za brži privredni rast i ekonomski razvoj Srbije.

Mihajlovićeva je, povodom obeležvanja završtka Projekta za bolje uslove poslovanja - USAID BEP "Sedam godina reformi za bolje uslove poslovanja", rekla da je sedam godina kako Srbija radi zajedno sa američkom vladom i USAID na odličnom projektu i izrazila očekivanje da će saradnja sa USAID biti nastavljena, pošto imamo još puno toga što možemo od njih da naučimo.

- Srbija je pokazala da može zajedno sa svojim  partnerima, a to je vlada SAD, da napravi određene iskorake u oblasti privrednog razvoja, ne samo u oblasti donošenja zakona, mnogi su doneti, od Zakona o planiranju i izgradnji, do inspekcijskog poslovanju, ali suština je bila kako da pomognemo privredi koja treba da nam omogući viši pivredni rast - rekla je ona.

- Uspeli smo da budemo 10. u svetu po izgradnju građevinskih dozvola. Hvala ambasadore SAD na zajedničkom radu - rekla je Mihajlović.

Tanjug
Mihajlović: Ispred nas je nastavak reformi 

Američka agencija za međunarodni razvoj i Vlada Srbije obeležili su uspeh USAID projekta za bolje uslove poslovanja - sedmogodišnje inicijative vredne 19,5 miliona dolara, koja je pomogla Srbiji da postane bolje mesto za poslovanje.

- Mnoge vlade su pričale o reformama, ali tek poslednjih godina vidimo da se one zaista sprovode i daju rezultat, od usvajanja reformskog Zakona o radu 2014. godine, do uvđenja e-dozvola - kazala je Mihajlovićeva.

Potpredsednica vlade je rekla da veruje da će i ova i sve buduće vlade, raditi još brže raditi na rešavanju problema na koje ukazuju privrednici.

- Ispred nas je nastavak reformi i u onim oblastima u kojima smo u saradnji sa USAID-om već napravili pomake, jer mi se negde čini da smo još uvek na pola puta do našeg cilja. Moramo učiniti sve da imamo elektronski katastar i elektronske prostorne planove, kao i dalji napredak oblasti u planiranja budžeta, rada inspekcija i drugim oblastima, kako bismo imali još više novih kompanija i radnih mesta - rekla je Mihajlovićeva.

Tanjug
Skot: Srbija je danas u boljoj poziciji

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat rekao je da je USAID Projekat za bolje uslove poslovanja, primer uspešnog partnerstva vlade, privatnog sektora i civilnog društva, da rade zajedno i rešavaju probleme privrede.

- Uveren sam da će USAID Projekat za bolje uslove poslovanja dugo biti povezivan sa napretkom u Srbiji jer je, iako je vrednost projekta od 19 miliona dolara mala u odnosu na ukupnu pomoć SAD Srbiji od 2000. godine, njime ostvaren trajan uticaj na poboljšanje poslovnog okruženja u Srbiji - kazao je  on.

Ambasador SAD je naglasio da je ekonomski, Srbija danas u boljoj poziciji, što se potvrđuje u rastu BDP-a, smanjenju nezaposlenosti, čemu su doprinela brojna unapređenja u poslovnom okruženju na koje se radilo u okviru USAID BEP projekta.

Skot je rekao da je to jedan od najuspešnijeg programa podrške koji su SAD realizovale sa Srbijom.

On je podsetio da je cilj bio da se pitaju biznis lideri sa kojim problemima se suočavaju kako bi se sa vladom to rešilo, što je doprinelo izmeni zakona i propisa.

Skot je, govoreći o nametima za privredu u Srbiji, rekao da je u okviru tog programa već skinuto oko 130 parafiskalnih nameta.

- Ipak, mnogi parafiskalni nameti nisu na republičkom nivou već na nivou lokalnih samouprava. Imamo još više da uradimo i mi ćemo raditi u našem sledećem programu za ekonomski razvoj u ovoj oblasti. Važan progres je ostvaren - naveo je Skot.

Tanjug

Brnaibćeva iz Brisela: Hvala od srca za sve što ste uradili za Srbiju

Premijerka Srbije Ana Brnabić, povodom obeležavanja završetka Projekta za bolje uslove poslovanja - USAID BEP "Sedam godina reformi za bolje uslove poslovanja", obratila se video porukom pošto je danas u Briselu i naglasila je da je taj USAID projekat dosta doprineo Srbiji kroz promociju saradnje javnog i privatnog sektora.

- Hvala od srca za sve što ste uradili za Srbiju. To je primer kako na efikasan i pragmatičan način može da pomogne vladi, državnom i privatnom sektoru da naprave iskorake kako da budu konkureniti i da se da signal za brži razvoj - naglasila je Branbićeva.

Kako kaže, poseban napredak je napravljen u reformi izdavanja građevinskih dozvola, reformi inspekcija što je dalo veliki zamajac u borbi protiv sive ekonomije, u radno pravnom zakonodavstvu, podršci primene Zakona o radu i razvoju dinamičnijeg tržišta rada.

- Zato smo, između ostalog, u drugom kvartalu ove godine smanjili nezaposlenost na 11,8 odsto, što je najveći uspeh u istoriji Srbije - navela je ona.

Premijerka je rekla da je USAID projekat dao podršku i razvoju sektora malih i srednjih preduzeća, ali i u mnogim drugim oblastima, zbog čega je Srbija napredovala na Dauing biznis listi Svetske banke i našla se na 43. mestu po uslovima poslovanja.

Brnabićeva je dodala da je Srbija za 12 mesta napredovala na listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma i da smo po Fajnenšal tajmsu broj jedan u privlačenju investicija u ovom delu sveta, kao i po Svetskog banci lider u reformama u cetralnoj i istočnoj Evropi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online