Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.11.2017.
22:05
M. Topalović - Vesti A

Gudurica kod Vršca puna dobrote (2): Seoska škola zvezda vodilja

Po mnogim karakteristikama Gudurica predstavlja turistički raj. Jedno od zanimljivih zdanja je i OŠ "Moša Pijade". Smeštena je u zgradi izgrađenoj 1907. godine!

M. Topalović
U parku: Delo poznatog vajara Hamerštila

Nastavu pohađa 86 učenika, plus 26-oro dece smeštenih u posebnom delu koji je u stvari vrtić.

Niko od nastavnika ne živi u Gudurici. Svi putuju, samo su pomoćni radnici meštani.

Od 2003. direktor je Nenad Vasić.

- Škola je nekada imala 500 učenika! Mnogi su otišli u grad u potrazi za boljim životom. Ništa se ne čini da se zadrže na selu gde su teški uslovi za život - ističe Vasić.

Dolaze samo vinari iz Beograda i Vršca. Kupuju zemlju, kuću, podrume...

Ali, sada je vreme savremene mehanizacije i sezonska radna snaga neophodna je samo u vreme berbe.

Gudurica svakako više zaslužuje.

Ne samo finansijski jer nigde nema novca, ali posvetiti malo više pažnje selu koje ima tradiciju nije naodmet.

M. Topalović
Zanimljivo zdanje: Zgrada sagrađena 1907. godine

Nestalo etno-selo

- Imamo bezbroj mogućnosti za pravu turističku priču. Ne samo da sve bude na papiru. Na ulazu u selo već je izbledeo natpis: Etno-selo Gudurica. Nemamo ni etno-kutak - jasan je Vasić.

Zvezda vodilja je škola koja se na razne načine trudi, ali i dovija.

- Trudimo se da deci život učinimo sadržajnijim. Imamo brojne sekcije, a posebno se ističe šahovska uz pomoć kluba Čokot koji iz škole crpi takmičarske kadrove. Ekološka sekcija je razvijena jer je usko povezana sa vinogradima i voćnjacima koji nas okružuju, a bez zdrave životne sredine i učenja o njoj nema prosperiteta.

Problem je nedostatak fiskulturne sale?

- Deca su išla po vrućini i zimi u susednu zgradu, bez mokrog čvora, pa je usledila zabrana sanitarne inspekcije. Srećom, imamo velike učionice, pošto je ova zgrada nekada bila bolnica, pa ih lako prilagodimo časovima fizičkog vaspitanja.

KUD i FK Vinogradar, Lovačko društvo, dva udruženja žena od kojih se jedno zove Bernardet po pokojnoj Francuskinji koja je živela u Gudurici i udruženje penzionera upotpunjuju slobodno možemo reći sumornu sliku.

Vinski put

O saradnji sa Turističkom organizacijom Vršca ne žele da govore. Napominju da je imala predsatvnika u Gudurici, ali se nije dugo zadržao.

- Imamo podneblje, tradiciju međususedskog života i egzistiranja - ističe Vasić. Ne računajući Srbe kojih je 70 odsto, ostalih 30 se deli na preostale nacije! To je glavna nit turističke ponude - Vinski put. Ima više od 10 aktivnih podruma. Najpoznatiji su registrovani i redovno osvajaju nagrade. Ovo je vinogradarski kraj još od dolaska Nemaca. Naši ljudi su samo nastavili tradiciju.

Kada se podvuče crta to je samo deo turističke ponude?

- Jednom godišnje organizuje se etno-turistički i kulinarski festival Zlatna jesen. Okupljaju se KUD-ovi, učesnici iz domena etno-turizma, vinarstva, organizuju se takmičenja u pikadu, šahu, nadvlačenju konopca, bacanju kamena s ramena, a za najmlađe maskenbal.
Pažnju privlači takmičenje u kuvanju srnećeg gulaša. Gustina, boja, kvalitet mesa i naravno ukus presudni su kod konačnog poretka. Poznati su i februarski Dani mladih vina koji nisu na godišnjem nivou. Organizuje ih udruženje vinogradara i vinara. Škola daje prostor za sve proslave imamo.

Muzeju dar od Nemca

- Udruženje "Feliks Mileker" iz Vršca ove godine organizovalo je izložbu pod nazivom Gudurica kroz vekove. Dočarana je bogata istorija našeg kraja, a realizovana je u saradnji sa Gradskim muzejom Vršac i MZ Gudurica.

Gudurica poseduje i muzej Roberta Hamerštila?

- Pre osam godina poznati vajar i slikar Robert Hamerštil poklonio je selu 50 dela. Bila su izložena u domu kulture, ali je postavka uklonjena zbog vlage koja se pojavila iz podruma. Njegova majka je rođena u Gudurici, ali je on rodom iz Vršca. U centru je poklon skulptura. Živ je i ima preko 80 godina. Nemac je i živi u Austriji. Nema naslednike u Srbiji, ali kad god može poseti Vršac.

Postoji li još neka karakteristika Gudurice?

- U prvom planu je arhitektura. Gudurica je neobičan primer austro-ugarskog nasleđa atipičnog za ove krajeve Banata i Vojvodine. Oko kitnjastog trga šire se nepravilno raspoređene, a ne ušorane ulice koje su karakteristične za Vojvodinu. Imate utisak da ste u nekom dalmatinskom starom gradu. Pored toga, skoro svaka kuća ima očuvan podrum koji čuva duh i tradiciju vremena i naroda koji su ih stvarali - uveo nas je u treći i poslednji deo priče o Gudurici Nenad Vasić.

Retke ptice

Iz Engleske redovno dolaze posmatrači ptica. Satima sede i uz pomoć dvogleda prate dešavanja. Vredno je istaći da su zapazili 4-5 vrsta koje nisu imali priliku da sretnu van Gudurice, a prokrstarili su čitavom Evropom!

M. Topalović
Deci trebaju bolji uslovi: Nenad Vasić

Dan žena bez muževa

Žene iz Gudurice već 18 godina same organizuju proslavu Osmog marta.

Okupe se sve generacije i nacije i bez ikakvih predrasuda zajedno se vesele do jutarnjih sati.

Lepo se provode bez muževa i pored brojnih teškoća na sve načine se trude da održe tradiciju.

Vinski podrumi, koji primaju od 50 do 90 psoetilaca postali su mali pa se poslednja fešta organizovala u Domu kulture.

Čitavu priču pokrenula je Gorica Komazec 1999. godine.

Malo Rumuna

Malo je Rumuna u Gudurici jer imaju "svoja" sela. Malo Središte je čisto rumunsko, dok ih je u Markovcu 95 odsto. Rumuna je malo jer imaju svoja sela poput Malog Središta koje je čisto rumunsko, u Markovcu ih je 95 odsto. Gudurica ima Rumune i mešovite brakove, ali u manjoj meri.


Sutra - Gudurica kod Vršca puna dobrote (3): Čokoti kao zlato

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online