Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.11.2017.
13:58
Vestionline, Tanjug A

Srbija još uvek nije rodno ravnopravna zemlja"

"Srbija još uvek nije rodno ravnopravna zemlja, žene su u privatnim i državnim preduzećima su još uvek plaćene oko 30 odsto manje nego njihove muške kolege, ali ima i napretka kada je reč o rodnoj ravnopravnosti", izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Tanjug
Zadovoljna napretkom: Zorana Mihajlović

Ministarka, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost  učestvovala je na konferenciji "Lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost - na putu ostvarivanja politike rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou" a, kako je novinarima rekla, na državnom nivou je napravljeno mnogo kada je reč o ovoj oblasti, ali da pravi posao predstoji na lokalu.

- Od oko 160 lokalnih samouprava, samo je 10 gradonačelnica ili predsednica opština, što nije dovoljno - rekla je Mihajlović i dodala je da svaka lokalna samouprava dužna da  ima bar jednu osoba koja će se baviti rodnom ravnopravnošću i  dužna da ima Savet za rodnu ravnopravnost.

Taj Savet treba da , kako je rekla, sprovodi projekte koji bi se bavili većom zastupljenošću žena.
Na državnom nivou, kaže Mihajlović, čeka se Zakon o rodnoj ravnopravnosti  a uvedeno je i rodno odgovorno budžetiranje, što znači, da će svako ministarstvo voditi računa ko su krajnji korisnici sredstava, muškarci ili žene.

Srbija u ovoj oblasti ima još dobrih rezultata, kako je navela, od četiri lokalne samouprave koje su u poslednje četiri godine potpisale Povelju rodne ravnopravnosti, sad ih u Srbiji ima 46.
Srbije je i jedina zemlja u Evropi koja nije članica EU a uvela je indeks rodne ravnopravnosti, podsetila je Mihajlović.

Kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, Srbija je na više nivou od nekih zemalja regiona, ali one oblasti u kojima ima mesta za napredak jesu  tržište rada i primenjivanje akata na lokalnom nivou.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge rekao je da njegova zemlja "drži visoku cenu" kada se radi o rodnoj ravnopravnosti, te da zato švajcarska vlada podržava napore i posvećenost Srbije da unapredi rodnu ravnopravnost. Zajedno sa EU, Švajcarska podržava 34 rodnih saveta u 34 opštine u južnoj i jugozapadnoj Srbiji.

Švajcarska će nastaviti da podržava Srbiju i naša vlada na korak je do usvajanja nove strategije saradnje sa Srbijom koja bi trebalo da ima uvećan budžet, a naredne četiri godine ostaćemo među top tri najveća donatora, a rodna ravnopravnost ima posebno mesto u našim naporima.
Direktor Kancelarije Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lo izrazio je zahvalnost ministarki Mihajlović na trudu koji ulaže i dodao da je važno da se u Srbiji "sedne i razgovara" jer je "svi moraju imati ista prava - i žene i muškarci".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online