Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.11.2017.
09:18
Danas A

Moraće da se ruši Vučićevo "remek delo"

Zid na južnoj strani novog, još neotvorenog Kliničkog centra u Nišu, moraće da bude srušen jer postojeći ulaz nije dovoljno širok da bi se unela magnetna rezonanca i druga oprema, obavestili su javnost ovih dana "budni" građani na društvenim mrežama.

commons.wikimedia.org/Milorad Dimić
Klinički centar Niš (Foto: Arhiva)

Zoran Radovanović, direktor KC Niš, potvrdio je tu informaciju, ali nije želeo da kaže ko je krivac za propust, i kako će medicinska oprema ubuduće biti unošena ili iznošena. Vest o "rušenju" novog KC-a u direktnoj je suprotnosti sa dosadašnjim izjavama zvaničnika o urbanističkoj, građevinskoj, arhitektonskoj i medicinskoj "savršenosti" budućeg zdanja, ka kojem, prema tvrdnjama zdravstvenih vlasti, gravitira skoro dva miliona stanovnika sa juga Srbije.

Jedan od onih koji su prednjačili u pohvalama je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je umeo da oceni kako je reč o "najsavremenijem i najluksuznijem KC-u na Balkanu", i da ga uporedi sa svetskom bolnicom "Klivlend".

- Bio sam u bolnici "Klivlend", u Abu Dabiju, koja se smatra jednom od najboljih. Ove operacione sale ovde gotovo istovetno izgledaju. Ovo je malo remek-delo za Niš, sve izgleda vrlo impresivno, a ljudi mogu da shvate šta smo uradili i da je novac pametno trošen - rekao je Vučić krajem jula ove godine, najavljujući da će u ovom zdanju "do kraja ove godine početi da se primaju pacijenti".

Arhitekta Miro Urošević, s druge strane, ocenjuje da je izgradnja četiri nova KC u Srbiji, među kojima je i niški, od raspisivanja međunarodnog tendera do realizacije, urađena "neznalački, neplanski i amaterski".

Ovakve ocene Urošević temelji na sopstvenom profesionalnom iskustvu stečenom kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i u Austriji, Nemačkoj, Rusiji, Kazahstanu ili Švedskoj, gde je projektovao i gradio na desetine bolnica, a u pojedinim zemljama radio je i na poslovima analize, istraživanja i planiranja zdravstvene mreže na lokalnom, pokrajinskom i državnom nivou, na osnovu kojih su određivane potrebe, obim i kapaciteti medicinskih usluga.

- Verujem da niški Klinički centar neće moći da bude pušten u rad do Nove godine, osim ako i to ne bude Potemkinovo selo, koje je uostalom video i Vučić kada je dolazio u novi KC a oni mu pokazali "intenzivnu negu" i još ponešto što je završeno i opremljeno. Pri tom su u samom projektu, koji ja inače imam, napravljene neoprostive greške. Cela parcela je urbanistički uništena i svaka ispravka je nemoguća - tvrdi Urošević.

Tendere za izvođače radova i nabavku medicinske opreme za ovaj KC pratile su optužbe za neregularnost, koje su Ministarstvo zdravlja i rukovodstvo niškog KC demantovali. Takođe, postoji "još uvek nepotvrđena" pretpostavka da su u toku gradnje "izmišljani novi radovi" i zaključivani aneksi.

- Savremeni klinički centri se danas grade kao centralizovane bolnice, sa dijagnostičko-terapijskim centrom u središtu oko koga su klinike, što je model koji obezbeđuje najbolji put za pacijente, zdravstvene radnike, snabdevanje medicinskim materijalom i hranom. "Genijalci" u Nišu su, međutim, stari KC odvojili od novog ulicom, koja ustanovu bukvalno seče na dva dela. Pri tom su u novi KC, do kojeg se zbog ulice stiže otežano, prebacili urgentni, dijagnostički, terapijski i hirurški deo - kaže arhitekta Miro Urošević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online