Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.11.2017.
08:58
Radio Slobodna Evropa A

Vojna vežba sa SAD "crvena lampica" za Rusiju

Vojna vežba padobranaca Sjedinjenih Američkih Država i Srbije logičan je nastavak saradnje srpskih oružanih snaga sa zemljama NATO ali dolazi u trenutku u kom će Moskvi, koja takođe vojno sarađuje sa Srbijom, sigurno upaliti "crvenu lampicu", piše Radio Slobodna Evropa.

A. Čukić
Još jedna zajednička vežba srpskih i američkih padobranaca (Foto: Arhiva)

Rusija će tražiti objašnjenje

Da će srpski i američki padobranci, na poziv Vlade Srbije, biti angažovani u zajedničkoj vežbi najavio je američki general Tod Volters, komandant Združene vazdušne komande NATO saveza. Ovu informaciju, nakon što je došla iz NATO, potvrdio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekavši da će o detaljima javnost biti blagovremeno obaveštena.

- Kao svaka vojno neutralna zemlja trudimo se, i uspevamo u tome, da imamo izuzetno dobre odnose i sa SAD i sa Ruskom Federacijom, sa ODKB-om i sa NATO paktom. Dakle svi od kojih možemo nešto da naučimo, i koji mogu da nauče nešto od nas, dobro su došli - rekao je Vulin.

Cilj zajedničke vežbe srpskih i američkih padobranaca je jačanje vojnih veza SAD i Srbije. U vežbama će učestvovati oko 100 pripadnika američkog vojnog vazduhoplovstva, dok broj učesnika Vojske Srbije za sada nije poznat.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za RSE da ova akcija nije iznenađenje ali da se, s obzirom na sve veće podozrenje Zapada kada je u pitanju srpsko-ruska saradnja, događa u interesantnom političkom trenutku.

- Tu ne postoji ništa što bi predstavljalo neki novi momenat. Ali od sada može da se razvija novi pristup u kom će SAD, ako signali koji stižu iz Vašingtona da će pokazati više interesa za Balkan budu potvrđeni delom, učiniti sve da 2018. i 2019. godine bude više zajedničkih vojnih vežbi. Dakle, moguće je da će biti više aktivnosti u vojnoj saradnji na relaciji SAD-Srbija - navodi Radić.

Vlade Radulović, izvršni direktor Atlantskog saveta Srbije, kaže za RSE da, uprkos tome, očekuje reakciju Moskve.

- Rusija pomno prati sve poteze Amerike. Crvena upozoravajuća lampica u Moskvi je upaljena odavno. Rusija će svakako od Srbije tražiti objašnjenje, koliko god se to nekome sviđalo ili ne, zašto smo se usudili na ovakav potez - smatra Radulović.

Tek što je otišao Šojgu...

Iako se čini da je uloga domaćina, kao vojno slabašnog i geostrateški ne mnogo važnog, u ovoj saradnji u senci učešća velikih sila, evidentno je da pokušava da jednim udarcem ubije dve muve - da pored vrhunskog vojnog treninga stekne i političke adute.

Da li je delikatno vojno balansiranje dobitna spoljnopolitička kombinacija Srbije pitanje je koje se sve više usložnjava sa jačanjem uloge Rusije na svetskoj sceni.

- Za sada postoji dovoljno snažno uporište da se pokaže da je moguće imati vojnu saradnju sa Rusijom a da pri tom članice NATO, uključujući i najmoćniju silu sveta, to do neke tačke tolerišu. I da čak imaju vrlo konkretne aktivnosti sa Vojskom Srbije na zajedničkom osposobljavanju vojnika - zaključuje Aleksandar Radić.

Padobranska američko-srpska vežba događa se neposredno nakon posete ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua Beogradu, na Dan oslobođenja 20. oktobra, kada je prvi čovek Oružanih snaga Rusije srpskom Ratnom vazduhoplovstvu oficijelno predao šest polovnih borbenih aviona MiG- 29, koji su deo paketa ruske vojno-tehničke pomoći Srbiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online