Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.11.2017.
18:31
Đ. Janković - Vesti A

Žrtve o kojima se ćuti

Više od četvrt veka prošlo je od početka oružanih sukoba na prostoru nekadašnje Jugoslavije, zemlja je razrušena, mnogo je razorenih porodica i izgubljenih života, ali se još ne zna tačan bilans krvavog razlaza.

Đ. Janković
Počast vojnicima: Milisav Sekulić

General u penziji Milisav Sekulić iz Trbušnice kod Loznice vodi bitku da od zaborava otrgne sve one koji su kao pripadnici Jugoslovenske narodne armije (JNA), Teritorijalne odbrane, rezervisti ili dobrovoljci poginuli u vihoru ratnih devedesetih, da njihova imena i sudbine ostanu sačuvane. 

O tome je napisao knjigu "Poginuli u oružanim snagama SFRJ u 1991. godini do 1. juna 1992. godine" i svojim zemljacima predstavio je u Biblioteci Vukovog zavičaja u Loznici na književnoj večeri koju je organizovalo Udruženje ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918. Podrinje - Loznica.

 O knjizi su, pored autora, govorili urednik Dušan Milovanović i pukovnik u penziji profesor dr Zoran Krsmanović.

Priča o Momčilu Gavriću

Milisav Sekulić je, pored ostalog, bio devet godina u Generalštabu, šest u komandi Armije, a bio je i komandant Gardijskog puka. Autor je više knjiga, a među njima "Cerska bitka - dragulj ratne veštine", "Drinska divizija - prilog istoriji Srpske vojske", kao i knjige o njegovom zemljaku Momčilu Gavriću, najmlađem ratniku Velikog rata - "Sa Gučeva u legendu".

- Kao svoj životni cilj sebi sam postavio da popisujem poginule u ratovima devedesetih. Do sada imam napisanih 15 monografija o gubicima, nisu sve objavljene, a jedna je i ova. U ovoj monografiji obradio sam poimenično dve hiljade poginulih sa podacima ko su, kad su stradali, da li su bili vojnici, starešine, rezervisti, dobrovoljci, a među njima ima skoro 500 vojnika koji su bili na odsluženju redovnog vojnog roka. Nešto više ima rezervista, a oko 13 odsto od svih poginulih bili su starešine. Teško me je pogodilo kada sam među poginulim vojnicima na odsluženju vojnog roka pronašao 28 regruta koji su poginuli, a nisu napunili ni mesec dana u vojsci. To je zločin, bilo je i rezervista koji su danas pozvani u jedinicu, a sutradan su poginuli. Znači, nije bilo perioda obuke, a slati su u rat - kaže general Sekulić i sam učesnik ratova od 1991. do 1995. godine.

Đ. Janković
Knjiga predstavljena u Loznici i Beogradu

U knjizi su podaci i za oko dvadesetak Lozničana koji su poginuli u Vukovaru, napadu na kolonu JNA u Sarajevu, i na drugim mestima. Sekulić kaže da se ovom temom bavi od 1996. i stalo mu je da za svakog poginulog nađe podatke.

- Vojnik je više od običnog čoveka i koga put nanese na neko groblje neka poseti grob poginulog vojnika bez obzira na to da li ga je poznavao - kaže Sekulić koji je, kako je to naveo na jednoj stranici, monografiju posvetio "onima koji moraju da ćute, a znaju da to nije časno ni ljudski".
Knjiga je predstavljena još samo u Beogradu, a obraćajući se svojim zemljacima general u penziji kazao je da je ovu knjigu "veoma teško uspeo da štampa" i istakao da "nismo mi ratovali što smo hteli, nego što smo morali".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online