Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.11.2017.
00:22
Vestionline A

Stranci koji su zadužili Srbiju (7): Zavoleo Srbiju u progonstvu

Aleksandar Sergejevič Puškin, genijalni pesnik koji je obožavao putovanja, a kome je bilo zabranjeno da napušta otadžbinu Rusiju, nije dobio priliku da lično upozna malu slovensku zemlju na Balkanu prema kojoj je još od rane mladosti razvio veliku ljubav.

commons.wikimedia.org
Aleksandar Sergejevič Puškin

I pored toga, Puškinova naklonost prema Srbiji i srpskom narodu nije se, kao kod mnoge njegove braće po peru, zaustavila na divljenju narodnim pesmama. Trudio se veliki predstavnik svetskog romantizma da što bolje upozna i istoriju udaljene slovenske braće, i stvarni život ljudi, tražeći prilike na sve strane. O tome govore naslovi njegovih dela, a naročito prevodi srpske usmene poezije.

Careva kazna

Klica naklonosti velikog Rusa prema srpskoj sudbini i junacima zametnula se još u Besarabiji, piše Petar Mitropan, saradnik "Srpskog književnog glasnika" u broju od februara 1947. godine.

Tu se, u Kišinjevu i Hotinu, pesnik već u 21. godini našao u progonstvu. Među moskovskom aristokratijom, kojoj je pripadao, bilo je veoma moderno u to vreme, početkom 19.veka, da se pišu podrugljivi, pa i sarkastični stihovi. Otrovne strelice su smele da se upućuju svakome, samo ne caru Aleksandru Prvom. Ali, za Puškina to nepisano pravilo nije važilo. Uzalud su ga prijatelji upozoravali da ne piše više sa podsmehom i kritikom na račun cara, jer se već uveliko našao u njegovoj nemilosti.

U to vreme, 1820, pada i Puškinovo poznanstvo sa srpskim emigrantima u Besarabiji, kojima je ranije na čelu bio sam vožd Đorđije Petrović Karađorđe. Porodica vođe Prvog srpskog ustanka nastavila je da živi u Hotinu i nakon što je Karađorđe ubijen u Srbiji 1817. godine. Srpsko ime je tada bilo čuveno i uvaženo, piše Mitropan, a Puškin je u svom romantičarskom oduševljenju slušao u detalje o srpskom vojevanju s Turcima.

Pričalo se kako je jednom prilikom u kući Srbina Slovića u Izmailu jedna domaćinova rođaka odrecitovala Puškinu neku srpsku narodnu pesmu. On se za pesmu veoma zainteresovao, pa su tražili ko će mu protumačiti neke reči i izraze koje nije razumeo, a koje mu Srpkinja nije mogla objasniti, jer je osim srpskog govorila samo italijanski. Puškin je tada sabrao i prve utiske o srpskoj narodnoj poeziji.

Tu, na jugu Ruskog carstva, priče o Crnom Đorđiju nadahnule su Puškina da napiše pesmu "Kćeri Karađorđa" u kojoj je lik vožda oslikan melodramski i herojski, sa velikim osloncem na pesme tada slavnog engleskog pesnika romantizma, lorda Bajrona. Karađorđe je imao tri sina i četiri kćeri, a Puškin je samo po čuvenju znao o njegovoj porodici i nije je lično poznavao.

Vukova zbirka u biblioteci

Puškin je, u želji da se upozna sa slovenskom poezijom i svetom, počeo najpre od zbornika pseudonarodnih dela slovenske poezije koji je sastavio francuski književnik Prosper Merime, ali mu je on poslužio samo kao podsticaj za dalje proučavanje srpske poezije. Da bi dopunio domaće izvore, nabavio je dela poznatih stranih pisaca koji su se bavili Srbijom. Pored ostalih, tu je bilo i čuveno delo opata Fortisa "Putovanje po Srbiji". Zbog srpske poezije je čitao i knjige na nemačkom, iako nije voleo ovaj jezik. Ali je, po svemu sudeći, učio srpski. U knjizi "Puškin, Merime i pesma Zapadnih Slovena", koja je štampana u Moskvi 1835. raspravlja se i o tome koje je sve jezike učio Puškin. Knjiga počinje čitavim nizom tekstova koji su pesniku služili kao vežbe pri izučavanju stranih jezika. Osim toga, u Puškinovoj biblioteci su pronađeni Rečnik srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića, kao i Novi Zavet u prevodu profesora A. Stojkovića

Kćeri Karađorđa

Zato ta prva njegova pesma o slovenskoj temi nema istorijsku podlogu. "Kćeri Karađorđa" je, u žaru oduševljenja, napisana već 1820, a objavljena šest godina kasnije. U Besarabiji se Puškin prvi put upoznao i sa zbirkom srpskim narodnih pesama Vuka Karadžića, kao i sa spevom "Srbijanka" Sime Milutinovića Sarajlije.

Malo je poznato da zanimanje Puškina za slovensku kulturu ima veze sa slavistom Aleksandrom Hristiforovičem Vostokovim koga je cenio kao istraživača "Slova o puku Igorovu". Puškin se najpre javio kao suparnik Vostokovu na tom polju kad je posle njega preveo početak srpske epske pesme "Tužna pesma plemenite Hasanaginice". Sarađivao je i u Delvigovom almanahu "Severno cveće", u kome su pored njegovih pesama stalno štampani prevodi Vostokova iz srpske narodne poezije.

Od roba do plemića

Puškin je rođen 1799. u plemićkoj moskovskoj porodici, ali je njegov pradeda po majci bio crnac, Etiopljanin Abram Petrovič Hanibal. Njega je u Carigradu kao roba kupio srpski grof Sava Vladislavić Raguzinski i po povratku u Rusiju poklonio caru Petru Velikom. Car je toliko zavoleo Puškinovog pretka da mu je postao i kum.

SUTRA - Stranci koji su zadužili Srbiju (8): Pesme o Karađorđu i Milošu

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online