Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 08.11.2017.
08:40
www.dw.com A

Dojče vele: Glumačka tehnika Aleksandra Vučića

Hronični javni nastupi srpskog predsednika su noseći stub u njegovoj arhitekturi moći. DW analizira glumačku tehniku Aleksandra Vučića: kako kanališe svoju pasivnu agresiju, menja teze, izigrava žrtvu pa prelazi u napad...

youtube.com/Insajder Video
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Da li Vučića treba ignorisati?

Samom Vučiću je gluma olakšana, jer je istovremeno režiser, snimatelj, scenarista, dramaturg, kostimograf i producent koji svoje predstave plasira u veoma kontrolisanom okruženju, ocenjuje Dojče vele.

O tehnici vladavine Aleksandra Vučića već su po novinskim stranicama ispisani tomovi, pa ipak partijsko zapošljavanje, kontrola medija, namešteni tenderi, mafijaške metode i nabildovani tipovi, nisu dovoljni da objasne njegovo i petogodišnje držanje naprednjaka na pedesetak odsto podrške, ukazuje DW.

- Da bi drama bila zanimljiva, mora u sebi da ima sukob. Da bi neko bio junak te drame mora da ima neprijatelja i bori se protiv njega. To što političke neistomišljenike izbegava u širokom luku, Vučić lako razrešava - obračunava se sa odsutnim, neretko zamišljenim neprijateljem - ističe za DW rediteljka i scenaristkinja Staša Koprivica.

Marketinški stručnjak Mihailo Tešić kaže da "ako Vučića malko priklještite, on se izvinjava, često sarkastično, čime implicira da je sagovornik nepotrebno pregrub i stavlja se u ulogu žrtve". "Ukratko, pasivna agresija odvrnuta na maksimum" - dodaje Tešić.

- I u prepodobnoj fazi i kada pređe u napad, Vučić rabi šibicarske fazone kojima dovodi sagovornika u televizijskoj emisiji ili novinare na konferenciji za štampu u nezavidan položaj. Deklamuje i pravi dramske pauze, što je stari trik za iskazivanje dominacije, verbalno teranje drugih da čekaju na govornika - analizirao je Tešić.

Predsednik emituje skromnost, ali odlučnost, emotivnost i čvrstinu. I to je ono što savršeno rezonuje sa prosečnim glasačem,

Svaka kritika koja bi raskrinkala glavnog glumca te otužne predstave dopire samo do onih kojima je već sve jasno. Vučiću nenaklonjena javnost je podeljena - dok deo žudi za nekakvom serijom televizijskih duela sa liderima opozicije, drugi misle da Vučića treba ignorisati i uporno ponavljati istinu, piše Dojče vele.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.11.2017. 16:59
Što se tiče AV briga me za njega.A intervju je propao jer pred njim nije sedeo novinar.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online