Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.11.2017.
13:36
Vestionline, Tanjug A

Vulin: Srbija spremna za mirovne misije

Dvodnevna konferencija o uspostavljanju sistema za učešće civilnih eksperata u multinacionalnim operacijama OEBS, EU i UN počela je danas u Palati Srbija, a ministar odbrane Aleksandar Vulin poručuje da je vreme da Srbija učini i korak napred i da počne da učestvuje i u civilnim misijama.

N. Đurović
Vulin: Ko od nas bolje može da zna i da ceni kako je kada vam dođe pomoć posle teških vremena 

 - Ne zato što je to deo ovog ili onog poglavlja, već zato što je to dobro i korisno za Srbiju, da širimo uticaj naše zemlje, a uticaj se širi i te kako kada učestvujete u mirovnim misijama, kada pokazujete koliko ste sposobni,organizovani i spremni i kada pokazujete da, osim vaše Vojske, s kojom je svet već upoznat, imate i civile koji mogu da učine puno dobra tamo gde budu poslani - rekao je Vulin.

On je podsetio da svaki civil u mirovnoj misiji znači puno, jer ponekad uticaj koji može da ostvari može biti od izuzetnog značaja, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.
Zbog toga, kako je rekao, radimo na zakonskom okviru - da počnemo da učestvujemo i u civilnim mirovnim misijama, zajedno sa razvijenim svetom radi pomoći i na ublažavanju posledica ratova, sukoba i kriza. 

- Uostalom, ko od nas bolje može da zna i da ceni kako je kada vam dođe pomoć posle teških vremena. Mi znamo kako je to, kao sto znamo i da cenimo one koji su nam pomagali i baš zato želimo da budemo pođednako cenjeni i u stanju da kažemo da su naši vojnici i naši civili, gde god da su bili, zapamćeni po dobru, vrednoći, dobroti i ljudskom razumevanju patnje - rekao je Vulin.

Vulin je istakao da Ministarstvo odbrane kao i čitavo naše društvo ima snažna i duboka iskustva kada su u pitanju mirovne misije.

"Od prve do poslednje misije, od kada smo počeli, pa do danas, kada još uvek s ponosom i zadovoljstvom učestvujemo u brojnim mirovnim misijama, što pod upravom UN ili EU, mi potvrđujemo i pokazujemo i na ovaj način, koliko je naša vojska poštovana, sposobna i vredna pažnje, koliko je u stanju da se nosi s brojnim izazovima", rekao je Vulin.

On je podsetio da su u ovom trenutku pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u deset mirovnih misija, od toga šest pod okriljem Ujedinjenih nacija i četiri pod komandom Evropske unije.

Prema njegovim rečima, 341 pripadnik MO i VS nalazi se na prostoru od Kipra do Centralnoafričke Republike, Somalije i Libana i pomaže ljudima da svoj život učine boljim.

- Pomažu tim zemljama da funkcionišu, Ujedinjenim nacijama i Evropskoj uniji da mogu da kažu da imaju kapacitet i sposobnost da rešavaju probleme. Iduće godine Ministarstvo odbrane je predvidelo da kroz mirovne misije prođe sedam stotina naših pripadnika - rekao je on.

Skup su organizovali Ministarstvo odbrane i Misija OEBS, a na otvaranju su govorili i šef delegacije EU u RS, ambasador Sem Fabrici, šef Misije OEBS u našoj zemlji, ambasador Andrea Oricio i pomoćnica ministra za Evropske integracije Ksenija Milenković.

Ksenija Milenković je govorila o značaju učešća u vojnim i civilnim misijama Evropske unije i UN za proces usklađivanja politike i zakonodavnog okvira u kontekstu otvaranja poglavlja 31 - zajedničke spoljne i bezbednosne politike.

Šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici istakao je da Srbiju sve više doživljavaju kao partnera u sektoru bezbednosti i odbrane i da ona već pruža veliki doprinos u misijama u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

- Učešće Srbije u tim misijama posebno se ceni, naročito zbog profesionalizma, posvećenosti i znanja ljudi iz Srbije. Oko 30 vojnih službenika je raspoređeno u četiri od šest misija i Srbija je zaista vrlo važan faktor koji doprinosi operacijama u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike - rekao je on.

Kako kaže, vidi da postoji zajednički i snažan interes između EU i Srbije za učešće civila iz Srbije i u civilnim misijama koje predvodi Unija, kojih sada ima 10.

- Upravo zbog toga intenzivno sa srpskom Vladom razgovaramo o mogućnosti da civili iz Srbije učestvuju u nekoj od naših civilnih misija - rekao je Fabrici.

Šef Misije OEBS u Srbiji, ambasador Andrea Oricio kaže da konferenciju vidi kao priliku da "produbimo naše partnerstvo kao i za stvaranje mogućnosti da Srbija angažuje svoj fantastični ljudski potencijal za stvaranje mira širom sveta, što je u skladu sa našim sveobuhvatnim pristupom međunarodnoj bezbednosti".

- Naš cilj je da se Srbija u potpunosti oseća kao vlasnik jednog, u potpunosti funkcionalnog, sistema upućivanja civila, koji je regulisan dobro usklađenim setom pravila koje sprovode profesionalci - istakao je predstavnik OEBS.

On je dodao da civili, koji dolaze iz različitih sfera života, takođe igraju ključnu ulogu u smanjenju društvenog nasilja i stvaranju bezbednog okruženja.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online