Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.11.2017.
04:11
N. S. Preradović - Vesti A

Glas dijaspore u "Vestima" (15): Trećina naroda gurnuta u zapećak

Ljubomir Aleksov je predstavnik Srba u mađarskom parlamentu od 2014. godine. Pre toga u dva mandata bio je predsednik Samouprave Srba u Mađarskoj. Živi u Lovri, u srpskom naselju u blizini Budimpešte, delu Mađarske koji je od ranog srednjeg veka nastanjen Srbima. Što se tiče politike Vlade Srbije prema Srbima u regionu i dijaspori očekuje da se konačno prekine "agonija".

printscreen youtube
Nismo mi stranci: Ljubomir Aleksov

- Vlada bi trebalo da se bavi i Srbima koji ne žive u Republici Srbiji. Radi se o trećini srpskog naroda i zbog toga smatramo neophodnim da ovo pitanje dobije odgovarajuću težinu pri formiranju državne politike. Smatram da je neprihvatljivo što Vlada godinama nema odgovarajuće rešenje za ovo pitanje. Srbi u regionu ne mogu biti spoljnopolitičko pitanje. 

To je opšte nacionalno pitanje i kao tako treba da dobije odgovarajuću težinu i institucionalnu organizovanost u politici Vlade. Neprihvatljivo je da se sa ovom problematikom bavi direkcija MSP-a. Region, ali i dijaspora se jasno izjašnjavaju o ovom pitanju i traže da se vrati pitanje na nivo Vlade (ministarstvo, samostalna kancelarija premijera). Vlada i premijer imaju obaveze prema celokupnom srpskom narodu i zbog toga očekujemo od nove vlade da nađe adekvatno rešenje.

- Upravo zbog toga imaju i specifičan stav prema Srbiji. Prate zbivanja, ali kao glasači nemaju mogućnost da učestvuju u procedurama. Status srpske zajednice je u okviru mađarskog političkog sistema sređen. Mađarska država finansira institucije srpske autonomije, što podrazumeva finansiranje Samouprave Srba u Mađarskoj, institucije SSM, kao i obrazovno-vaspitne ustanove Srba u Mađarskoj.

O eventualnoj odgovornosti dijaspore i regiona Aleksov kaže da je "naše da na svim forumima obraćamo pažnju nadležnima u Srbiji na otvorena pitanja Srba van Srbije".

- Region se samoinicijativo organizuje. Stalna konferencija Srba iz regiona od svoje prve sednice u Budimpešti redovno zaseda. Posle druge sednice u Podgorici i treće na Palama bili smo na sednici Odbora Skupštine Srbije, što smatramo uspehom i korakom napred u odnosima.

Skupština dijaspore i njeno funkcionisanje je očigledno bilo povezano sa ministarstvom. Iako je ta Skupština bila formalnog i protokolarnog karaktera ipak je bila forum za artikulaciju problema Srba u pojedinim državama. Takav forum veoma nedostaje, kao i redovne konsultacije sa predsednikom i premijerom Srbije. Uključenje Srba regiona i dijaspore u rad Skupštine bi imalo veoma značajnu ulogu i forum gde bi se na adekvatan način artikulisale potrebe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online