Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 05.11.2017.
11:11
Radio Slobodna Evropa A

Zašto se Vučić plaši makedonskog scenarija?

Kako se desilo da Makedonija postane primer koji pokazuje da je autoritarne režime u regionu i Evropi moguće srušiti demokratskim putem? Nikola Gruevski je populističkim metodama vladao Makedonijom 10 godina. Činilo se da ima ogromnu podršku naroda, da je nepobediv, ali se njegova vlast za pola godine srušila kao kula od karata. Kako je to bilo moguće, piše Radio Slobodna Evropa.

A. Čukić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"Moguće mirno srušiti autoritarni režim"

- Taj period je dugo trajao. Oni su nam ukrali značajan deo naših života. Evropska unija je dugo tolerisala etabliranje jednog autoritarnog režima u Makedoniji koji nam je ukrao državu i urušio sve njene institucije. Situacija je postala dramatična kada je Makedonija ekonomski kolabirala i kada je izbila afera o masovnom prisluškivanju građana - kaže Ljubomir Frčkoski, profesor Pravnog fakulteta u Skoplju i bivši ministar inostranih poslova Makedonije i dodaje:

- Veoma važan faktor promene bila je činjenica da opoziciona partija - Socijaldemokratski savez - nije bila rasturena kao opozicija u drugim zemljama regiona. Ona je preživela režim i uspela da iznedri lidera - Zorana Zaeva, koji je konsolidovao stranku izlažući opasnosti i sebe i svoju porodicu.

- Dve godine je trajao sukob sa režimom - i na političkoj sceni, i na ulicama, i u medijima - što je rezultiralo dramatičnim ulaskom međunarodne zajednice u taj sukob. Proces promene režima od autoritarnog ka demokratskom izveden je u periodu od godinu i po dana. Makedonski slučaj je pokazao da je autoritarni režim moguće srušiti relativno mirnom tranzicijom - ističe Frčkoski.

Zoran Živković, lider opozicione Nove stranke i bivši premijer Srbije kaže da je najčudnije to što je velika podrška Srbije Gruevskom počela kada je već bilo jasno da on gubi izbore.

"Makedonija kristalna kugla u kojoj se vidi kako bi izgledao pad Vučićevog režima"

- Vučiću i njegovim partnerima je žao što je došlo do promene vlasti u Makedoniji zato što je vlast Gruevskog bila slična ovoj vlasti u Srbiji. To je autoritarni populizam, gde se stvaraju mitovi, gde se na dnevnoj bazi laže i manipuliše brojkama o broju zaposlenih i privrednom rastu. U Srbiji se danas laže kao što se u Makedoniji lagalo za vreme prethodne vlasti - objašnjava Živković.

- Međutim, smena nedemokratske vlasti u Makedoniji nije prvi primer da autoritarna vlast može da bude promenjena na izborima. Prvi takav primer imali smo 2000. godine kada je oboren režim Slobodana Miloševića. On je pobeđen na izborima, a 5. oktobar je bio mirna demonstracija građanske volje koja je pomogla Miloševiću da nađe vrata i da izađe iz svog kabineta - dodaje on.

- Iako je Makedonija mnogo manja zemlja, ona je kao kristalna kugla u kojoj možete videti kako bi izgledao pad Vučićevog režima koji, kada se pogleda u ogledalo, sam sebi izgleda ogroman i super moćan. Autoritarni vladaoci se boje svakog scenarija njihovog rušenja. Oni se boje da idu u opoziciju, taj strah je permanentan i zato stalno pričaju o zaverama. Takav režim nema stabilnu potporu, on se ne zasniva ni na kakvim vrednostima, to je režim jednog čoveka i grupe oko njega. Zato se on i ruši kao kula od karata.- kaže Frčkoski.

"Beogradski scenario - poraz Vučića na izborima"

- Čestitam Makedoncima što su uspeli da se izbore sa jednim takvim zlom. Mislim da je sada red na nas u Srbiji. Nadam se da će beogradski izbori koji su pred nama biti - ako ne konačan obračun sa Vučićevim režimom - onda bar biti prvi korak - kaže Živković i zaključuje:

- Vučić je tokom svoje predsedničke kampanje u proleće ove godine stalno ponavljao da opozicija želi da izazove makedonski scenario, a to po njemu znači izazivanje nemira i nereda. Međutim, stvarna opasnost za njega je beogradski scenario, a to znači da bude pobeđen na izborima i da, ako pruži otpor promeni vlasti, dodatnim radovima slobodnih građana bude oteran iz svoje kancelarije - kao što je to bilo 5. oktobra - i ode da radi nešto što zna.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.11.2017. 14:50
Pa izvinite spisatelji ovog članka u Makedoniji nije baš demokratskim već uličarskim sredstvimasrušena vlast.To što se Vučić boji on se boji verovatno zbog gubljenja pozicije.Ali bojim se i ja,običan gradjanin ove zemlje,kojom su mnoge oluje protutnjale i ostavile traga na sve nas.Bojim se jer znamo šta znači nasilnički način dolaska na vladt.To nije glas naroda već glas razularene rulje koja se nikako ne može a i nesme nazvati narodom .
Nedelja 05.11.2017. 17:40
Intervju Brankice s Vučićem je ispod svake kritike.Brankica je sramota za novinare jer čak ne shvata ni šta joj je Vučić rekao a o pitanjima,sem upadanja u reč,da i ne govorimo.Ta žena je dovedena da pita Vučića o načinu povećanju penzija i plata.Ona čak nije znala ni da formuliše pitanje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online