Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 04.11.2017.
17:11
Vestionline, Tanjug A

Putin odlikovao Nikolića Ordenom prijateljstva

Ruski predsednik Vladimir Putin uručio je danas predsedniku Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislavu Nikoliću Orden prijateljstva za veliki lični doprinos u jačanju strateškog partnerstva i prijateljskih veza između Rusije i Srbije.

Tanjug
Vladimir Putin i Tomislav Nikolić u Rusiji

- Svako ko odlikuje razmišlja kome daje orden, kao i onaj ko prima odlikovanje razmišlja od koga ga je primio - rekao je Nikolić uoči svečane ceremonije.

Ukaz o dodeli Ordena prijateljstva Putin je potpisao 30. maja 2017. godine, u vreme dok je Nikolić još obavljao funkciju predsednika Srbije.

Visoka državna nagrada Ruske Federacije bivšem predsedniku Srbije je uručena u Kremlju, na svečanosti povodom Dana nacionalnog jedinstva.

Orden prijateljstva dodeljuje se stranim državljanima za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva.

- Ovaj orden u ime građana Srbije dobijam od Ruske Federacije, države koja za Srbiju i srpski narod istorijski predstavlja najbližeg prijatelja i saveznika. Ovaj orden dobijam od ruskog naroda, koji nam je blizak po poreklu, jeziku, veri, istoriji, sa kojim gradimo zajedničku budučhnost - rekao je Nikolić na ceremoniji. 

Nikolić je izrazio zadovoljstvo što je Putin, kako je rekao, prepoznao napore koje je on kao predsednik Srbije, od maja 2012. do maja 2017. godine, "uložio da i pored mnogobrojnih teškoća i prepreka naše  odnose dovedemo do nivoa strateških".

Nikolić je u razgovoru sa novinarima rekao da su "novi predsednik i Vlada Srbije na istom putu da razvijaju saradnju sa Rusijom".

On je naveo da je Kancelariju, na čijem je čelu, osnovala Vlada Srbije, a da su devet ministara članovi Saveta i naglasio je da će uskoro biti novih programa saradnje sa Rusijom, ali nije precizirao o čemu je reč.

- Na dobrom smo putu da bolje sarađujemo, očekujemo ruske investitore - rekao je Nikolić.

Ipak, ocenio je Nikolić, spoljnotrgovinska razmena nije u skladu sa dobrim odnosima koje imamo Rusijom i dodao da niko ozbiljan u Srbiji nije bio protiv saradnje sa prijateljskom Rusijom sa kojom "nas vežu tradicionalne istorijske, religiozne, kulturne i druge veze".

Državna nagrada Rusije - Orden prijateljstva dodeljuje se od 1994. godine stranim državljanima za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i uzajamnog razumevanja među narodima, za zbližavanje i uzajamno bogac?enje kultura, a prošle godine Ordenom je odlikovan režiser Emir Kusturica.

Orden je napravljen od srebra sa pozlatom, okružen lovorovim granama sa zelenim i crvenim tačkama od rubina. 
 

POVEZANE VESTI

Subota 04.11.2017. 22:19
Toma,kragujevčanin,Toma Šumdinac Toma Srbin!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online