Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.11.2017.
18:25
Vestionline A

"Ako SNS izgubi Beograd"...

Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je danas da ministar unutrašnjih poslova Srbije nije nadležan za birački spisak, i pozvao državne organe koji to jesu, da prestanu da daju kontradiktorne podatke i da obezbede tačnost podataka u biračkom spisku jer "od toga zavisi ostvarivanje prava na glas građana Srbije".

A. Čukić
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"Stefanović zbunjuje javnost"

PSG podatke o broju upisanih birača u beogradskim opštinama traži od nadležnih organa, a ne od Srpske napredne stranke čiji se funkcioner i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji za te podatke nije nadležan, "bavi brojanjem" upisanih birača "da bi zbunio javnost i prikrio izborne manipulacije (svoje) stranke".

Kao primer kontradiktornih podataka, PSG je naveo podatke o biračima koji je dobio od Opštine Mladenovac. Pokret je naveo da je ta opština, kao nadležni organ, dostavila podatke prema kojima je 31. marta 2017. ukupan broj birača upisanih u birački spisak te opštine bio 50.541, a 9. oktobra bio je 50.879.

U saopštenju se dalje navodi da kada se uporede podaci koje je dostavila ta opština i podaci Republičke izborne komisije, prema kojima je na dan predsedničkih izbora u toj opštini bilo 47.954 birača, vidi da je za samo nekoliko dana "nastala neobjašnjiva razlika od 2.587 birača".

Po podacima koje je opština dala 25. oktobra, u birački spisak bila su upisana 47.752 građanina.

"Neobjašnjivo je kako se broj birača za 16 dana smanjio za 3.127", navodi PSG.

"Veliki je strah u SNS-u"

Stefanović je kazao da je Opština Mladenovac dala dokument u kojem se jasno navodi broj birača sa "aktivnim" i "pasivnim" biračkim pravom i da je PSG namerno sabrao broj tih birača.

PSG međutim objašnjava da "Zakon o jedinstvenom biračkom spisku ne poznaje termine 'aktivnih' i 'pasivnih' birača koje stalno pominje ministar Stefanović".

"Pokret ne traži od nadležnih organa podatke o broju osoba koje su prijavile ili odjavile prebivalište, već broj upisanih birača jer se prilikom glasanja proverava da li je osoba upisana u birački spisak, a ne da li je prijavila boravište", naveo je PSG.

Taj pokret je ukazao da, ako su tačni podaci koje je Stefanović izneo o promeni prebivališta u određenim opštinama, "razlike u brojevima koje saopštava ministar, i koje PSG dobija od opština, govore o mogućnosti da veliki broj osoba biva upisan u biračke spiskove, a da nisu prijavili prebivalište".

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković je tim povodom istakao da strah SNS-a od gubitka Beograda veliki, ali da im ništa neće pomoći, jer je pokrenut nezaustavljiv proces - osvešćivanje ljudi i otpor diktaturi. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online