Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.10.2017.
10:00
Tanjug A

Šarčević o dualnom obrazovanju: Brže do posla, značajna uloga PKS

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je u sredu da je 1.800 kompanija zaintresovano za uključivanje u sistem dualnog obrazovanja koji će omogućiti mladima da steknu kompetencije i uključe se u tržište rada, dok je opozicija kritikovala predlog zakona o dualnom obrazovanju navodeći da se tako stvara jeftina radna snaga za strane kompanije.

Tanjug
Ukazao na prednosti dualnog obrazovanja: Mladen Šarčević

Obrazlažući Predlog zakona o dualnom obrazovanju, Šarčević je rekao da je nezaposlenost mladih jedna od najvećih u Evropi, te da će im novi zakon omogućiti da dobiju posao tokom školovanja i da se odmah uključe u proces rada.

Precizirao je da će se dualno obrazovanja odvijati u dva ciklusa - teorijska nastava i praktična nastava u kompanijama, a da će taj sistem obrazovanja obuhvatiti i treći i četvrti stepen. 

- Uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje ima za cilj da ispunimo realnu potrebu privrede - kaže Šarčević i navodi da se taj nov vid obrazovanja za sada primenjuje u 21 stručnoj školi i u 60 kompanija, a da uključuje manje od 1.300 učenika. 

Predviđeno je, kaže ministar, i polaganje stručne mature za one koje posle dualnog obrazovanja žele da nastave školovanje, uključujući i studiranje. 

Naveo je da će u sistemu dualnog obrazovanja Privredna komora Srbije imati važnu ulogu u praktičnom delu nastave kod poslodavca. 

Ministar je rekao da će biti sačuvane dosadašnje radionice, a da će u saradnji sa privredom biti napravljeno nekoliko centara za obuku učenika, te da se takav projekat trenutno završava u Valjevu. 

- Kompanijama su potrebni dobro obučeni radnici, a ne jeftina radna snaga koja se dobija kroz neformalno obrazovanje - kaže ministar.

Kritika opozicije

Poslanici opozicije kritikovali su Predlog zakona o dualnom obrazovanju, navodeći, između ostalog, da je taj model zakona neprihvatljiv za Srbiju, kao i da je reč o izrabljivanju učenika.
Poslanica DJB Branka Stamenković rekla je novinarima da je Srbiji potrebna reforma obrazovnog sistema koja proizvodi preduzetništvo, a ne jeftinu radnu snagu za korporacije.

- Uvodimo sistem koji postoji u zemljama u kojima postoji razvjena domaća industrija, to su Austrija, Nemačka, Švajcarska, a mi domaću industriju nemamo. Uvođenjem dualnog obrazovanja, mi ćemo praviti jefitnu radnu snagu, ali ne za domaće, nego za inostrane korporacije koje plaćamo da dođu - rekla je ona.

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS Nemanja Šarović rekao je da je ta partija uputila veliki broj amandmana.
- Nismo mi a priori protiv dualnog obrazovanja, ali da bismo uveli na taj način, kako oni pričaju, dualno obrazovanje mi moramo imati privredu koja je u stanju da to podrži. U Srbiji privrede nema - kazao je Šarović. 

Veliki broj amandmana uložile su i Dveri, a šef poslaničke grupe Boško Obradović kaže da će taj pokret biti kritičan prema ministru prosvete Šarčeviću i "njegovim ekperimentima".

On je rekao da Predlog zakona o dualnom obrazovanju smanjuje broj opšte obrazovnih predmeta i svodi učenika isključivo na stručnu praksu koja je zapravo priprema za jeftinu i nepismenu radnu snagu koja će raditi "kod stranog gazde".

Žarko Obradović, bivši ministar prosvete i poslanik SPS kaže da priča o izrabljivanju učenika nema svoju utemeljenost u praksi, jer zakon utvrđuje koliko đak treba da provede kod poslodavca i koje su im obaveze.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online