Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.10.2017.
17:40
Tanjug A

"Hojt Ji, Herta Miler... Lekcije Srbiji - u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu"

Političari mogu da iznose svoje stavove, pa makar oni bili i nediplomatski, neodmereni i nepristojni, intelektualci imaju slobodu da prosuđuju, čak i kada vređaju, ali istupi američkog zvaničnika Brajana Hojti Jia i nemačke nobelovke Herte Miler u Beogradu, slažu se sagovornici Tanjuga, našoj javnosti nameću zabrinjavajuće pitanje - da li tu slobodu i pravo koriste svuda ili samo ponegde , kao recimo što su to učinili u Srbiji.

Tanjug
Mnoge razočarala svojim izjavama: Herta Miler

- Tako nešto ne bi imalo publiku u drugim evropskim državama - siguran je istoričar Čedomir Antić, komentarušići stav Herte Miler, gošće beogradskog Međunarodnog sajma knjiga, koja je pravdajući NATO bombardovanje rekla kako je Srbija je sama sebi nanela zlo i da njeni građani moraju da žive sa istinom da su sami sebi naneli patnju . 

- Predavanje Milerove imalo je očekivane poruke. Indikativan je stav dela beogradske javnosti prema ovim porukama. Reč je ne samo o podršci nepravdi i nasilju prema Srbiji i Srbima, već i jednoj političkoj filozifiji koja je posle 11. septembra 2001. propala - smatra on.

Nije fer vršiti pritisak

Za ministra odbrane Aleksandra Vulina izjava zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Brajana Hojta Jia da "Srbija ne može da sedi na dve stolice je najteži javni i vrlo nediplomatski pritisak na Srbiju i njeno pravo da samostalno odlučuje". 

- Ovo nije izjava čoveka koji poštuje Srbiju, koji poštuje našu politiku, koji poštuje naše pravo da odlučujemo - ocenio je Vulin. 

I direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi, koji izjavu izjavu pomoćnika državnog sekretara SAD vidi kao izraz "nervoze" EU i SAD zbog "sedenja Srbije na dve stolice", smatra da "nije fer" vršiti toliki pritisak na Srbiju pre njenog članstva u EU. 

- Hojt Ji je, s druge strane, rekao nešto jednim zanimljivim rečnikom, koji se ne očekuje od tako visoko rangiranog diplomate, a za šta nije bilo ni mesto, ni vreme da se kaže - ocenio je Beširi. 

Veliko razočarenje

A da, tek nije bilo vreme ni mesto, da se kaže nešto poput onog što je rekla Herta Miler u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, skreće pažnju reditelj Emir Kusturica u sarkastično obojenom autorskom tekstu "Jedan dan u životu Herte Miler" objavljenom na portalu Iskra.

- Greška je, dakle, što je Herta Miler pozvana na Sajam knjiga. Ona je naše gostprimstvo mogla da oseti, recimo, i kao gost Sajma automobila... Zamišljam Hertu Miler kraj "mercedesa konvertibl", ponosna kao oni vojnici koji su umarširali u Beograd aprila 1941. nakon bombardovanja Beograda, koje je bilo mnogo slabije, tvrde stručnjaci, njene kolege, od onog kojeg je izveo NATO 1999. godine - piše Kusturica.

Pisac Vladimir Pištalo, smatra da se izjave Herte Miler s van diskusije o književnosti. 

- Bio sam tamo kada je to nobelovka kazala i jako sam se razočarao. Nisam čuo ništa o književnosti. 

Ivanji ponosan na reakciju publike

Najrazočaraniji je, po vlastitom priznanju, pisac i prevodilac Ivan Ivanji, koji je i vodio razgovor sa Hertom Miler u JDP. 

- Ja sam jedan konzervativan, lepo vaspitani gospodin koji je želeo džentlmenski da se odnosi prema jednoj dami, ali "puko" sam jer nisam mogao više da slušam preterane gluposti.

Odgovorio joj je: "Ni ja nisam pacifista i mislim da postoje ratovi koji su se morali voditi, naprimer onaj protiv Hitlera", ali i dodao: "Sedam puta sam govorio o na nemačkoj televiziji za vreme bombardovanja NATO samo posle 22 časa po odluci glavnog urednika. Toliko o slobodi na zapadu". 

Ivanji, međutim dodaje da je veoma ponasan na našu publiku koja reagovala, ali da niko nije pokušao da uvredi Hertu Miler. 

- Njene provokacije nisu uspele da izazovu publiku na prekid tribine, a u sali je bilo prisutno blizu 600 ljudi. Jako sam ponosan na to - kazao je. 

Mihajlo Pantić, uz konstataciju da "mi imamo potrebu da nam uvek neko sa strane objašnjava ko smo i šta smo i da na osnovu toga gradimo predstavu o sebi", nudi umirujući odgovor na pitanje slobode koju sebi daju gosti poput nemačke nobelovke i američkog zvaničnika:

- Poslednjih nekoliko godina govorim da treba da gledamo svoja posla. Zašto bi nas uspahiranim i nespokojnim činila misao odakle god ona da dolazi.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.10.2017. 22:17
Ova gospodja ima pravo i može da misli sve najgore o Srbima i Srbiji.Ali nema pravo da to i kaže u Srbiji.Uostalom kakav je to forum i ko je organizator jednog takvog bestijalnog foruma.Ko je gospodju pozvao.Nije mi jasno zašto državni organi nisu reagovali i gospodji pokazali put a organizatorima lisice.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online