Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.10.2017.
18:55
J. L. Petković - Vesti A

Listići i za pokojnike

Na Kosovu su u nedelju održani lokalni izbori koje je raspisala vlast u Prištini, a 17 srpskih lista je u 10 opština kandidovalo gradonačelnike.

Tanjug
Izbori na Kosovu u senci zloupotreba i potrošenih nada

Uoči izbora, Beograd je pozvao građane da glasaju za Srpsku listu, dok su pokret Otadžbina i Dveri pozvali na bojkot. Predizbornu kampanju su pratile optužbe za zloupotrebu položaja i ucene, bez obzira na uzavrelu atmosferu do zaključenja ovog broja većih incidenata nije bilo.

Kupovina glasova?

Veče uoči izbora, kosovska policija je u Pasjanu uhapsila aktiviste Srpske liste Momčila Jančića i Novicu Šošića i odredila im pritvor do 48 sati. Njih dvojica se terete za davanje i uzimanje mita u vezi sa izborima. Hapšenja su usledila nakon što je RTK objavila snimak o navodnom dogovoru o kupovini glasova u toj opštini, koji se, kako tvrde, dogodio između Dragana Petkovića, kandidata za gradonačelnika ispred Srpske liste, i nepoznatog muškarca.

Policija je, međutim, intervenisala u Klokotu kada je jedan od glasača kontaktirao predsednika komisije tražeći objašnjenja zbog čega je član odbora iz redova suparničkog kandidata oborio izbornu kutiju, pa su obojica udaljena sa birališta. U Gračanici je policija intervenisala dva puta zbog tuče pred biračkim mestom u OŠ "Kralj Milutin".

Zbog dojave o bombi na prelazu Jarinje bio je zaustavljen autobus sa raseljenim glasačima, a takođe i pred prelazom Bela zemlja sprečen je ulazak na teritoriju KiM dva autobusa sa raseljenima iz Jagodine, Smedereva, Beograda i drugih mesta koji su krenuli da glasaju u Novo Brdo. Čitaoci "Vesti" su javili da se plaše mogućih zloupotreba i da se na glasačkim listićima nalaze i imena pokojnika!

Ivana Novičić iz Leposavića rekla je da je na glasanje pozvan i njen pokojni deda.

- Dok sam glasala nije bilo potpisa gde je njegovo ime, međutim, čim sam izašla sa biračkog mesta me zvao gospodin da pita da se vratim i da glasam za dedu. Odbila sam. Besna sam i iznervirana - izjavila je ona za "Vesti".

Oliver Ivanović, lider GI SDP, takođe je za naš list rekao da su u birački spisak upisani njegovi pokojni roditelji, a da na listama nema njegovog 25-godišnjeg sina.

Novinar Budimir Ničić, direktor Medija centra iz Čaglavice, rekao je za "Vesti" da su Srbi na Kosovu "potrošili" svoja očekivanja i da su veoma umorni od izbora.

- Građani ne mogu da pohvataju ni ko im je šta obećao proteklih godina, niti šta od koga da očekuju - kaže Ničić i podvlači da je 30 dana kampanje u srpskim opštinama proteklo u atmosferi "straha i beznađa", a jedino što se od prošlih opštinskih izbora promenilo jeste da je Srba na Kosovu još manje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online