Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.10.2017.
00:11
D. Dekić - Vesti A

Američka "mina" za srpske deminere

Demineri Vojske Srbije neće sa ruskim kolegama čistiti teren u Siriji. To je, reklo bi se, epilog višemesečnih spekulacija o mogućem angažmanu srpske vojske i neblagonaklonom stavu SAD koje su ih usavršavale u tom poslu.

N. S. - Vesti
Tokom poslednjih 15 godina SAD donirale 20 miliona dolara za razminiranje Srbije

- Pa šta ako su pomogle u usavršavanju - počinje izjavu za "Vesti" penzionisani general Momir Stojanović, nekadašnji direktor Vojno-bezbednosne agencije, ističući da ukoliko prihvati bilo kakva uslovljavanja spolja, država gubi na samostalnosti. - To ukazuje na manjak suvereniteta države, odnosno da se pokazuje i brutalnost SAD kao velike sile i naša nemoć - pojašnjava on.

Vlada SAD je Vojsci Srbije dala novac, opremu i obučila ljude kako bi se oslobodila od mina zaostalih iz ratnih dešavanja. Tokom poslednjih 15 godina, kako je rekao Erik Hejden, ataše za štampu Ambasade SAD u Beogradu, za beogradske medije, donirano je 20 miliona dolara pomoći za razminiranje u Srbiji. On tvrdi da su iz Ministarstva odbrane stigla uveravanja kako srpski demineri neće ići u Siriju i kako će, kad bude završen posao u Srbiji, biti uključeni samo u operacije pod okriljem UN i EU.

Donacija od 450.000 dolara

- Prilikom naše poslednje velike zajedničke vežbe, u aprilu 2017. godine, vlada SAD donirala je oko 450.000 dolara u medicinskoj i opremi za deminiranje kako bi Vojska Srbije unapredila kapacitete - objasnio je Erik Hejden.

Međutim, Stojanović kaže da je jedino Srbija ta koja bez obzira na bilo čiju inostranu pomoć određuje gde će pripadnici njene vojske odlaziti.

- Deminer mora da ima dosta prakse, da je u stalnoj kondiciji i da ide na obuke i kurseve, jer se gotovo svake godine pojavljuju novi tipovi mina - objasnio je Stojanović za naš list.

SAD su, kako kaže politički analitičar Dragomir Anđelković, donirali za uklanjanje posledica nesreće koju su oni napravili u Srbiji, odnosno čišćenje od ostataka bombi. Tačno je, kaže on, i da su obučavali pripadnike srpske vojske, ali ekipa koja bi trebalo da putuje u Siriju "nije iz tog miljea".

Vučić: Pritisci sa tri strane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je saopštio da nije odlučivano o slanju srpskih deminera u Siriju.
- Preko novina se vrši pritisak na nas po tom pitanju, ali Srbija radi sve što može da sačuva nezavisnost i suverenitet. Nismo o tome donosili odluku, ali vidim da su i jedni i drugi i treći već krenuli preko novina da vrše pritisak na nas. Interesantno mi je kako će to da izgleda u realnim okvirima kad ta tema dođe na dnevni red - rekao je Vučić.

- Ako malo pogledamo detaljnije, videćemo da je Rusija dala više u tom smislu od Amerikanaca. Međutim, Srbija će se svakako ponašati u duhu džentlmenskog sporazuma i pošto su SAD obučavale određeni broj deminera, Srbija sigurno neće prekršiti neformalnu obavezu - zaključio je Anđelković u izjavi za "Vesti".

Iz nekih delova Sirije su potisnuti islamisti, ali je posao razminiravanja preobiman, jer se pominje i do 300.000 zaostalih mina! Rusija je predložila osnivanje koalicije za deminiranje na međunarodnom nivou i pozvala Tursku, Egipat, Iran, Jermeniju, Emirate i Srbiju da se uključe. Priču je potom pokrenulo pisanje nekih ruskih medija da su Jermenija i Srbija navodno prihvatile poziv.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online