Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.10.2017.
10:35
Đ. Barović - Vesti A

"Vesti" na vojnoj vežbi u Batajnici: Rusi i Srbi - moćni i na nebu i na zemlji

Na aerodromu u Batajnici održana je vojna vežba "Sloboda 2017" kao centralni događaj obeležavanja 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Novinar "Vesti" Đorđe Barović izveštavao je iz Batajnice.

Vučić prošao kroz špalir

Manifestacija Sloboda 2017. svečano je počela intoniranjem himne "Bože pravde". Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošao je kroz špalir čime je zvanično otpočela vojna vežba.

Otmica aviona i pregovori sa teroristima

Na samom početku vojne vežbe simulirana je otmica aviona na međunarodnoj liniji. Lovci "mig 29" presreli su avion s namerom prinudnog prizemljenja. Nakon sletanja počinju pregovori s teroristima, a novinar "Vesti" javlja da među tzv. teroristima ima i dve žene.

Kao deo vežbe, pilot jednog lovca je iskočio padobranom pod pretpostavkom da mu je avion oštećen. Helikopteri kreću u operaciju traganja i spasavanja. Helikopter Mi-17 vrši pretragu terena. Pilot je lociran i evakuisan.

Tanjug

Pregovori sa teroristima u otetom avionu nisu uspeli. Specijalno obučeni timovi koriste cisternu za dopunu goriva kao masku, prilaze avionu i zauzimaju položaj za upad. Energičnom akcijom i protivterorističkom taktikom oslobađaju se taoci.  

Avion se pregleda u slučaju da se u njemu nalazi eksploziv. Pregled se obavlja uz pomoć specijalno obučenih pasa. Pronađena je eksplozivna naprava koju tehničari uklanjaju koristeći specijalnu opremu i odela. Izvršena kontrolisana eksplozija.

Nakon neuspeha u vazduhu, grupe terorista zauzele objekte po aerodromu. Angažuju se izviđački kapaciteti sa vozilima BRDM 2 i bespilotne letelice "orbiter mini".

Tanjug
Teroriste gađali i iz "Lazara"

"Kobre" u akciji

U razbijanju terorista koristilo se i oklopno vozilo "Miloš", a pripadnici Vojske Srbije gađali su ih i iz "Lazara 3". Iznad njih letela su i dva helikoptera Mi-8 sa konstrukcijom za desantiranje specijalaca.

Teroristi su savladani, ali tražio se sumnjiv paket, prepričava simulaciju vežbe novinar "Vesti". Na teren su poslati i specijalci jer se sumnjalo da je u pitanju opasno hemijsko-biološko oružje.

Specijalni timovi iskrcavaju se iz helikoptera Mi-8 tehnikom "brzo spuštanje" i neutrališu teroriste. Izvršena je i hitna medicinska evakuacija helikopterom Mi-17.

Tanjug
"Balet" u vazduhu

"Balet" vazduhoplovnog ešalona Vojske Srbije

U nastavku vojne vežbe leteo je ešalon iz sastava ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije.  Prikazani su avioni G-4 "supergaleb", avioni "lasta 95", helikopteri "gazela", "gama", Mi-17 i Mi-8.

Tanjug
Ruski "Striži"

"Striži" izvodili akrobacije na nebu

Pripadnici akro-grupe "Striži" iz Rusije sa šest aviona "mig 29" izvodili su dinamičan program vrhunske tehnike pilotiranja. Neke delove programa prikazali su prvi put van granica Rusije.

Pogledajte snimak našeg novinara sa lica mesta: 

Posle Rusa leteli Srbi

Novinar Vesti izveštava da je posle ruskih "Stirži" usledio nalet aviona "mig 29" koji se nalaze u naoružanju Vojske Srbije. Zatim je usledio demonstracioni skok padobranaca Vojske Srbije.

Đ. Barović
Prikazana najsavremenija oprema

Srpski savremeni vojnik

Na vojnoj vežbi Sloboda 2017. predstavljeni su vojnici opremljeni po "Projektu 1.500". Reč je o vojnicima sa najsavremenijim naoružanjem.

Posle pešadisjkih ešalona nastupili su motorizovani ešaloni snaga za reagovanje Vojske Srbije.  

Ovim je završen dinamički deo prikaza "Sloboda 2017".

Tanjug
Predsednik Srbije drži govor

Vučić: Cilj je da se rati ne pamti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da moramo da budemo jaki da bismo bili poštovani i da bi se čula naša reč.

- Cilj je da se rode i umru generacije koje neće pamtiti rat - istakao je Vučić.

Tanjug
Razmena poklona: Šojgu i Vučić

Na kraju je održana i ceromonijalna primopredaja "migova 29" koji su stigli iz Rusije. Vučić je zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i ministru Sergeju Šojguu, kome je predao i jedan od šest paradnih bodeža sa serijskim brojem "migova".

Tanjug
Na vojnoj vežbi: Aleksandar Čepurin, Aleksandar Vulin, Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej

Rusi stigli prvi

Na aerodrom je oko 11:30 prva stigla ruska delegacija koja je mesto na svečanoj bini zauzela pre državnog vrha Srbije i Republike Srpske.

Pogledajte dolazak ruske delegacije:

Novinar "Vesti", Đorđe Barović, javlja sa lica mesta da su u toku poslednje pripreme pred početak vežbe i da se očekuje dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Sergeja Šojgua na aerodrom:

Ruski poklon "migovi" u prvom planu

Pogledajte snimak svečane bine u iščekivanju gostiju. Šest Mig-ova 29 koji su poklon ruske federacije Srbiji izloženo je ispred svečane bine:

Čekao se predsednik Vučić i Sergej Šojgu

Građani su na vojni aerodrom mogli da dođu do 11 časova, kada su se kapije zatvorile u iščekivanju državnog vrha Srbije i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua koga je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Krivokapić: Na vežbi više od 2.000 vojnika

Portparol Ministarstva odbrane Srbije Jovan Krivokapić govorio je novinaru "Vesti" pre početka vežbe o tome koliko će vojnika i tehnike Vojske Srbije biti predstavljeno.

Na vežbi i pukovnik koji je oborio F117

Zoltan Dani, bivši pukovnik Vojske Jugoslavije koji je oborio nevidljivi F 117 na vojnu paradu došao je sa novinarima iz Mađarske i Slovačke. 

- Očekujem da vidim prikaz najmodernije vojne tehnike danas - kaže za "Vesti" Dani Zoltan.

Đ. Barović
Okupljanje novinara i snimatelja jutros ispred Palate Srbija

U Batajnicu prvo otišli novinari

Inače, okupljanje medija koji će izveštavati sa centralne proslave oslobađanja Beograda Sloboda 2017. počelo je pred istočnim krilom Palate Srbije jutros oko 9 h. 

Tri autobusa GSP Beograd prevozilo je oko 300 novinara, snimatelja i fotoreportera. Na displeju stoji da je reč o slobodnoj vožnji, ali svi validatori za čekiranje karata su uredno bili uključeni, javlja novinar Barović i šalje fotografiju iz autobusa sa kolegama:

Đ. Barović
Novinari na putu ka Batajnici

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online