Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.10.2017.
18:11
D. Dekić - Vesti A

NATO bez kazne za uranijum?

Osnivanje nacionalne laboratorije za posledice NATO bombardovanja tokom 1999. i upotrebu osiromašenog uranijuma spremna je da podrži i Vlada Srbije, rekao je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan i najavio i formiranje Koordinacionog tela koje će se baviti tom temom.

commons.wikimedia.org
Procenjuje se da je na Srbiju 1999. bačeno 15 tona osiromašenog uramnijuma

Tokom TV debate na RTS-u on nije sporio vezu između bombardovanja i porasta obolelih od kancera. Međutim, nije odgovorio na pitanje da li će, ukoliko se dokaže veza između uranijuma i obolevanja od kancera, to biti povod za tužbu protiv NATO.

- Posle bombardovanja je utvrđeno da je NATO koristio osiromašeni uranijum na četiri lokacije u području Vranja, Preševa i Bujanovca i da je država finansirala identifikaciju lokacija koje su potom temeljno očišćene - kazao je Trivan.

On je istakao da će Vlada pomoći u utvrđivanju istine, ali "temeljno i bez žurbe" i logistički podržati rad laboratorije.

- Sačekaćemo šta struka ima da kaže o onome što se dešavalo - kazao je ministar Trivan.
Polemika o uticaju osiromašenog uranijuma se dugo vodi u javnosti. Srpski stručnjaci većinom su mišljenja da je povećanje broja obolelih od karcinoma u Srbiji direktna posledica bombardovanja.

Dr Danica Grujičić, načelnik Centra za neuroonkologiju Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije, u više navrata je govorila da su NATO bombe zatrovale zemlju, prirodu, hranu u Srbiji koju čeka epidemija kancera, zbog čega se i zalagala za formiranje komisije.

Činjenice

* tokom NATO agresije bačeno je 10 do 15 tona osiromašenog uranijuma, što je 8.600 bekerela po stanovniku (dozvoljeno je 80 bekerela)
* u prethodnoj deceniji od raka obolelo 330.000, a umrlo 186.000 ljudi
*  broj novih slučajeva karcinoma veći za 20 odsto, a smrtnost za 25 odsto
* godišnji porast obolevanja od leukemija i limfoma 11 odsto, a mortaliteta za 12 odsto

Radiolog dr Slobodan Čikarić je ukazivao da građanima Srbije treba isplatiti odštetu poput one koju su dobili radnici japanske nuklearke Fukušima. On je podsetio da su Japanci dobili po dva miliona dolara za osam dana provedenih u zoni visokog rizika, a da su građani Srbije istim takvim opasnostima bili izloženi puna tri meseca! Zbog tužbe protiv NATO-a, formiran je pravni tim, a advokat Srđan Aleksić je najavio pojedinačne tužbe protiv država koje su direktno i indirektno učestvovale u napadu.

- Njihovi sudovi su nadležni jer su prekršile član 7. Povelje UN, koja zabranjuje primenu agresije protiv bilo koje zemlje, kao i članove 5. i 6. svog statuta jer je odbrambeni, a ne napadački savez. Prekršeno je međunarodno pravo, pre svega konvencije koje zabranjuju agresiju i upotrebu sile protiv suverene zemlje - pojasnio je Aleksić.

Upetostručena bolest

- Na SRJ je tokom 78 dana NATO agresije bačeno između 10 i 15 tona osiromašenog uranijuma. Naši dokazi su potkrepljeni medicinskom dokumentacijom koja ukazuje na uzročnu vezu povećanog broja obolelih od kancera i korišćenja municije s osiromašenim uranijumom. Stanje je alarmantno, u Srbiji godišnje oboli 2,5 odsto stanovništva ili 33.000 ljudi, a svakog dana se razboli jedno dete. Od 1999. godine broj obolelih je upetostručen, a najviše obolelih je na jugu Srbije i na Kosovu i Metohiji - rekao je Aleksić.

Međutim, ima i onih koji tvrde da za takve teze nema dokaza, poput epidemiologa prof. dr Zorana Radovanović, koji je "taksativnim činjenicama" pobio tu vezu. On je svojevremeno za "Vesti" rekao da je radioaktivnost toksičnog uranijuma minimalna i da bombardovanje takvom municijom za manje od pet odsto povećava ukupnu radioaktivnost terena i to samo tamo gde je bilo najintenzivnije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online