Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.10.2017.
17:24
Vestionline, Tanjug A

"Oslobođenje Beograda: Moramo da se sećamo velikih dana"

Beograd će nizom manifestacija proslaviti oslobođenje od nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu, a za slobodu glavnog grada, život je dalo 2.953 pripadnika NOVJ i 940 crvenoarmejaca i naša obaveza je da se sećamo tih velikih dana i tih trenutaka, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

Tanjug
Beograd da se seća herojskih dana, kada je osvojio slobodu: Goran Vesić

- Kao i svake godine, Beograd sa ponosom slavi godišnjicu svog oslobođenja, ove godine slavimo 73. godišnjicu i ove godine, oslobođenje proslavljamo dva dana, što znači da ćemo početi već sutra i imaćemo već tradicionalni "Marš pobednika", koji će početi kod Igumanove palate, ići će Terazijama, pored palate Albanija, gde su inače i vođene najžešće borbe i završiće se na Trgu republike - rekao je Vesić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, za palatu Albanija te 1944. vođene su teške borbe, dok borac Miladin Petrović, u zoru 20. oktobra nije istakao zastavu sa petokrakom na vrh i to je na neki način značilo oslobađanje Beograda.

- Posle 1.277 dana nacističke okupacije, Beograd je postao slobodan, zahvaljujući jedinicama NOVJ i Crvene armije. Za slobodu dalo je život 2.953 pripadnika NOVJ i 940 crvenoarmejaca i naša obaveza je da se sećamo tih velikih dana i tih trenutaka - naglasio je Vesić.

U sklopu obeležavanja godišnjice oslobađanja glavnog grada, ispred Narodnog pozorišta, orkestar "Stanislav Binički" izvodiće tradicionalne pesme iz Drugog svetskog rata, a Vesić posebno ističe da će na dan oslobođenja, 20. oktobra, biti svečana akademija u Narodnom pozorištu, koja je već tradicionalna. 

- Narodno pozorište takođe je mesto u kome su se vodile teške borbe, koje su trajale tri dana i tri puta je prelazilo iz ruke u ruku, da bi na kraju, Prva Proleterska brigada, uz pomoć artiljerije Crvene armije uspela da zauzme tu zgradu. To je zaista pravo mesto za svečanu akademiju i tu će biti borci, narodni heroji, potomci boraca, građani, antifašisti - rekao je gradski menadžer.

Uz to, Vesić podseća da će Vojska Srbije, kao što je uradila pre tri godine, imati vojni defile u Batajnici, gde će biti prikazana nova vojna tehnika, kao i vojnici opremljeni po "standardu 1.500".

Državne i gradske delegacije položiće vence i odati poštu na grobu Neznanog junaka i na groblju Oslobodilaca Beograda, gde je sahranjen najveći broj poginulih i partizana i pripadnika Crvene armije, a biće otkrivena i spomen ploča na Domu Vojske Srbije ratnom fotografu Risti Bogdanoviću.

- Tako ćemo se na pravi način setiti tih herojskih dana, kada je Beograd osvojio slobodu u kojoj danas uživamo. Zaista imamo puno razloga i puno svečarskih događaja, da se sećamo svoje istorije, jer ako se ne sećamo svoje istorije, ne možemo biti spremni za prave odluke u budućnosti - zaključio je Vesić.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online