Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 18.10.2017.
19:04
A. Vučićević - Vesti A

Sudovi guše pobunu u Srbiji

Ukoliko studenti požele da ponove aprilske proteste, dvaput će razmisliti koliko im se to isplati. Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavljivao da mu ne smetaju protesti koji su se dešavali na ulicama jer je Srbija, kako je rekao, demokratska zemlja, prekršajne prijave protiv dvojice studenata koji su učestvovali u Protestu protiv diktature govore drugačije.

Facebook/Pokret slobodnih građana
Gavrilo Vučetić i Pavle Terzić pozdravljaju građane ispred zgrade suda u Ustaničkoj ulici

MUP Srbije podneo je zahtev Prekršajnom sudu u Beogradu za pokretanje postupka protiv Pavla Terzića i Gavrila Vučetića, studenata Fakulteta dramskih umetnosti, jer su, navodno, organizatori protesta. Iako se čini da su prijave neka vrsta opomene šta bi moglo da se desi svima koji bi pokušali da nezadovoljstvo izraze protestom, veliki broj ljudi koji se okupio ispred suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu poslao je sasvim jasnu poruku da niko time nije zaplašen!

Pavle i Gavrilo su došli u sud da daju izjave, a ispraćeni su ovacijama i aplauzima podrške kolega sa fakulteta, profesora i svih onih koji protiv režimskog zastrašivanja. Gavrilo Vučetić je rekao da je u sud došao da bi rekao istinu.

Podrška

Podršku dvojici studenata pružili su Saša Janković, bivši zaštitnik građana, lider DS-a Dragan Šutanovac, dramska spisateljica Biljana Srbljanović, pozorišni kritičar i teatrolog Ivan Medenica, kao i lider Nove stranke Zoran Živković, inače bivši premijer Srbije.

- Ovde smo da se izborimo za pravdu kao što smo to želeli i kad smo bili na aprilskim protestima. Nadamo se da će institucije pokazati svoju nezavisnost i doneti ispravnu odluku. Ne znamo zašto smo izabrani baš mi, ali meni ovo izgleda kao pokušaj zastrašivanja. Dva studenta su izabrana kako bi se ostalima poručilo da ne smeju da protestuju, da kažu različito mišljenje, da kažu nešto protiv vlasti - rekao je Vučetić.

On je istakao da je na protestima bio kako bi se borio protiv bezumlja koje se propagira u Srbiji i protiv režimskih medija.

- Nadam se oslobađajućoj presudi jer bi svaka druga bila poraz za našu zemlju - zaključio je Vučetić.

Pavle Terzić je istakao da je šetao ulicama Beograda za kulturu.

- Želeli smo da ukažemo na kriminalnu situaciju u kojoj se nalazi kultura u našoj zemlji. Pokušali smo da osvestimo ljude. Mi nismo organizatori niti znamo ko su organizatori. Mi smo dva momka sa srcem i stavom koji su to želela i da pokažu - rekao je Pavle.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je su dvojica studenata optužena samo zato što su šetali i imali svoj stav.

- Svako ko je odgovoran prema budućnosti ove zemlje, posebno ako se bavi politikom, mora da bude ovde. To je solidarnost sa ljudima koji žele da pokažu da Srbija treba da bude normalna, demokratska zemlja. Hapsiti decu, studente, zato što učestvuju u nekom protestu i imaju stav prema nečemu, to je strašno. Treba da se zabrinemo zbog onih koji nemaju stav. Ovi momci su budućnost ove zemlje i zato sam ja danas ovde - rekao je za "Vesti" Živković.

Sindikalci pod lupom

Da ne može baš svako u Srbiji da bez posledica izrazi svoje nezadovoljstvo pokazuje i izjava Novice Antića, predsednika Vojnog sindikata. Vojni i policijski sindikat su nedavno održali protest na kome je tražena smena ministara Nebojše Stefanovića i Aleksandra Vulina, a Antić tvrdi da ima i dokaze da članove vojnog sindikata prate pripadnici Vojnobezbednosne agencije (VBA). On je istakao i da veruje da je upravo ministar Vulin naložio praćenje.

- Pojavim se na disciplinskom ročištu, u sudnici već sedi pripadnik VBA. Posle ročišta, zajedno s drugim članovima sindikata, sednem u restoran, a dva stola dalje sedi pripadnik VBA. Primetili smo ih i pre dva dana u Trsteniku - rekao je Antić za medije. Njegovu sumnju pojačala je i ministrova izjava da VBA ne vodi računa ni o čijem političkom delovanju, iako sindikat nije politička organizacija.

Ministar Vulin nije dozvolio na konferenciji Ministarstva odbrane da direktor VBA Petar Cvetković odgovori na pitanje novinara vezano za Antićeve optužbe.

- Ne može gospodin Cvetković da odgovori zato što se ovde zna red. Ovo je vojska, ministar određuje ko od članova kolegijuma može da odgovara i šta može da odgovara - rekao je Vulin tom prilikom.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.10.2017. 22:49
Studentima bi bilo pametnije:knjigu u ruke pa na ispit.Zar ne vide da su samo sredstvo za ostvarenje nečije želj za vlašću,a posle toga po starom.Lako je dec,om manipulisati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online