Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 17.10.2017.
14:28
Radio Slobodna Evropa A

Mogu li "muzejski" MIG-ovi da čuvaju nebo Srbije? (VIDEO)

Ovih dana raspetljava se višemesečno zamešateljstvo u vezi sa ruskom donacijom od šest MiG-ova 29, uz aranžman o remontu u Rusiji srpskih MiG-ova starih tri decenije. Ruski migovi nisu dopremljeni remontovani, niti će to biti narednih meseci. Izuzetak je jedan koji je već vraćen u Rusiju na remont, piše Radio Slobodna Evropa.

N. Đurović
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"Samo ovo možemo da priuštimo"

MiG-ovi su rasklopljeni došli u Srbiju početkom oktobra, iako je njihovo sletanje najavljivano od proletos, a javnost je tek pre neki dan saznala da ih neće videti na nebu najverovatnije do sredine naredne godine. Takođe, saznalo se da sa Rusijom nije sklopljen nikakav ugovor o modernizaciji MiG-ova, mada iz Ministarstva odbrane ovih dana najavljuju da takav ugovor samo što nije.

Katarina Đokić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da Srbija tehnološki dobija status kvo: "Ne dolazi ni do kakvog unapređenja, već do očuvanja nekih sposobnosti koje je i do sada imala. Ali, treba uzeti u obzir da je to nešto što jedino možemo sebi da priuštimo".

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da nije bilo alternative, jedino da se dođe do polovnih MiG-ova 29 da bi se kupilo vreme, do neke dugoročne odluke šta da se dalje radi. Jer, domaća četiri MiG-a uskoro će na remont.

Političari već mesecima daju najrazličitije izjave - kako će MiG-ovi grmeti nad beogradskim nebom 20. oktobra na Dan oslobođenja glavnog grada, da će Srbija imati najmoćnije ratno vazduhoplovstvo u regionu, da stižu remontovani avioni, da će biti ubrzo modernizovani…

Naslovi u novinama su bili bombastični:

"Došao je i taj dan! Najmoderniji ruski MiG-ovi 29 stigli u Srbiju";

"Ruski migovi doveli NATO do ludila";

"Komšije ne daju da ruski migovi dolete u Srbiju".

Pokazalo se da najveći deo informacija nije tačan, da tek predstoji remont ruskih aviona i to kada se okonča remont domaćih MiG-ova, kako procenjuju stručnjaci negde 2019. godine, a da neće poleteti pre sredine naredne godine. Od šest MiG-ova, jedan je već vraćen u Rusiju na remont.

Avioni neće leteti 20. oktobra, mnogi razočarani

Da ruski MiG-ovi neće leteti nad Beogradom, već da će biti izloženi prizemljeni na batajničkom aerodoromu 20. oktobra, izjavio je, nakon što su stigli u delovima transporterom 2. oktobra, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Ranko Živak. Bilo je to za mnoge iznenađenje i razočarenje.

Zašto je došlo do toliko različitih izjava od kraja prošle godine kada se predsednik (tada još premijer koji se pripremao za predsedničke izbore) Aleksandar Vučić slikao sa MiG-ovima prilikom posete Rusiji, pa sve do pre neki dan?

Aleksandar Radić to tumači interesima političara: "Duboko sam ubeđen da je najvažnije pitanje bilo kako prebaciti MiG-ove u Srbiju, insistirati da se radovi rade u Srbiji a ne u Rusiji, da bi avioni mogli biti prikazani pred TV kamerama. Zato što smo mi kontinuirano u izbornoj kampanji".

Ruski MiG-ovi su stari 28 godina, rekao je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović. Domaći, koji idu na remont u Rusiju, stari su 30 godina.

- Rusi su nama faktički poklonili avione koji su povučeni iz naoružanja i čija je sudbina bila da budu izloženi u muzeju, ispred neke škole ili da budu uništeni. Nisu dali sredstvo koje je njima potrebno, a pri tom dobiće novac jer mi plaćamo rezervne delove, modifikacije, remont, dugoročno održavanje - objašnjava Radić.

Ruski i domaći MiG-ovi, ukupno njih deset, ako sve bude po planu, moći će da lete na malom nebu Srbije od 2020. godine. Šta i kako dalje, za sada je rano govoriti. Srbija je ruskom donacijom kupila 10 godina za novu odluku koja, upozoravaju stručnjaci, mora biti dobro promišljena.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.10.2017. 20:26
Piše radio slobodna evropa-koliko je slobodna tolika je i istina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online