Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.10.2017.
18:55
A. Vučićević - Vesti A

Doživotna robija za ubistvo deteta

Fondacija "Tijane Jurić" će od 23. do 29. oktobra organizovati potpisivanje peticije za uvođenje doživotne kazne zatvora za one koji ubiju dete, budući da Krivični zakonik Srbije takvu kaznu ne predviđa ni za jedno delo. Potpisivanje peticije će biti organizovano u 30 gradova u Srbiji i potrebna je podrška oko pola miliona građana.

wikipedia.org
Zverski ubijena: Tijana Jurić

Igor Jurić, otac svirepo ubijene devojčice u julu 2014. godine, objašnjava da je takav predlog zakona predat Narodnoj skupštini još pre više od četiri meseca, ali niko nije reagovao.

- Moramo da ističemo stalno koliko dece je godišnje ubijeno. Ubice dece su u najvećem broju slučajeva povratnici i njihovo oslobađanje u bilo kom trenutku samo stvara opasnost. Nemojte ni pomišljati da će ovi ljudi biti bolji kada se nađu na slobodi. Ako želimo da se usvoji doživotna robija za ubice dece, kao društvo moramo biti ujedinjeni i istrajni u toj borbi, jer ćemo samo tako smanjiti cifre koje sada nisu dobre - rekao je Igor Jurić za "Vesti".

"Aleksin zakon" još na čekanju

Veliki broj dece nastrada u vršnjačkom i porodičnom nasilju, pa Igor Jurić ističe da je to nešto na čemu posebno treba raditi. "Aleksin zakon", koji bi na bolji način sankcionisao i samim tim sprečio vršnjačko nasilje, već dve godine ne dolazi pred poslanike Skupštine Srbije. Majka Alekse Jankovića, koji se ubio zbog torture koju je trpeo od školskih drugova, iznova se razočarala kad je usvojen novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, u kojem se nije našla nijedna odredba "Aleksinog zakona".
- Razočarana sam jer smo se borili, a za tu borbu smo dobili šamarčinu - razočarano je rekla.

On ističe da se sada zločinci lakše odlučuju na ubistva jer imaju nadu da će se izvući zahvaljujući zakonima koji su takvi kakvu su.

- Srbija mora da menja zakon, zato što nam sada deca stradaju najviše u regionu i u Evropi. Zato što ubice naše dece misle da im ne možemo ništa. Doživotna robija je potrebna da bismo se izborili za život - zaključio je Igor Jurić.

Nakon ubistva Tijane Jurić u julu 2014. godine, njen otac Igor je osnovao Fondaciju sa imenom svoje ćerke kako bi sprečio u budućnosti slične slučajeve. Nakon velike borbe uspeli su da iniciraju makar jednu promenu i "ožive" takozvani Tijanin zakon. Sada se više ne čeka da prođe više od 24 časa kako bi se krenulo u potragu za nestalim detetom, već se sa akcijom kreće odmah.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online