Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.10.2017.
00:11
A. Vučićević - Vesti A

MUP kao "Balkanski špijun"

Ilija Čvorović bi danas, 33 godine posle čuvenog filma "Balkanski špijun", konačno mogao da kaže da je bio u pravu. Da nas snimaju, prate i proveravaju više neće biti samo stvar paranoje već realnosti, a sve zahvaljujući novom Nacrtu zakona o policiji.

mc.rs
Profesor Bogoljub Milosavljević

MUP Srbije nije ni demantovao ni potvrdio da je reč o autentičnom nacrtu zakona koji je predstavio Policijski sindikat Srbije (PSS).

Prema rečima potpredsednika PSS Vladimira Pavićevića novi zakon će biti katastrofalan po građane i zaposlene u MUP.

Osim što predviđa praćenje, snimanje, fotografisanje i proveru građana bez naloga suda ili ovlašćenja javnog tužioca, u Članu 13 tog predloga stoji da policajci mogu pre krivičnog dela ili prekršaja fotografisanjem ili snimanjem proveravati da li su se stekli uslovi da je neko počinio prestup.

- U praksi to znači da će policija u slučaju anonimne ili lažne prijave u potpunosti moći da snima, slika, prati i da to bude ubačeno u legalne tokove. Neće se to koristiti kao dokaz u postupku, ali će slike moći da budu objavljene po tabloidima, u slučaju da se prave političke konstrukcije ili tome slično - objašnjava Pavićević.

Dobrodošli u 1984!

Prema Pavićevićevim rečima, vrhunac pokušaja apsolutnog nadzora građana je Član 52a. U njemu se navodi da organi državne uprave na lokalu mogu postavljati video- nadzor i druge tehničke sisteme koji će moći da koriste policajci, ali samo oni, ali ne svi, već će to ministar posebno uređivati podzakonskim aktom.
- Dobrodošli u Orvelovu 1984. godinu - kaže Pavićević.

On dodaje da Član 14 predviđa i da Sektor unutrašnje kontrole može snimati policijske službenike čak i u postupku disciplinske odgovornosti, na primer, ako nije stavio šapku.

Do sada je MUP imao pravo da radi bezbedonosne provere zaposlenih u MUP i onih koji žele da budu detektivi i nose oružje.

Sada će i građani potpasti pod tu odredbu jer u Nacrtu zakona stoji da će se provere vršiti za sve koji žive ili imaju poslove u blizini zaštićenih osoba.

- U Beogradu imamo na desetine zaštićenih lica na različitim lokacijama, što znači da će svi biti kontrolisani. Građani neće ni znati da se nad njima vrše provere. Moći će da se proverava bračni status, porodično stanje, svojina nad stvarima upisanim u javni registar, medicinski podaci u vezi sa duševnim i bolestima zavisnosti. Sve to će dovesti do burne radne atmosfere u MUP, ali i do toga da će se građani osećati ugroženo i nesigurno - ističe Pavićević.

Predlog ne sme u Skupštinu

Profesor prava Bogoljub Milosavljević rekao je da ovakav nacrt ne bi smeo ni da dođe do Vlade Srbije, a kamoli da se usvoji i uputi Skupštini.
- Nemoguće je bezbednost do te mere postavljati kao neki primarni cilj, a zapostaviti elementarne ljudske slobode i prava - rekao je Milosavljević.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online