Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.10.2017.
18:11
N. S. Preradović - Vesti A

Milione evra "pojela maca"

Savet za borbu protiv korupcije obelodanio je da je 566,4 miliona dinara (oko 4,72 miliona evra), koliko su firme Pivej invest i So - lo invest dugovale Gradu Beogradu za zakup građevinskog zemljišta, jednostavno izbrisano iz kasnijih izveštaja, bez naznaka da je dug izmiren.

A. Čukić
Sprat za 300 evra: Jeftino oko Skupštine Beograda

Navodi se da preduzeća Pivej invest i So-lo invest, koja su u vlasništvu Deks lukas trejda, nemaju zaposlene, ne ostavaruju prihode poslednjih godina, a da su tokom 2012. bila u stečaju.

Prihodi sve tanji

Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije kaže da je nemoguće da tolika suma tek tako nestane.

- Kako je to isknjiženo, na osnovu čega? Mi nismo mogli da dobijemo te podatke. Ako neko smatra da nije dužan da pruži podatke i krije ih iako je poverenik naložio da se obelodane, onda ja sumnjam na korupciju - kaže Jelisaveta Vasilić za "Vesti" i ističe da ne postoji kontrola trošenja para.

U izveštaju Saveta posebno se ističe podatak koji se odnosi na zakup građevinskog zemljišta i pokazuje da se prihodi grada Beograda po tom osnovu drastično smanjuju. Od 2,7 milijardi dinara (oko 22,5 miliona evra) 2011. godine do 412 miliona dinara (oko 3,4 miliona evra) u 2015. godini.

Tanjug
Goran Vesić

Pitanje za ministarstvo

Gradski menadžer Goran Vesić tvrdi da su podaci Saveta za borbu protiv korupcije paušalni i netačni.

On smatra da Savet nije vlastan da raspravlja o prihodima u Gradu i da je to pitanje za Ministarstvo finansija.
Vesić novinarki TV N1 nije pružio odgovore povodom izveštaja Saveta.
- Ocene su paušalne, netačne, i naprosto Savet nije telo koje može da kontroliše bilo čije prihode - rekao je Vesić.

Mizerna cena zakupa

Poseban problem je da korisnici vila ne plaćaju za uređenje građevinskog zemljišta. Među dužnicima po tom osnovu nalaze se pojedinci i firme, a Savet navodi da su se početkom ove godine na sajtu Direkcije mogle videti fotografije velelepnih vila na atraktivnim lokacijama poput Dedinja i Vračara čiji vlasnici nisu platili naknadu.

Razvlastiti gradonačelnika

Kao Vladino telo, Savet u svojim preporukama traži da reaguju Ministarstvo finansija i državni revizor. Savet predlaže i da gradonačelniku Beograda budu smanjena ovlašćenja.
- Sve ukazuje na visok nivo korupcije, nizak nivo moći institucija i političku samovolju pojedinaca. U Srbiji se stalno donose neki zakoni, ali se ne sprovode u delo - kaže za "Vesti" Danilo Šuković, bivši član Saveta za borbu protiv korupcije.

Savet ukazuje i na drugi veliki problem grada Beograda, a to je da se ekskluzivni poslovni prostor izdaje po mizernim cenama.

Kao primer, navodi se da se lokali u centru grada izdaju za nekoliko desetina evra, dok se celi spratovi na Terazijama izdaju za svega 300 evra. Takođe, poslovni prostor na Kosančićevom vencu od 212 kvadrata izdaje se za 150 evra, dok zakup 100 kvadrata u Bulevaru despota Stefana iznosi svega 30 evra.

N. Durović
Kap u moru: Veljko Mijailović

Krivične prijave protiv čelnika MUP: Bogati tenderi za odabrane

Policijski sindikat Srbije (PSS) obelodanio je krivične prijave podnete protiv državnog sekretara MUP-a Milosava Miličkovića i pomoćnika ministra Željka Veselinovića. Prijave su podneli zaposleni u sektoru za materijalno finansijske poslove MUP-a, odeljenja za organizovani kriminal.

Udar na ugled

Milosav Miličković rekao je da su optužbe PSS-a neistine kojima taj sindikat obmanjuje građane da bi narušio ugled rukovodstva.
- I ranije su zbog nabavke tonera podnosili anonimne krivične prijave, ali je tužilaštvo utvrdilo da je sve urađeno po zakonu - rekao je Miličković.

- Reč je o nameštanju tenderskih uslova. Optuženi odrede kriterijume i uslove tendera koje samo jedan ponuđač može da ispoštuje i onda on dobija posao. Radnici MUP-a se nisu prvo obratili ministru policije Nebojši Stefanoviću, nego nama. Ovo je samo kap u moru svega što se dešava u ministarstvu - rekao je predsednik PSS-a Veljko Mijailović.

On je objasnio da je reč o prijavama za zloupotrebu službenog položaja u postupcima javne nabavke dobara poput mesa, masti, trajnih i polutrajnih mesnih prerađevina.

- Reč je i o tenderima za nabavku tonera čija je ukupna vrednost 482 miliona dinara (više od četiri miliona evra). Favorizovane su firme Pointer it solutions and servises i Biropolis, čime je stečena protivpravna korist ogromne vrednosti. U prijavama se navodi da je tendersku dokumentaciju potpisao zamenik načelnika sektora Željko Veselinović, a ne načelnica Nataša Putnik koja je odgovorno lice - objasnio je Mijailović.

U prijavi se navodi da "iza postupaka Željka Veselinovića stoji državni sekretar Milosav Miličković koji može bez odobrenja ministra da donosi odluke jer je zadužen za rad sektora za materijalno-finansijske poslove. Kada se uzme u obzir da iza firme Pointer iz solutions and servises stoji predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza, sve je jasno. Miličković je član predsedništva SNS-a i veliki prijatelj Kokeze".

Navodi se i da je kompanija za proizvodnju suhomesnatih proizvoda Zlatiborac izabrana na tenderu iako je imala ponudu skuplju za oko 160.000 evra od ostalih ponuđača.

Penzija usred istrage

PSS-a je izneo podatke o Nebojši Blagotiću, policajcu iz Niša. On je bio glavni nosilac predmeta u kojem je uhapšeno 10 osoba koje su stekle protivpravnu korist od oko 800 miliona dinara (oko 6,5 miliona evra). Navedeno je da je Blagotić 2015. radio na predmetu u kojem je meta istrage trebalo da bude i vlasnik medijske kuće bliske SNS-u, ali je penzionisan iako mu je do starosne penzije ostalo još devet godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online