Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.10.2017.
10:17
Vestionline A

Pozitivan izveštaj NATO-a o Srbiji

Na sastanku Komiteta za ekonomiju i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO-a u Bukureštu, održanom od 7. do 10. oktobra, izveštaj o Zapadnom Balkanu, gde je posebno poglavlje posvećeno stanju u Srbiji, usvojen je jednoglasno, a naša zemlja je pohvaljena.

Reuters
Afirmativno o Srbiji

Za razliku od dosadašnjih izveštaja, naša zemlja je u tom dokumentu pohvaljena i o njoj se govori afirmativno, istakao je za "Politiku“ poslanik Srpske napredne stranke i član delegacije Skupštine Srbije pri NATO-u Vladimir Đukanović.

Na prolećnom zasedanju u Tbilisiju britanski parlamentarac Ričard Benion napisao je jednostrani izveštaj u kojem je Srbiju označio kao remetilački faktor na Balkanu i glavnog krivca za šumove na diplomatskim vezama Beograda i Prištine. Srpska delegacija je dala brojne primedbe na taj dokument, a u Bukureštu je o tome govorio i šef naše delegacije Dragan Šormaz.

- Na sednici koja je bila posvećena Zapadnom Balkanu, samo je govorio Šormaz, koji je izneo konkretne primedbe i sve što je rekao je prihvaćeno i uneto u konačan finalni tekst tog izveštaja, koji je usvojen na jesenjem zasedanju. Jedina smo zemlja koja je pohvaljena apsolutno za odlično angažovanje, saradnju, ekonomiju, dok su ostale zemlje sa Balkana pretrpele veliku kritiku - kaže Đukanović.

Šef delegacije Dragan Šormaz je takođe zadovoljan što niko na njegovo izlaganje nije reagovao "napadom“, suprotstavljanjem.

- Ćutali su. Ovde sam deset godina i nikada nisu ćutali, a ovo je bio prvi put. Znači da svi razmišljaju o toj temi što je po mom mišljenju takođe korak napred - rekao je Šormaz.

Đukanović podseća da Srbija nema pravo glasa, jer nije članica NATO-a, ali tvrdi da se stav Srbije dosta uvažava.

- Na Srbiju gledaju kao na jednog veoma pouzdanog partnera u smislu te saradnje. Možemo da budemo veoma zadovoljni ovim izveštajem koji se odnosi na Srbiju - dodao je Đukanović.

Kaže da je u centru pažnje zasedanja Parlamentarne skupštine NATO-a u Bukureštu bila navodna pretnja koju predstavlja Rusija, a ono što je njega iznenadilo je da Kinu i Severnu Koreju gotovo niko nije pomenuo.

Čak su tvitovi američkog predsednika Donalda Trampa bili kritikovaniji.

- Na zasedanju smo mogli da čujemo da će se glavna bitka između NATO-a i Rusije voditi u hibridnom ratu i u njega ulažu ogromna sredstva, jer smatraju da je opasna, kako su rekli, propaganda Kremlja. NATO je već napravio tri posebna obaveštajna centra za odbranu od hibridnog rata i imali su vojnu vežbu. Posebna pažnja biće posvećena elektronskim medijima, ali i društvenim mrežama. Prema rečima generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, Alijansa će ubuduće bazirati odbranu od tvitova do tenkova - ističe Đukanović.

Đukanović kaže da su neki parlamentarci otišli toliko daleko da su pitali domaćine u Rumuniji da li je Ruska Federacija uticala na rezultate parlamentarnih izbora u ovoj zemlji, a da su najveće kritike na račun Trampa uputili parlamentarci iz Kanade, uz prećutnu saglasnost američke delegacije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online