Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 13.10.2017.
12:26
Vestionline, Tanjug A

Pacoli: Srbija mora da se "suoči sa realnošću"

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli za "Blic" kaže da je Balkanu potrebna stabilnost, a da Srbija može da ima konstruktivnu ulogu u tome.

EPA//Valdrin Xhemaj
Bedžet Pacoli: Srbi su dobri ljudi

Međutim, da bi postala postane faktor mira, Srbija najpre mora da se "suoči sa realnošću", kazao je on u intervjuu za beogradski list.

Na pitanje šta je njegovo resenje za Kosovo, a da obe strane budu zadovoljne, budući da je za Srbiju Kosovo deo njene teritorije, a za Albance država, Pacoli je u intervjuu za "Blic" rekao da je to uzajamno poštovanje, međusobna saradnja i "prihvatanje realnosti da postoje dve zemlje koje moraju graditi budućnost za svoje građane". 

Pacoli je ponovio svoju ocenu od pre 10 godina da je Srbija oduvek bila faktor u našem regionu, ali je dodao da je to na žalost "bio faktor razaranja i krvoprolića u 20. veku". 

Na primedbu da je to suviše gruba konstatacija i da navede argumente za takav stav, Pacoli je rekao da Srbija može igrati konstruktivnu ulogu i postati faktor stabilnosti i mira u regionu i da mora da igra svoju ulogu. Kaže i da su Srbi dobri ljudi, ali da oni koji su počinili zločine tokom rata moraju da odgovaraju pred sudom. 

Na pitanje šta će kosovska vlada učiniti za bolji položaj Srba, Pacoli tvrdi da Srbi koji žive na Kosovu danas imaju najveća prava od svih nevećinskih zajednica u Evropi. 

Navodi i da će u duhu ustava vlada unaprediti postovanje prava i sloboda svojih građana, posebno prava zajednica i da u tom pogledu Kosovo ima jasne obaveze jer teži integraciji u EU i NATO. 

Na pitanje kada će biti formirana ZSO, kaže da će se to desiti vrlo brzo i "u skladu sa ustavom". 

Upitan kako gleda na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrasnji dijalog, Pacoli ocenjuje da je otvaranje ovog dijaloga "smeo i pravi korak". Prema njegovim rečima, Srbija ne sme da ostane talac mitova prošlosti, već mora da se suoči sa stvarnošću, kako je rekao, činjenica i zakona. 

- Danas je država Kosovo međunarodno prihvaćena od većine demokratskih država sveta. Mi smo posvećeni dobrom susedstvu sa svima i sa Srbima tako da Srbija mora pokazati istu volju. Integracija u Evropu je preduslov za dobrosusednost zemalja koje teže - tvrdi Pacoli. 

Na pitanje da li će Albanci pokrenuti istovetan dijalog sa svoje strane, on tvrdi da su oni već učinili taj korak, navodeći kao primer kosovski ustav, parlament koji je garantovao mesta za Srbe, kao i vladu koja , kako kaže, uvek ima dva ili tri ministra iz srpske zajednice. 

Na pitanje koliko je novca dao za nezavisnost Kosova, on kaže da je veoma ponosan na svoj "skroman doprinos konsolidaciji države Kosovo" i da je potpuno fokusiran na nove uspehe za Kosovo. 

Kako navodi "Blic", zahtev za intervju Pacoliju je poslat na engleskom, a on je odgovore poslao na srpskom i to na ćirilici.

POVEZANE VESTI

Petak 13.10.2017. 15:03
Погледај се у огледало па се "suoči sa realnošću"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online