Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 12.10.2017.
16:48
blic.rs A

Oštra poruka Ukrajine Srbiji: Kad nećete sami da reagujete...

Oleksandr Aleksandrovič, ukrajinski ambasador u Srbiji, kaže za "Blic" da je objavljivanje identiteta Srba koji ratuju u Putinovoj plaćeničkoj vojsci "Vagner", odgovor ukrajinskg državnog vrha na "potpuno odsustvo bilo kakve reakcije Vlade Srbije".

EPA/SERGEY VAGANOV
Kijev žali što u Donbasu ima Srba koji ratuju protiv Ukrajinaca

Naime, ovaj list je danas objavio inicijale i fotografije nekoliko državljana Srbije koji ratuju na strani proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine. U pitanju su šestorica Srba, a ukrajinska bezbednosna služba (SBU) objavila je kompletne njihove podatke uključujući ime i prezime, datum i mesto rođenja, broj pasoša i necenzurisane fotografije.

Prema rečima ambasadora Aleksandroviča, u pitanju je tek početak, odnosno da će Ukrajina nastaviti da objavljuje podatke srpskih plaćenika kojih, prema njihovim procenama, u Donbasu ratuje oko 300.

- Važno je to što je ta informacija bila zvanično poslata srpskom tužilaštvu još ranije. Imate zakone protiv svakakvih plaćenika u svakoj zemlji, ali dosad nijedan nije bio osuđen. Dakle, ovo objavljivanje je naša reakcija na potpuno odsustvo bilo kakve rekacije Vlade Srbije - rekao je ambasador za "Blic".

Za sada su objavljeni podaci o A. M. (25), rodom iz Valjeva, D. M. (49) iz Šapca, D. L. (38) iz Tuzle (BiH), Z. P. (26) iz Valjeva, N. S. (44) iz Doboja (BiH) i D. S. (37) iz Banovića (BiH).

Ukrajinski ambasador dodao je da mu je veoma žao zbog učešća Srba u konflitku na istoku njihove zemlje.

- Meni kao ambasadoru je veoma žao da toliki broj Srba ratuje protiv Ukrajinaca koji vam nisu ništa loše nikad učinili. Ipak, ne verujem da čak i ovaj broj reprezentuje čitav srpski narod. u Srbiji postoji zakon da svaki plaćenik koji se bori u drugoj zemlji mora da bude kažnjen. Nažalost, još nisam čuo ni za jedan slučaj da se to desilo u Srbiji, da je neko kažnjen zbog ratovanja u Ukrajini. Primera radi, jedan Britanac dobio je pet godina zatvora - dodao je ambasador.

Govoreći o trenutnom stanju na istoku zemlje, ambasador kaže da se ono nije bitno promenilo uprkos svim dosadašnjim pregovorima uključujući i poslednji održan u Beogradu.

- Mi se u Ukrajini nadamo da će Amerika dati dodatni implus, uz ove pregovore Surkova i Volekra, za rešavanje problema. To je samo još jedan način da zajedno rešimo problem. Da li će oni doneti odmah i dirketno neke rezultate, to ne znamo. Dobili smo zaključke sastanka, nisam čuo ništa novo, lično ja, ali to ne znači da ne postoji. Za sada, čuli smo komentare i gospodina Volkera i gospodina Surkova da imaju optimizam, ali videćemo. Ne mogu da otkrivam detalje - kaže ukrajinski ambasador.

On napominje, pak, da se pozicija Amerikanaca, što je više puta ponovio i sam Volker, potpuno poklapa sa ukrajinskim stavovima.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.10.2017. 22:00
Zašto niste objavili komentar da se us,taše bore na strani Ukrajine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online