Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.10.2017.
18:11
D. Dekić - Vesti A

Pukla pesma do Stambola

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sada je u Beogradu doživeo da ga kolega Aleksandar Vučić bez povoda uverava da nema ništa s njegovim neprijateljem Fetulahom Gulenom, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otpeva "Osman agu", na turskom jeziku i za bakšiš.

Tanjug
Poruka biračima: Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan u Novom Pazaru

Vučić je Dačića predstavio kao prilično mrzovoljnog kad rano ustane. Tokom upoznavanja Erdogana sa srpskim ministrima čuo se i engleski i srpski, pa Vučić nije propustio priliku da ishvali gosta.

- Govorite i turski, albanski, a srpski perfektno - rekao je Vučić Erdoganu koji tokom razgovora i na konferenciji za novinare ni trenutak nije bio bez prevodioca.

Bakšiš ministru

Tokom šetnje do Kalemegdana, srpski predsednik je turskom kolegi pokazao spomenike koji svedoče o vekovima turske vladavine. Međutim, samo su prošli pored spomenika na Kalemegdanskoj tvrđavi gde je pre tačno 150 godina turski komandant Ali Riza-paša predao ključeve Beograda knezu Mihailu Obrenoviću i označio kraj 346 godina duge otomanske okupacije prestonice Srbije.

Karamele za izvoz

Erdogan kao da je znao da su radovi u srpskoj prestonici doveli do kolapsa u saobraćaju, pa je Vučiću poklonio bicikl na kom piše "Aleksandar Vučić" i šah. Srpski predsednik mu je uzvratio ćilimom.
Erdoganova supruga Emina svratila je u bombondžinicu "Bosiljčić" blizu Železničke stanice, probala i pazarila gotovo sve vrste slatkiša iz njihove ponude. Najviše su joj se dopale karamele.

Na večernjem prijemu u čast Erdogana Dačić je opet iskazao glasovne sposobnosti, kao kada je na Vučićevoj inauguraciji zvaničnike iz celog sveta zabavljao izvođenjem pesme "Sole mio".

Sada je na internetu osvanuo video- snimak kako Dačić s mikrofonom stoji ispred stola za kom su sa suprugama sedeli Vučić i Erdogan. Turski predsednik u početku deluje malo zbunjen, ali je tapšanjem kasnije davao ritam Dačiću.

Srpskog ministra na kraju je Erdogan nagradio aplauzom. A kada je Dačić otpevao i "Miljacku" za bakšiš se postarao beogradski muftija Muhamed Jusufspahić koji mu je ganut pesmom tutnuo u ruke novčanicu pred celom turskom delegacijom i srpskim državnim vrhom. Svi su zapljeskali, a razdragani Dačić približio se za korak stolu i ispružio prema Erdoganu ruku s novčanicom.

Ovacije sultanu

U Novom Pazaru klicalo se "sultanu"! Redžep Tajip Erdogan dočekala je ushićena masa u centru grada gde se vijorila zastava s njegovim likom. Uz ovacije se popeo na binu sa srpskim predsednikom Aleksandarom Vučićem koji je obećao da će praviti puteve, bolnice, škole...
- Znam da neću biti pozdravljen ni upola kao Erdogan, ali sam radio i radim najbolje što mogu u interesu svih građana bilo koje vere i nacije - rekao je Vučić i najavio da će narednih meseci krenuti u izradu projekta za put Požega-Boljare.
Kao po osmišljenom scenariju, grad je delovao podeljeno. Sa jedne strane ulice bili su Srbi s državnim zastavama, a preko puta su stajali Bošnjaci s turskim barjacima.

Atrakcija

Dačić je tako postao i glavna atrakcija turskih medija, pa su "Hirijet" i "Milijet" na portalima objavili video- snimak, dok su Srbi negodovali na društvenim mrežama, posebno Beograđani koji su se vraćali s posla peške ili satima sedeli u automobilima dok su trajale šetnje s Erdoganom po gradu

Vuk Jeremić, bivši srpski ministar spoljnih poslova i predsednik Generalne skupštine UN povodom ovog događaja i ukupnog ponašanja srpskih zvaničnika pred Erdoganom kratko je za "Vesti" rekao: Zaista nemam komentar za to.

A. Čukić
Siniša Kovačević

"Murat oslobodilac, Karađorđe terorista"

Poznati tviteraši su ostavili brojne komentare posete. Prenosimo neke:
Siniša Kovačević, dramski pisac: Murat oslobodilac, danak u krvi laž, Janičari stipendisti, Karađorđe terorista, Ivo Andrić budala, Ćele-kula za studente medicine, Kosovo Turska".
Dejan Jović, savetnik bivšeg hrvatskog predsednika Ive Josipovića: Nadam se da će Vučić pitati Erdogana kako to Kosovo može, a Kurdistan ne.
Bojan Pajtić, bivši lider DS-a: Kako se ovi naši ponižavaju pred Erdoganom, još će neko i opanke šetati noćas.
Vladimir Gajić, predsednik Advokatske komore Beograda: Sme li neki novinar da pita Erdogana u vezi sa masovnim satiranjem oponenata u Turskoj?
Dok su se u Domu Garde veselile srpska i turska delegacija, glumca Sergeja Trifunovića na Tviteru je zanimao kompletni repertoar ministra spoljnih poslova.
- Je li Dačić otpevao: U Stambolu, na Bosforu - pitao je Trifunović.

Međutim, penzionisani jugoslovenski ambasador Jovan Ilić ocenio je da je reč o "u potpunosti nepotrebnoj snishodljivosti".

- Prenaglašeno je prijateljstvo, pa zakljinjanje da nećemo da se mešamo u unutrašnje stvari Turske, iako Ankara to radi sa Kosovom i u BiH. Ne samo da je Erdogan govorio da je Kosovo Turska, već su i prvi priznali tu samoproglašenu državnost - ukazuje iskusni diplomata i zaključuje da je odnos prema Kosovu mera dobrih odnosa i prijateljstva Srbije sa nekom državom.

Zameranje sa EU

- Turska nam pravi probleme čak i kada ne bi želela to da čini, jer su prisutni na Kosovu i u BiH, pa ih samim tim i hrabre. Ne treba zaboraviti i da Turska jeste jaka ekonomija, ali je politički oslabila kvarenjem odnosa sa SAD i EU. U takvoj konstelaciji odnosa srpsko rukovodstvo preteruje u hvaljenju Turske, što može dovesti do pooštravanja zahteva EU prema Srbiji u odnosu na pregovaračko poglavlje 31 o spoljnoj politici - ocenio je Jovan Ilić.

Turskim biznismenima obećani "najbolji uslovi": Srbe čeka kuluk

Aleksandar Vučić pozvao je privrednike iz Turske da investiraju u Srbiju.

- Ko god vam u okruženju ponudi da investirate, dođite kod nas, dobićete za pet odsto bolje uslove i za to vam lično garantujemo i Vlada Srbije i ja - obećao je Vučić.

"Dojče vele" navodi da se Vučić nada svežem novcu i novim poslovima, jer su dosadašnje brojke za njega poražavajuće. U poslednje tri godine rast srpske privrede iznosio je svega 1,6 odsto i daleko je iza Crne Gore, Kosova i Makedonije, a prosečna plata manja od 400 evra spada u najniže u Evropi. Nemački medij ukazuje da dolazak Erdogana bilo gde sa delegacijom od 150 biznismena nije neuobičajen, ali da je za srpsku vlast to događaj kojim želi da prikupi poene u narodu.

M. Todorović
Raubovanje resursa: Branko Pavlović

Narod vode na hleb i vodu

Ekonomista Saša Đogović kaže za "Vesti" da je Vučićeva ponuda nepojmljiva i neprihvatljiva za tržišnu ekonomiju.
- To je deficit demokratije koji propagira državni vrh. Građani ne znaju šta se dogovara (kakve i kolike subvencije su obećane investitorima), a to nije dobro - kaže Đogović.
Savetnik malih akcionara Branko Pavlović kaže da Vučićeva ponuda turskim investitorima predstavlja dobrovoljni pristanak na raubovanje radne snage, prirodnih resursa i ekologije.
- To je pogrešan model koji vodi do sve većeg siromaštva. Ako Srbija nudi pet odsto povoljnije uslove, druge balkanske zemlje mogu da predlože za još 0,1 odsto bolje. A onda da Srbija ponudi još povoljnije iskorišćavanje sopstvene radne snage. To je siguran put da se građanstvo svede na hleb i vodu - kaže Pavlović za "Vesti".

Atila Jesilada, ekonomista iz Istanbula, kaže za "Dojče vele" da je interes turske vlade lako dovesti u sklad sa srpskim.

- Samo ako izvoz raste, može da se dostigne 5,5 odsto privrednog rasta godišnje koliko je Turcima obećao Erdogan. Zapadni Balkan nudi turskim investitorima dovoljno jeftine radne snage. Proces pristupanja Turske EU je mrtav. Zato je ključno da turske firme proizvode u zemljama koje su blizu EU ili već članice - objašnjava Jesilada.

On kaže da će turski biznis investirati u Srbiji tamo gde su uglavnom potrebni nekvalifikovani radnici. Takođe da Ankara finansira džamije, škole i humanitarne organizacije u zemljama sa muslimanskim stanovništvom, kao što su BIH i Albanija.

- Imamo posla sa neoosmanizmom. Turci žive u iluziji da ih bivše kolonije čekaju raširenih ruku. To nije slučaj, ali Erdogan i njegova partija veruju da EU postaje pre njihov rival nego partner. Tako Balkan može da postane teren za igru velikih - predviđa turski ekonomista.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online