Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.10.2017.
10:24
blic.rs A

Erdoganov portparol: Vučić se dobro pripremio

Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin izjavio za današnji "Blic" da je poseta Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji protekla u izvanrednoj atmosferi.

Tanjug
Doček Vučića i Erdogana u Novom Pazaru

"Turska može da pomogne Beogradu i Prištini"

Kalin, za kojeg "Blic" navodi da je jedini političar ovlašćen da govori u ime turskog predsednika, ocenio je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlično pripremio za posetu turske delegacije i pokazao toplinu i gostoprimstvo, a kao veoma važnu činjenicu istakao je što su dva predsednika posetila Novi Pazar i srela se sa muslimanskom zajednicom.

To, kako je naglasio, pokazuje da se muslimanskoj zajednici u Srbiji poklanja pažnja. "Srbija se otvara prema svojim građanima, ali i prema svetu i Evropi. U tom kontekstu srpsko-turski odnosi dobiće novi impuls", rekao je Kalin. 

On je dodao da se tokom posete turske delegacije razgovaralo i o pozivu na dijalog o Kosovu i poručio da Turska podržava i ohrabruje Vučića da nastavi razgovore Beograda i Prištine. "Takvi problemi iziskuju vreme, vođstvo, strpljenje, mudrost... i vidim to sa obe strane, srpske i kosovske", rekao je Kalin za "Blic" i napomenuo da je reč o regionalnom pitanju koje je važno i za Srbiju i za region. 

Prema njegovim rečima, to proces između Beograda i Prištine, ali ako Turska nešto može da uradi - rado će to učiniti. "Potpuno podržavamo proces i nadamo se da će on koristiti obema zajednicama i celom regionu. Ako mi nešto možemo da uradimo da olakšamo ili ubrzamo, rado ćemo to uraditi", rekao je Kalin. 

"Dobri odnosi i sa Evropom i sa Rusijom"

Na pitanje da li Srbija može da kombinuje vojnu neutralnost uz dobre odnose sa NATO i Rusima i na konstataciju da je Srbija kupila ruske "migove", a Turska S-400 iako je članica NATO, Kalin kaže da je u današnjem svetu potrebno proširiti spoljnu politiku, a ne fokusirati se samo na jednog partnera. 

"Samo zato što smo deo NATO ili želimo u EU, ne znači da treba da imamo loše odnose sa Rusima. To je hladnoratovski mentalitet", rekao je on i dodao da je kupovina sistema S-400 bila suverena odluka Turske. 

Što se Srbije tiče, smatra, ona se kreće pravim putem time što ima dobre odnose sa Evropom, zapadnim blokom s jedne strane, i s Rusima s druge. "Ako želite politiku balansa, dobre odnose sa što više aktera da biste zaštitili svoje nacionalne interese, to zahteva otvoreni um i horizonte u spoljnoj politici", poručio je Kalin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online