Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.10.2017.
20:26
Vestionline, Tanjug A

Brnabić u Briselu: Od Srbije se očekuje...

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini očekuje da tokom 2018. godine dođe do značajnog napretka u dijalogu Beograda i Prištine i prezicira da dve strane u ovom trenutku rade na identifikovanju sadržaja, ritma, brzine i formata nove faze dijaloga.

Tanjug
Brisel očekuje značajan napredak u dijalogu tokom 2018. godine: Ana Brnabić i Federika Mogerini

- Očekujem da nova faza dijaloga uđe u svoju punu brzinu do kraja godine. Mi aktivno radimo na sadržaju, ne samo na okvirima i vidim mogućnost da se kvalitativni iskorak dogodi do kraja 2018. godine možda i ranije. Obe strane se odlučne i imaju unutrašnje političke uslove za postizanje rezultata - izjavila je Federika Mogerini posle razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Briselu.

Brnabićeva je tom prilikom izjavila da podržava ideju da se dijalog između Beograda i Prištine nastavi na nivou predsednika, dodavši da ni sama ne beži od dijaloga i uloge koju kao predsednica Vlade Srbije ima u obrani interesa građana i države.

- Ukoliko bude potrebno da se i ja kao predstavnica vlade direktno uključim u dijalog, naravno da hoću, jer moj posao je da radim za interes građana Srbije i da štitim interese Srbije. U tom smislu ja nemam problema da se vidim sa bilo kim i da razgovaramo o boljoj budućnosti Srbije, normalnijoj situaciji i stabilnijem regionu - poručila je Ana Brnabić.

Šefica EU diplomatije je tokom sastanka sa premijerkom Srbije izjavila da budućnost Srbije leži unutar EU i da je to pravac na kome i Srbija i EU "uporno i tvrdoglavo" zajedno rade.

- Posvećenost koju Vi pokazujete kada je region u pitanju i saradnja u prevazilaženju duhova iz prošlosti  i izgradnji svetlih puteva budućnosti, zasnovana na ekonomskom i infrastrukturnom povezivanju, jeste evropski način života sa susedima i unapređenja života građana - poručila je Mogerinijeva premijerki Srbije.

Brnabićeva je ponovila ovom prilikom da je "strateški cilj Srbije Evropska Unija i ulazak u porodicu evropskih zemlja".

Ana Brnabić kaže da se u Srbiju vraća sa porukom da će do kraja godine biti otvorena nova poglavlja u pregovorima sa EU, ali i sa najavima poseta predsednika Evropskom parlamenta i Evropske komisije Srbiji tokom 2018. godine.

- Sve ove posete jesu signal da Srbija ide ka EU i da imao punu i jaku podršku u poslu koji radimo - zaključila je Brnabićeva.

Predsednica vlade Srbije ponovila je i važnost regionalne saradnje u cilju napretka, kako zemalja Zapadnog Balkana pojedinačno, tako i celog procesa evroinegracija. 

- Evropske integracije nisu sprint niti trka ko će prvi ući u članstvo. Treba da radimo zajedno. To je maraton u kome treba da pobedimo sami sebe. Važno je koliko smo stvarno i iskreno predeljeni za primenu reformi koje donose dobrobit za grašane - kaže Ana Brnabić.

Premijerka Brnabić je sastankom sa šeficom EU diplomatije Mogerini završila svoju dvodnevnu posetu Briselu.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online