Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.10.2017.
21:00
rs.n1info.com A

Sto dana Vlade Srbije - "tetka u Kanadi" i druge afere

Vlada premijerke Ane Brnabić, peta naprednjačka Vlada, danas navršava 100 dana rada. Za to vreme, usvojeno je više nacrta zakona, održano je 17 sednica, a ovaj prvi tromesečni period će se pamtiti i po brojnim aferama.

Tanjug
Premijerka Srbije Ana Brnabić

I pre polaganja zakletve pred Skupštinom Srbije, Ana Brnabić je bila atraktivna tema u domaćim i svetskim medijima. Stranci su o njoj pisali kao o prvoj gej premijerki u ovom delu Evrope, dok su analitičari i opozicija upozoravali da će nova vlada biti samo servis Aleksandra Vučića, dok će Brnabić u njoj biti samo "ukras". 

Prvi premijerkini dani u Nemanjinoj 11 pamtiće se i po aferi "stenogram". Ubrzo nakon što je za časopis Blumberg izjavila da Srbija između Rusije i Evropske Unije bira Evropu, transkript tog intervjua završio je na stolu ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina. Odnela ga je sama Ana, kako bi demantovala Blumberg.

Na početku mandata, kao prioritet najavila je modernizaciju i digitalizaciju, ali su se tokom mandata nametnule druge teme. Jedna od tih su i sukobi unutar same Vlade. Glavna akterka sukoba - ministarka Zorana Mihajlović - prvo sa ministrom Zoranom Đorđevićem oko Zakona o rodnoj ravnopravnosti, a onda i sa ministrom Aleksandrom Vulinom oko afere "tetka".

"Loši ekonomski rezultati i bruka na međunarodnom planu"

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je da su 100 dana vlade Ane Brnabić obeležili loši ekonomski rezultati, a da se u tom periodu Srbija obrukala i na međunarodnom planu. 

Na konferenciji za novinare Šutanovac je rekao da je Brnabićeva pokazala da nije dorasla poslu koji obavlja, i da su rezultati vlade "poražavajući".

Prema njegovim rečima, vlada kreće u novo zahvatanje novca građana poskupljenjem struje od 1. oktobra. Na međunarodnom planu, smatra, Srbija se obrukala vodeći "dva rata", ekonomski protiv Hrvatske i diplomatski protiv Makedonije.

Brnabićeva je, kaže Šutanovac, dobila zadatak da odnese u Brisel pismo povodom stava EU o Kataloniji i odnosa prema Kosovu a, dodaje, stav EU po pitanju KiM je statusno neutralan, a za to vreme Srbi sa KiM su ušli u vlast sa Ramušem Haradinajem.

Otkriće KRIK-a da je Vulin kupio stan novcem ženine tetke iz Kanade, još je nešto po čemu će se pamtiti aktuelna Vlada. Dok je Mihajlović zauzela stav da slučaj treba ispitati, premijerka je ostala uzdržana.

Još jedna tema aktuelna tokom prvih 100 dana, bio je i odnos Vlade prema medijima. Ugašen je nedeljnik Vranjske, a brojna javna glasila udružila su se u protestu protiv "medijskog mraka". Premijerka međutim ne vidi razlog za protest.

O postignutim rezultatima, sama će govoriti 14. oktobra, kada će saopštiti i koliko će biti povećane plate i penzije u javnom sektoru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online